SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XXVII sjednice KO

 

-IZVOD-

Z A P I S N I K

sa XXVII sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, koja je održana 23. aprila (ponedjeljak) 2012. godine u sali za sastanke SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Alipašina 9/III, sa početkom u 19:00 sati. Sjednici prisustvuje 13 članova Kantonalnog odbora /opravdano odsutan Ibrahim M./. Sjednici prisustvuje i predsjednik NO SP SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Salih M. Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić.  Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis pohranjen u arhivu.

 

Jednoglasno je usvojen sljedeći

D n e v n i     r e d

1. Usvajanje zapisnika sa XXVI sjednice Kantonalnog odbora,

2. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XXVI sjednice Kantonalnog odbora,

3. Razmatranje i usvajanje prijedloga odluke o poništenju oduke o izboru predsjednika Kantonalnog odbora,

4. Razmatranje i usvajanje prijedloga odluke o poništenju odluka o funkcionalnom dodatku i pravu predsjednika Kantonalnog odbora na troškove mobilnog telefona, 

5.Ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo,

6.Razmatranje i usvajanje izvještaja o realizaciji zaključaka br. 1454/12 i br. 1455/12,

7.Informacija o provedenom štrajku upozorenja 05.03.2012. godine,

8.Informacija o realizaciji projekta „Razvijanje kompetencija nastavnika u javnim ustanovama osnovnim školama na području Kantona Sarajevo“,

9. Obilježavanje 5. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo,

10. Prijedlog odluke o imenovanju dopredsjednice Kantonalnog odbora,

11. Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za pripremu jedinstvenih kriterija finansiranja za sve nivoe obrazovanja u Kantonu Sarajevo,

12. Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za pripremu i izradu Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju zvanja zaposlenika,

13.  Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za pripremu i izradu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnoj školi,

14. Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za pripremu i izradu izmjena i dopuna kolektivnog ugovora,

15. Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A

Ad1.

Predloženi Zapisnik sa XXVI sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2.

Predsjednik konstatuje da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XXVI sjednice KO realizovani. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XXVI sjednice KO jednoglasno je usvojena.

Ad3.

Sa 12 glasova ZA i 1 SUZDRŽAN usvojen je zaključak: Zahvaljujemo se pojedinim članovima SSOOiO BiH, političkim partijama, organima izvršne i zakonodavne vlasti i svim nedobronamjernim pojedincima i grupama koje su nam javno i tajno u proteklom periodu svojim neumjesnim kritikama i nedobronamjernim komentarima davali podstreka i elana da radimo više i bolje, postižemo rezultate zbog kojih je SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo postao prepoznatljiva i respektabilna sindikalna organizacija.

Sa 11 glasova ZA, 1 SUZDRŽAN i 1 PROTIV usvojen je zaključak: Ovlašćuje se predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo da preispita osnovanost utuženja za klevetu i osude koje se iznose na rad Kantonalnog odbora.

Ad4.

Sa 12 glasova PROTIV i 1 ZA nije usvojena odluka da predsjednik Kantonalnog odbora funkciju obavlja na volonterskoj bazi i da neće imati funkcionalni dodatak.

Sa 11 glasova ZA, 1 SUZDRŽAN i 1 PROTIV usvojena je odluka o odobravanju novčanih sredstva za obavljanje funkcije predsjednika Kantonalnog odbora na volonterskoj osnovi.

Sa 12 glasova ZA i 1 SUZDRŽAN usvojena je odluka o odobravanju troškova mobilnog telefona predsjedniku Kantonalnog odbora, u skladu sa potrebama i aktivnostima koje su bazirane na Statutu SSOOiO BiH i Programu rada Kantonalnog odbora, sa ograničenim iznosom.

Sa 12 glasova ZA i 1 PROTIV usvojena je odluka kojom se daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da samostalno raspolaže novčanim sredstvima SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo do iznosa od 1.000,00 KM mjesečno. Samostalno raspolaganje sredstvima podrazumijeva pravo imenovanom da, u skladu sa članom 39. Statuta SSOOiO BiH, a na osnovu raspoloživih sredstava na računu SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo i u okviru finansijskog plana prihoda i rashoda, donosi posebne odluke o isplati: naknada, poreza i doprinosa, advokatskih usluga, dnevnica, putnih troškova, troškova koordinacije, komunikacije i reprezentacije, izdataka za energiju, usluga prijevoza, goriva, komunalnih i usluga tekućeg održavanja, nabavke materijala, unajmljivanja imovine i opreme, izdataka osiguranja, bankarskih i usluga platnog prometa, jednokratnih pomoći, sufinansiranju obilježavanja značajnih sindikalnih manifestacija, propagandnog materijala, nabavke i održavanja stalnih sredstava. Izuzetno, imenovanom se daje ovlaštenje da samostalno donosi posebne odluke o isplati sredstava u većem iznosu u slučajevima kada se radi o kumuliranim obavezama ili realizaciji troškova za sljedeće aktivnosti: obilježavanje 5. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo, štrajkovi, protesti, edukativni seminari i projekti.

Ad5.
Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo izražava apsolutnu podršku pregovaračkom timu Kantonalnog odbora da se u interesu članstva insistira na poštivanju zakona i kolektivnih ugovora, zadrži jedinstvena politika plaća u Kantonu Sarajevo i zaštiti radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova SSOOiO BiH, a u skladu sa Statutom, Programom  rada i odlukama organa SSOOiO BiH. SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo osuđuje sve pokušaje pojedinaca u i izvan ministarstava i Vlade Kantona Sarajevo da unesu radno-pravnu i  ekonomsko-socijalnu nesigurnost i izazovu nemir među zaposlenicima u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja na području Kantona Sarajevo. SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo poziva članstvo na očuvanje jedinstva, solidarnosti i dostojanstva profesije i sindikalnog pokreta.

Ad6.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor prihvata informaciju  o realizaciji zaključaka Kantonalnog odbora broj: 1454/12 i broj: 1455/12 i izražava svoje nezadovoljstvo zato što izvještaj o realizaciji navedenih zaključaka nije potpun, pojedini povjerenici i članovi Kantonalnog odbora nisu u potpunosti izvršili svoje obaveze koje su definisane navedenim zaključcima  i što iz pojedinih podružnica nisu dostavljeni traženi podaci.

Ad7.

Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo smatra da je štrajk upozorenja koji je održan 05.03.2012. godine uspješno organiziran i da je njime još jedanput pokazano puno jedinstvo članova SSOOiO BiH na području Kantona Sarajevo.

Ad8.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor usvaja informaciju o realizaciji projekta „Razvijanje kompetencija nastavnika u javnim ustanovama osnovnim školama na području Kantona Sarajevo“. Daje se puna podrška projektnom timu da u skladu sa projektnom dokumentacijom realizira projekat i po njegovom završetku Kantonalnom odboru podnese Izvještaj o realizaciji projekta.

Ad9.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor ovlašćuje i zadužuje Komisiju za pripremu i realizaciju obilježavanja Dana nastavnika Kantona Sarajevo da, u okviru finansijskog plana prihoda i rashoda i na bazi prošlogodišnjeg programa manifestacije, pripremi program i počne sa realizacijom aktivnosti oko obilježavanja Dana nastavnika Kantona Sarajevo.

Ad10.
Jednoglasno je usvojena odluka: Za dopredsjednicu Kantonalnog odbora izabrana je Envera Šukman.

Ad11.

Jednoglasno je usvojena odluka: Imenuje se Komisija za pripremu i izradu jedinstvenih kriterija finansiranja za sve nivoe obrazovanja u Kantonu Sarajevo koju čine tri člana: Sivro Saudin, Muharemović Ibrahim i Mehmedović Husein.

Ad12.

Jednoglasno je usvojena odluka: Imenuje se Komisija za pripremu i izradu Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju stručnih zvanja uposlenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i domovima učenika Kantona Sarajevo koju čine tri člana: Sivro Saudin, Jahić-Salispahić Sanela i Ibrović Zihnija.

Ad13.

Jednoglasno je usvojena odluka: Imenuje se Komisija za pripremu i izradu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnoj školi koju čine tri člana: Sivro Saudin, Kožljak Irfana i Muharemović Ibrahim.

Ad14.
Jednoglasno je usvojena odluka: Imenuje se Komisija za pripremu i izradu izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora koju čini pet članova: Sivro Saudin, Muharemović Salih, Šukman Envera, Redžić Maida i Jahić-Salispahić Sanela.

Ad15.

Jednoglasno je verificirana odluka: Odobravaju se novčana sredstva za isplatu dnevnica i putnih troškova za realizaciju Zaključka Kantonalnog odbora broj: 1455/11 od 20.12.2011. godine u maksimalnom iznosu do 1.600,00 KM.

Jednoglasno je verificirana odluka: Prihvata se tekst Sporazuma o nadoknadi nastavnog fonda časova u osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojena odluka: Predstavnici SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo u komisiji koju imenuje Vlada Kantona Sarajevo ili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a čiji zadatak je pokretanje aktivnosti na utvrđivanju koeficijenata i osnovice za obračun plaća zaposlenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo su Saudin Sivro i Salih Muharemović.

Jednoglasno je usvojena odluka: Predstavnici SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo u komisiji koju imenuje Vlada Kantona Sarajevo ili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a čiji zadatak će biti izrada Pravilnika kojim se preciznije uređuju pojedina pitanja funkcionisanja i rada Školskih odbora su Fahrudin Bičo-član i Saudin Sivro-zamjenik.

Jednoglasno je usvojena odluka: Predstavnici SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo u komisiji koju imenuje Vlada Kantona Sarajevo ili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a čiji zadatak će biti izrada Nacrta Pravilnika o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola su Sanela Halać- član i Saudin Sivro, zamjenik.

Jednoglasno je usvojena odluka: Predstavnici SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo u komisiji koju imenuje Vlada Kantona Sarajevo ili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a čiji zadatak će biti izrada Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnoj školi su Irfana Kožljak- član i Saudin Sivro- zamjenik.

Jednoglasno je usvojena odluka: Predstavnici SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo u komisiji koju imenuje Vlada Kantona Sarajevo ili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a čiji zadatak će biti izrada Pravilnika o ocjenjivanju učenika su Sanela Jahić Salispahić- član i Saudin Sivro- zamjenik.

Jednoglasno je usvojena odluka: Predstavnici SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo u komisiji koju imenuje Vlada Kantona Sarajevo ili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a čiji zadatak će biti izrada Pravilnika o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa u Javnim ustanovama osnovnim školama Kantona Sarajevo  su Irfana Kožljak- član i Saudin Sivro- zamjenik.

Jednoglasno su verificirane odluke kojima se odobravaju novčane pomoći za liječenje i smrt za 11 članova SSOOiO BiH Kanton Sarajevo u ukupnom iznosu od 2.250,00 KM.

Jednoglasno su verificirane odluke kojima se odbijaju dva zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć kao neosnovani a u skladu sa članom 8. i članom 10. Pravilnika o finansijskoj pomoći i drugim materijalnim davanjima članovima SSOOiO BiH Kanton Sarajevo.

Jednoglasno su usvojene odluke kojima se odobravaju novčane pomoći za 3 člana SSOOiO BiH Kanton Sarajevo u ukupnom iznosu od 650,00 KM.

Jednoglasno je usvojena odluka o prisustvu Sanele Halać i Sulejmana Lekperića forumu o ljudskim pravima na temu ˝Besplatno osnovno školovanje u BiH˝, koji će biti upriličen u subotu, 28. aprila 2012. godine u BKC-u a na poziv udruženja ZGRADE.

Jednoglasno je usvojena odluka o prisustvu Saudina Sivre, Sanele Halać, Fahrudina Biče i Alje Derviševića sjednici Upravnog odbora Udruženja učitelja KS koja će se održati u srijedu, 25. aprila 2012. godine u OŠ ˝Mehmedalija Mak Dizdar˝ Sarajevo a na poziv pomenutog Udruženja.

Sjednica završena u 21:50.

      Zapisničar                                                                                                           PREDSJEDNIK

  Sanela Hadžiabdić                                                                                                     Saudin Sivro           

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de