SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XXV sjednice

 

 

-IZVOD-
Z A P I S N I K


sa XXV sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, koja je održana 20. decembra (utorak) 2011. godine u sali za sastanke SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Alipašina 9/III, sa početkom u 18:00 sati. Sjednici prisustvuje 12 članova Kantonalnog odbora /odsutni Alma B., Maida R. i Envera Š./ i Salih M.- predsjednik NO SSOOiO BiH Kanton Sarajevo. Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić. 

Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu.

 

Jednoglasno je usvojen sljedeći

D n e v n i    r e d

1. Usvajanje zapisnika sa XXIV sjednice Kantonalnog odbora; 
2. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XXIV sjednice Kantonalnog odbora; 
3. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo; 
4. Imenovanje Komisije za pripremu i izradu Pravilnika o izboru i imenovanju školskih odbora osnovnih škola;
5. Imenovanje Komisije za pripremu i izradu Pravilnika o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola; 
6. Imenovanje Komisije za dodjelu finansijske pomoći i druga materijalna davanja članovima SSOOiO BiH Kantona Sarajevo; 
7. Imenovanje Komisije za pripremu i izradu Pravilnika sa kriterijima o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa u osnovnim školama; 
8. Odluka o imenovanju koordinatora za sindikalne podružnice na području općine Novi Grad;
9. Tekuća pitanja. 

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa XXIV sjednice KO jednoglasno je usvojen bez izmjena.

Ad2. Predsjednik konstatuje da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XXIV sjednice KO realizovani. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XXIV sjednicejednoglasno je usvojena.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Izražavamo opće nezadovoljstvo implementacijom Protokola o međusobnoj saradnji između SSS BiH i političkih partija, odnosno između SSS BiH i Vlade FBiH. Insistiramo na održavanju vanredne sjednice GO SSS BiH u proširenom sastavu na kojoj bi se raspravljalo o implementaciji navedenog Protokola i sindikalnom (ne) jedinstvu i (ne) solidarnosti u SSS BiH i sindikalnim akcijama SSS BiH u narednom periodu.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Izražavamo nezadovoljstvo implementacijom Protokola i Sporazuma o međusobnoj saradnji između KO SSS BiH KS i Vlade Kantona Sarajevo. Insistiramo na održavanju vanredne sjednice KO SSS BiH KS na kojoj bi se raspravljalo o implementaciji navedenog Protokola, sindikalnom (ne) jedinstvu i (ne) solidarnosti u KO SSS BiH KS i sindikalnim akcijama KO SSS BiH KS u narednom periodu.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Izražavamo osudu zbog ignorantskog odnosa Vlade Kantona Sarajevo i ne uvažavanje sindikata kao ravnopravnih socijalnih partnera prilikom donošenja budžeta za 2012. godinu pri čemu se umanjuju ili zadržavaju stečena prava zaposlenika u predškolskom i osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo po osnovu prava iz rada i po osnovu rada. Iskazujemo svoju spremnost na aneksiranje kolektivnih ugovora, ukoliko dođe do dogovora između Sindikata i Vlade Kantona Sarajevo. Naglašavamo da će sve eventualne posljedice zbog nepostojanja socijalnog dijaloga i neuvažavanja Sindikata kao socijalnog partnera, isključivu odgovornost snositi Vlada Kantona Sarajevo. 
Jednoglasno je usvojen zaključak: Izražavamo opću i svesrdnu podršku Samostalnom sindikatu radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona u cilju ostvarivanja ekonomskih, pravnih i socijalnih interesa svih zaposlenika u djelatnosti osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona, koji će se provoditi kroz proteste i generalni štrajk u sektoru obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Nalaže se svim sindikalnim odborima pripremanje svih oblika sindikalne borbe, uključujući i generalni štrajk zaposlenika na nivou Kantona Sarajevo, ukoliko Vlada Kantona Sarajevo budu nastavila nametati rješenja koja ugrožavaju radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika kao što je osnovica za isplatu plaća koja iznosi 462,62 KM za 2012. godinu a nije dogovoreno sa Sindikatom što je bila obaveza u skladu sa Zakonom. Zadužuju se svi sindikalni povjerenici da na sjednicama sindikalnih odbora i/ili skupštinama sindikalnih podružnica razmotre način organizacije generalnog štrajka zaposlenika u osnovnom obrazovanju na nivou Kantona Sarajevo.Zadužuju se svi sindikalni povjerenici da u pisanoj formi dostave detaljno razrađen plan, ciljeve i način izlaska iz generalnog štrajka, koji će biti razmatrani na sjednicama Kantonalnog odbora i Skupštini povjereništva SSOOiO BiH Kantona Sarajevo. Za realizaciju ovog zaključka zadužuju se svi sindikalni povjerenici i članovi Kantonalnog odbora.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Zadužuju se svi članovi Kantonalnog odbora da u narednih 45 dana u timovima, koji će brojati najmanje četiri člana, a u saradnji sa sindikalnim povjerenicima organizuju vanredne sjednice skupština sindikalnih podružnica. Na dnevnom redu vanrednih sjednica skupština sindikalnih podružnica obavezno trebaju da se nađu sljedeća četiri pitanja: 
  • radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika,
  • način organizacije eventualnog generalnog štrajka zaposlenika u osnovnom obrazovanju na nivou Kantona Sarajevo,
  • primjena kolektivnog ugovora na nivou škola sa akcentom na odredbe kojima je regulisano djelovanje i uslovi rada sindikata,
  • analiza realizacije programa rada Sindikata za 2010. i 2011. godinu i plan rada Sindikata za 2012. godinu.
Zadužuju se svi članovi Kantonalnog odbora da u pisanoj formi u roku od 60 dana dostave izvještaje o održanim sjednicama. Za realizaciju ovog zaključka zadužuju se svi članovi Kantonalnog odbora.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Dajemo punu podršku Odluci Vlade Kantona Sarajevo o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće zaposlenika u predškolskim ustanovama Kantona Sarajevo kojom su koeficijenti plaća izjednačeni sa koeficijentima zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju. Izražavamo podršku aktivnostima koje Vlada, Ministarstvo finansija, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i menadžment JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo provode da se od 01.01.2012. godine finansijsko poslovanje JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo obavlja preko Jedinstvenog računa Trezora Kantona Sarajevo. Tražimo da Vlada Kantona Sarajevo poduzme sve aktivnosti i mjere da se finansijsko poslovanje Univerziteta Sarajevo od 01.01.2013. godine obavlja preko Jedinstvenog računa Trezora Kantona Sarajevo.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Na osnovu člana 37. Statuta SSOOiO BiH, člana 111. i 112. Zakona o radu ("Službene novine FBiH", broj 43/99, 32/00, 29/03) i člana 2. Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH ("Službene novine FBiH", broj 54/05) Vladi Kantona Sarajevo upućujemo inicijativu za otpočinjanje pregovora u vezi sa zaključivanjem Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora i sindikalni povjerenik u JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Izražavamo zadovoljstvo najvećim dijelom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, posebno u segmentu ukidanja opisnog ocijenjivanja u II i III razredu osnovne škole, uvođenja Pravilnika sa kriterijima o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, uvođenja asistenata u inkluzivnoj nastavi i definisanja statusa predmeta Vjeronauka i alternativnog predmeta. Ponovo izražavamo negodovanje zbog činjenice da Zakon nije usklađen sa Okvirnim zakonom jer su roditelji dobili veći broj predstavnika u školskim odborima u odnosu na zaposlenike. Od Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo očekujemo konsulatacije sa Sindikatom prilikom donošenja podzakonskih akata i pravilnika, posebno onih koji regulišu radno-pravni status i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika. Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora.
Ad4.  Jednoglasno je usvojena odluka kojom se imenuje Komisija za pripremu i izradu Pravilnika o izboru i imenovanju školskih odbora osnovnih škola u sastavu Sivro Saudin- predsjednik, Bičo Fahrudin- član i Avdić Jusuf- član. 
Ad5.  Većinom glasova ZA usvojena je odluka kojom se imenuje Komisija za pripremu i izradu Pravilnika o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola u sastavu Sivro Saudin- predsjednik, Bičo Fahrudin- član i Avdić Jusuf- član. 
Ad6.  Većinom glasova ZA usvojena je odluka kojom se imenuje Komisija za dodjelu finansijske pomoći i druga materijalna davanja članovima SSOOiO BiH Kantona Sarajevo u sastavu Sivro Saudin- predsjednik, Dervišević Aljo- član i Šukman Envera- član.
Ad7.  Većinom glasova ZA usvojena je odluka kojom se imenuje Komisija za pripremu i izradu Pravilnika sa kriterijima o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa u osnovnim školama u sastavu Sivro Saudin- predsjednik, Bičo Fahrudin- član i Kožljak Irfana- član.
Ad8.  Jednoglasno je usvojena odluka kojom se Ibrović Zihnija, sindikalni povjerenik u SP JU OŠ "Behaudin Selmanović" Sarajevo, imenuje korodinatorom pet sindikalnih podružnica na području Općine Novi Grad: 
1.    SP JU OŠ "Dobroševići" Sarajevo,
2.    SP JU OŠ "Behaudin Selmanović" Sarajevo,
3.    SP JU OŠ "Sokolje" Sarajevo,
4.    SP JU OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo,
5.    SP JU OŠ "Avdo Smailović" Sarajevo.
Ad9. Jednoglasno je usvojena odluka: Predsjedniku Kantonalnog odbora se daje ovlaštenje da potpiše aneks Ugovora o obavljanju računovodstveno-finansijskih poslova, broj: 61/10 od 25.01.2010. godine koji je zaključen u Sarajevu, 21.01.2010. godine sa "VORTT" d.o.o. Sarajevo. U slučaju da SP "VORTT" d.o.o. Sarajevo, u skladu sa Statutom i Odlukom Glavnog odbora o visini i raspodjeli sindikalne članarine, ne izmiri obaveze prema Kantonalnom i Glavnom odboru, predsjedniku Kantonalnog odbora se daje puno ovlaštenje da otkaže Ugovor o obavljanju računovodstveno-finansijskih poslova koji je skopljen sa "VORTT" d.o.o. Sarajevo. Za plaćanje računovodstveno-finansijskih usluga odobravaju se novčana sredstva do 200,00 KM mjesečno, uvečano za poreske obaveze po važećim zakonima (slovima: dvije stotine i pedeset konvertibilnih maraka). Za realizaciju ove Odluke ovlašćuje se predsjednik Kantonalnog odbora. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.
Jednoglasno je verifikovana odluka kojom se odobravaju novčana sredstva za nabavku kalendara sa logom i podacima SSOOiO BiH Kanton Sarajevo u maksimalnom iznosu do 1.000,00 KM.
Jednoglasno su verifikovane odluke kojima se odobrava finansijska pomoć za tri člana Sindikata u ukupnom iznosu od 600,00 KM.
Jednoglasno su usvojene odluke kojima se odobravaju finansijske pomoći jednom članu Sindikata i sindikalnom povjereniku u ukupnom iznosu od 500,00 KM. 
Sa 11 glasova ZA i 1 PROTIV usvojena je odluka o smanjenju iznosa za isplatu dnevnica sa dosadašnjih 40,00 KM na 25,00 KM.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Insistiramo da se Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo javno očituje o  navodnim nepravilnostima u radu prosvjetnog savjetnika, gospodina Vahida Mulića. U slučaju ignorisanja našeg zahtjeva, upozoravamo nadležne institucije da ćemo biti prisiljeni na poduzimanje određenih sindikalnih mjera, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Daje se puno ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog  odbora da u skladu sa Zakonom i Statutom SSOOiO BiH poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem zaštite radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa članova SSOOiO BiH Kanton Sarajevo. Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora.
Jednoglasno je usvojen zaključak: Pitanje tužbi zaposlenika – članova sindikata nije uređeno odredbama Statuta SSOOiO BiH, odnosno nije definisano kao cilj ili kao djelatnost Sindikata. Prava zaposlenika su zakonski definisane kroz odredbe Zakona o radu, Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH, Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u FBiH, Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Pravilnika o radu i Ugovora o radu. Nadzor nad primjenom navedenih zakonskih propisa obavlja kantonalni inspektor rada, a zaposlenik, sindikat i/ili poslodavac mogu zatražiti od inspektora rada provođenje inspekcijskog nadzora ukoliko smatra da su mu prava iz rada i po osnovu rada prekršena od strane poslodavca – direktora. Svaki povjerenik sindikalne podružnice kroz socijalni dijalog sa poslodavcem – direktorom, a u skladu sa zakonom, Statutom i kolektivnim ugovorom, ima obavezu da "prati ostvarivanje prava zaposlenika – članova sindikata u svojoj podružnici" te da zajedno sa zaposlenikom u slučaju narušavanja njegovih prava "preduzima potrebne mjere u slučajevima kada se prava zaposlenika – članova sindikata narušavaju". Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora.
Kantonalni odbor iznosi stav: Dva zahtjeva za finansijsku pomoć su odbijena kao neosnovana.
Kantonalni odbor iznosi stav: na osnovu zahtjeva koji je uputio član Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo,Sulejman Lekperić, uputiti sindikalnim podružnicama apel za pomoć odnosno donaciju finansijskih sredstava za liječenje teško oboljelog Jasmina Maksića, bivšeg učenika JU OŠ ˝Džemaludin Čaušević˝, kome je dijagnosticirano teško oboljenje. Pomenuti apel objaviti na službenoj web stranici SSOOiO BiH Kanton Sarajevo .

Sjednica je završena u 21:40!


        Zapisničar                                                            Predsjednik                            
  Sanela Hadžiabdić                                                        Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de