SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XXIII sjednice

 

-IZVOD-

 Z A P I S N I K

sa XXIII sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, koja je održana 14. septembra (srijeda) 2011. godine u sali za sastanke SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Alipašina 9/III, sa početkom u 18:00 sati. Sjednici prisustvuje 14 članova Kantonalnog odbora /odsutna Alma B./. Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić.

Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu.

 

Jednoglasno je usvojen sljedeći

 D n e v n i    r e d

1.      Usvajanje zapisnika sa XXII sjednice Kantonalnog odbora

2.      Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XXII sjednice Kantonalnog odbora

3.      Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo

4.      Obilježavanje 5. oktobra – Dana nastavnika u Kantonu Sarajevo

5.      Informacija o materijalno-finansijskom poslovanju SSOOiO BiH Kanton Sarajevo u period 01.01.-30.06.2011. godina

6.      Informacija sa XII sjednice Sekretarijata Glavnog odbora SSOOiO BiH

7.      Tekuća pitanja

 R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa XXII sjednice KO jednoglasno je usvojen bez izmjena.

 

Ad2.  Predsjednik konstatuje da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XXII sjednice KO realizovani. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XXII sjednice jednoglasno je usvojena.

 

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo konstatuje da su u školskoj 2011/2012. godini svi članovi SSOOiO BiH Kantona Sarajevo koje su osnovne škole iskazale kao tehnološki višak djelimično ili potpuno zbrinuti, te da je zbrinut i veliki broj članova SSOOiO BiH Kantona Sarajevo sa nepotpunom nastavnom normom i onih koji su radili na određeno vrijeme. Zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora da Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo uputi inicijativu za Izmjene i dopune Pravilnika sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo i daje mu se ovlaštenje da učestvuje u izmjenama i dopunama.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo daje punu podršku predsjedniku Kantonalnog odbora u okviru rada Komisije za sumiranje rezultata provedene javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju zastupa stavove i mišljenja Sindikata. Od Komisije za sumiranje rezultata provedene javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Ministarstva obrazovanja, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo zahtijeva uvažavanje svih primjedbi, prijedloga i sugestija na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koje je Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo poslao u okviru javne rasprave, kao i:

-   ukidanje opisnog ocijenjivanja u II i III razredu osnovne škole,

-   uvođenje Pravilnika sa kriterijima o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i radnika za obavljanje drugih poslova osnovnih djelatnosti osnovne škole, tehničkih i pomoćno-tehničkih poslova u osnovnim školama i đačkim domovima na području Kantona Sarajevo,

-   uvođenje asistenata u inkluzivnoj nastavi,

-          uvođenje proljetnog raspusta,

-          definisanje predmeta Vjeronauka i Društvo/Kultura/Religija kao izborno – obavezne čija ocjena ulazi u opći prosjek učenika,

-          uvažanje primjedbi, prijedloga i sugestija koje u okviru rada Komisije za sumiranje rezultata provedene javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju bude iznosio predsjednik Kantonalnog odbora.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo zahtjeva poštivanje zakona i kolektivnog ugovora i izričito traži da se prilikom izrade Izmjena i dopuna (rebalansa) Budžeta Kantona Sarajevo za 2011. godinu obavezno obezbijede novčana sredstva za isplatu jubilarnih nagrada za zaposlenike u osnovnom obrazovanju. Punu odgovornost za sve eventualne posljedice nepoštivanja prava iz kolektivnog ugovora snosit će isključivo Vlada Kantona Sarajevo. Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo daje puno ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da, u slučaju da Vlada Kantona Sarajevo do kraja 2011. godine ne obezbijedi novčana sredstva za isplatu jubilarnih nagrada za zaposlenike u osnovnom obrazovanju, imenuje tročlanu radnu grupu koja će poduzeti sve aktivnosti sa ciljem zaštite ekonomsko-socijalnog statusa članova SSOOiO BiH Kantona Sarajevo uključujući organizovano podizanje pojedinačnih tužbi protiv Vlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo daje puno ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da, u slučaju daljnjeg ignorisanja inicijative za otpočinjanje pregovora od strane Vlade Kantona Sarajevo, poduzme sve aktivnosti i mjere sindikalne borbe uključujući i najradikalnije sindikalne akcije poput zahtjeva za preispitivanje potpisanih Protokola i Sporazuma o saradnji, press konferencije, proteste, štrajkove, a sve sa ciljem zaštite ekonomsko-socijalnog statusa članova SSOOiO BiH Kantona Sarajevo.

 

Ad4.  Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo je usvojio informaciju o aktivnostima oko obilježavanja Dana nastavnika u Kantonu Sarajevo koje provodi Komisija za seminare i daje punu podršku njenom radu. Zadužuju se članovi Kantonalnog odbora obavezom da prisustvuju završnoj manifestaciji koja će se održati 5. oktobra u Parlamentu FBiH i u hotelu Hollywood na Ilidži.

 

Ad5.  Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo je usvojio informaciju o materijalno-finansijskom poslovanju SSOOiO BiH Kanton Sarajevo u periodu 01.01-30.06.2011. godina.

 

Ad6.  Sa 10 glasova ZA, 2 PROTIV i 1 SUZDRŽAN usvojen je zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO BiH Kantona Sarajevo od predsjednika Glavnog odbora SSOOiO BiH zahtijeva poništenje odluke o imenovanju predstavnika SSOOiO BiH na stručnoj konferenciji u Varšavi koja je donesena na XII sjednici Sekretarijata GO SSOOiO BiH jer se radi o konferenciji sa izuzetno komplikovanom stručnom tematikom što podrazumijeva da predstavnik SSOOiO BiH mora aktivno govoriti engleski jezik, te traži donošenje odluke kojom će se za predstavnika SSOOiO BiH na navedenoj konferenciji imenovati Sanela Halać, član Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kantona Sarajevo.

 

Ad7.  Usvojene su odluke kojima se odobrava finansijaska pomoć za liječenje nekoliko članova u ukupnom iznosu od 600,00 KM.

Sjednica je završena u 21:00!

Zapisničar                                                                                                                Predsjednik                                                                                    

Sanela Hadžiabdić                                                                                                      Saudin Sivro

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de