SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XXI sjednice

 

                                 -IZVOD-

 Z A P I S N I K

sa XXI sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, koja je održana 27. maja (petak) 2011. godine u sali za sastanke SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Alipašina 9/III, sa početkom u 18:30 sati. Sjednici prisustvuje 13 članova Kantonalnog odbora /odsutne Alma Baraković i Maida Redžić/. Sjednici prisustvuje i predsjednik NO SP SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Salih Muharemović. Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić.     

 

Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu.

Jednoglasno je usvojen sljedeći

D n e v n i    r e d

1.       Usvajanje zapisnika sa XX sjednice Kantonalnog odbora;

2.       Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XX sjednice Kantonalnog odbora;

3.       Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo;

4.       Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A

Ad1.  Zapisnik sa XX sjednice KO jednoglasno je usvojen bez diskusije.

Ad2.  Predsjednik konstatuje da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XX sjednice KO realizovani.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Prijedlog mogućih rješenja u vezi potraživanja na osnovu podnesenih tužbi koji je dostavila Vlada Kantona Sarajevo smatramo manjkavim i nedorečenim te isti uvažava samo trenutnu ekonomsku situaciju u Kantonu Sarajevo, ali ne i loš ekonomsko-socijalni status članova SSOOiO BiH. Ponovo oštro osuđujemo sve oblike pritisaka i zastrašivanja i naglašavamo da Vlada Kantona Sarajevo prije svega "radikalnu" racionalizaciju treba provesti u svojim redovima i javnim kantonalnim preduzećima, agencijama i fondovima u kojima su prosječne plate čak do 50% veće nego što je prosječna plata prosvjetnog radnika. Prihvatamo prijedloge za kompromisna rješenja koja će podrazumijevati obavezna vansudska poravnanje i naknadu sudskih troškova članovima SSOOiO BiH koji su u procesu dobijanja ili su dobili sudske procese. Prihvatamo svaki oblik dijaloga sa Vladom Kantona Sarajevo po pitanju izmjena i dopuna akata iz oblasti radnog zakonodavstva. Predlažemo Vladi Kantona Sarajevo da ozbiljno razmotri naš prijedlog za povećanje plata zaposlenih u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo u iznosu od 20%, počev od 01.09.2011. godine, kao jedno od mogućih trajnih rješenja kojim bi se moglo spriječiti daljnje podnošenje tužbi.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo ostaje dosljedan u poštivanju profesije i struke kada su u pitanju bilo kakave odluke koje se tiču odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Pozivamo Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo da pitanja iz oblasti tumačenja zakona, pedagoških standarda, ocjenjivanja i sl.  prepusti stručnim službama koje su kompetentne da o tome vode rasprave i daju mišljenje. Pozivamo Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo da više pažnje posveti rješavanju stvarnih problema u osnovnom obrazovanju kao što su tužbe zaposlenika koje su posljedica lošeg ekonomsko-socijalnog statusa prosvjetnog radnika u Kantonu Sarajevo. Podsjećamo Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo da zamagljivanjem stvarnih problema i radikalizacijom političke situacije u Kantonu Sarajevo neće riješiti niti jedan problem, nego će se postojeći uvećati i otvoriti novi. Pozivamo Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo da otvori iskrene i partnerske razgovore sa Sindikatom o načinu rješavanja stvarnih problema i prevazilaženju postojeće situacije

Ad4.  Jednoglasno je donesena odluka: Usvaja se prijedlog plana rada i budžeta seminara za povjerenike pod nazivom "Uloga i značaj socijalnog dijaloga u sindikalnoj podružnici" koji je dostavila Komisija za pripremu i realizaciju seminara.

 

Sa 11 glasova ZA i 2 SUZDRŽANA usvojen je zključak: U Nacrt Pravila o organiziranju i djelovanju Sekcije mladih SSOOiO BiH ugraditi izmjenu u članu 5., tako što će član 5. u Prijedlogu glasiti:

 

„Sekcija broji minimalno 9, a maksimalno 16 članova.

 

Članovi Sekcije se biraju na način da svako kantonalno/županijsko  povjereništvo kandiduje/izabere po jednog svog predstavnika/člana Sekcije, čime se ostvaruje paritetna zastupljenost kantona/županija.

Ostale članove Sekcije na osnovu kandidature/izbora kantonalnih/županijskih povjereništava potvrđuje Sekretarijat Glavnog odbora Sindikata i to:

 

- Unsko-sanski kanton   ...................................................................................... 1 član,

 

- Tuzlanski kanton   .......................................................................................... 2 člana,

 

- Zeničko-dobojski kanton   ............................................................................... 2 člana,

 

- Kanton Sarajevo   ........................................................................................... 2 člana.

 

Broj članova iz prethodnog stava utvrđuje se na osnovu principa – na svakih 1.500 članova bira se jedan član.“

 

Sa 10 glasova ZA i 3 SUZDRŽANA usvojena je odluka kojom se imenuje Komisija za pripremu i realizaciju obilježavanja Dana nastavnika Kantona Sarajevo u sastavu: Saudin Sivro- predsjednik, Sanela Halać- član i Sulejman Lekperić- član.

 

Jednoglasno su usvojene odluke kojima se odobravaju finansijske pomoći u ukupnom iznosu od 800,00 KM. 

 

Sjednica je završena u 20:45!

        Zapisničar                                     Predsjednik                                                                                                    

   Sanela Hadžiabdić                              Saudin Sivro 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de