SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XX sjednice KO

 

 

XX sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo je održana 22. aprila (petak) 2011. godine u sali za sastanke SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Alipašina 9/III, sa početkom u 18:30 sati. Sjednici prisustvuje 14 članova Kantonalnog odbora /opravdano odsutna Alma Baraković/. Sjednici prisustvuje i predsjednik NO SP SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Salih Muharemović. Predsjednik je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić.

Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu.

Jednoglasno je usvojen sljedeći

D n e v n i    r e d

 
 

1.      Usvajanje zapisnika sa XIX sjednice Kantonalnog odbora;

 

2.      Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XIX sjednice Kantonalnog odbora;

 

3.      Ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo;

 

4.      Formiranje Komisije za pripremu i realizaciju seminara SSOOiO BiH Kanton Sarajevo;

 

5.      Razmatranje i usvajanje prijedloga odluke o organizaciji seminara za povjerenike;

 

6.      Razmatranje i usvajanje prijedloga odluke o poslovnoj saradnji sa firmom Max Line;

 

7.      Tekuća pitanja.

 
 

Ad1.

 

Zapisnik sa XIX sjednice KO jednoglasno je usvojen bez diskusije.

 

 

 

Ad2.

 

Predsjednik konstatuje da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XIX sjednice KO realizovani.

 

 

 

Ad3.

 

Nakon duge i konstruktivne diskusije u kojoj su učešće uzeli gotovo svi članovi KO jednoglasno je usvojena odluka: Daje se saglasnost za izmjene i dopune Pravilnika sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 34/09).

 

Predsjedniku Kantonalnog odbora se daje puno ovlaštenje da u skladu sa interesima članstva SSOOiO BiH i uzimajući u obzir prijedlog Prvostepene komisije za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, poduzme sve aktivnosti na poboljšanju i preciznom definisanju odredbi pomenutog Pravilnika.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo insistira na razvijanju partnerskih odnosa sa Vladom Kantona Sarajevo koji će se zasnivati na poštivanju i provođenju važećih zakonskih propisa i kolektivnih ugovora, izmjenama i dopunama istih u slučaju njihove manjkavosti i nedorečenosti te sporazumnim dogovorima u kojima će obje strane uvažavati trenutnu ekonomsku situaciju u Kantonu Sarajevo i loš ekonomsko-socijalni status članova SSOOiO BiH. SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo osuđuje sve oblike pritisaka i zastrašivanja članova SSOOiO BiH i naglašava da će nastaviti štiti radno-pravni i ekonomsko-socijalni status svakog člana SSOOiO BiH na način da će koristiti sva sredstva i oblike sindikalne borbe. SSOOiO BiH Kantonalni odbor Sarajevo smatra da su tužbe u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo reakcija na grubo kršenje odredbi iz radnog zakonodavstva te da nećemo poduzimati ništa u sprječavanju naših članova da tuže poslodavca sve dok Vlada Kantona Sarajevo ne ponudi prijedlog za rješavanje novonastale situacije.

 

 

 

Ad4.

 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se imenuje Komisija za pripremu i realizaciju seminara koju čine tri člana: Sivro Saudin, predsjednik, Halać Sanela, član i Lekperić Sulejman, član. Komisija ima obavezu da provodi sve aktivnosti oko pripreme i realizacije seminara i drugih oblika edukacije članstva i organa SSOOiO BiH Kanton Sarajevo koji se provode u organizaciji ili suorganizaciji Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo.

 

 

 

Ad5.

 

Jednoglasno je usvojena odluka o organizaciji seminara za povjerenike pod nazivom "Uloga i značaj socijalnog dijaloga u sindikalnoj podružnici".

 

 

 

Ad6.

 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se prihvata poslovna saradnja ponuđena od strane firme Max Line d.o.o. Sarajevo i firme Avio express d.o.o. Sarajevo. Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora, da u ime Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kantonalni odbor Sarajevo potpiše Ugovor o poslovnoj saradnji sa firmom Max Line d.o.o. Sarajevo i Ugovor o poslovnoj saradnji sa firmom Avio express d.o.o. Sarajevo.

 

 

 

Ad7.

 

Jednoglasno su usvojene odluke o odobravanju jednokratnih materijalnih pomoći za tri članova SSOOiO BiH u ukuonom iznosu od 600,00 KM.

 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 200,00 KM za podršku aktivnostima Sekcije mladih SSS BiH povodom obilježavanja 1. maja- Praznika rada.

 

Sa 12 glasova ZA i 2 SUZDRŽANA usvojena je odluka kojom se članovi KO obavezuju da redovno koordiniraju rad sindikalnih povjerenika u sindikalnim podružnicama u skladu sa potrebama i zahtjevima organa SSOOiO BiH Kanton Sarajevo i predsjednika KO te da svaka tri mjeseca u kancelariju SSOOiO BiH KS dostavljaju pisani izvještaj o koordinaciji sa sindikalnim podružnicama.

 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se poništava Odluka KO broj 103/11 od 17.01.2011. godine.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: uputiti MONKS-u i Ministarstvu finansija zahtjev za isplatu/prebacivanje novčanih sredstava u iznosu od 10.000,00 KM koja će biti utrošena za realizaciju seminara za povjerenike pod nazivom "Uloga i značaj socijalnog dijaloga u sindikalnoj podružnici".

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: uputiti MONKS-u i Ministarstvu finansija zahtjev za isplatu troškova prijevoza na posao i sa posla a na osnovu zahtjeva iz sindikalne podružnice JU OŠ "Srednje" Ilijaš.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: uputiti Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo zahtjev za stručno tumačenje Prostornog plana Kantona Sarajevo a u skladu sa zahtjevom sindikalne podružnice JU OŠ "Srednje" Ilijaš.

 
 

Sjednica je završena u 21:50!

 
 

  Zapisničar                                                                                               Predsjednik                

 

 

  Sanela Hadžiabdić                                                                              Saudin Sivro 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de