SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XIX sjednice KO

 

XIX sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo je održana 19. marta 2011. godine u sali za sastanke SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Alipašina 9/III, sa početkom u 11:00 sati.

Sjednici prisustvuje 13 članova Kantonalnog odbora /odsutna Alma Baraković i opravdano odsutan Husein Mehmedović/. Sjednici prisustvuje i predsjednik NO SP SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Salih Muharemović. Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić. Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu.

 

Jednoglasno je usvojen sljedeći

Dnevni red

1. Usvajanje zapisnika sa XVIII sjednice Kantonalnog odbora;

2. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XVIII sjednice Kantonalnog odbora;

3. Ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo;

4. Tekuća pitanja.

Ad1. Zapisnik sa XVIII sjednice KO jednoglasno je usvojen bez diskusije.

Ad2. Konstatovano je da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XVIII sjednice KO realizovani.

Ad3. Nakon duge i konstruktivne diskusije u kojoj su, pored predsjednika Kantonalnog odbora, učestvovali svi prisutni, usvojeni su sljedeći zaključci i odluke: Jednoglasno je usvojen zaključak:

"Budući da Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo konstantno ignoriše naše osnovane zahtjeve da se riješi problem kašnjenja isplate plaća i naknada zaposlenika u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo, KO SSOOiO BiH KS predlaže članovima Skupštine povjereništva SSOOiO BiH KS da na sljedećoj sjednici Skupštine povjereništva SSOOiO BiH KS donesu odluku kojom se KO SSOOiO BiH KS ovlašćuje da organizuje sprovođenje najradikalnijih sindikalnih mjera sa ciljem zaštite ekonomsko-socijalnog statusa zaposlenika u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo, kao što su protesti malih i velikih razmjera, jednosatni štrajk upozorenja, isticanje zahtjeva Vladi Kantona Sarajevo za utvrđivanje odgovornosti ministra finansija Kantona Sarajevo i traženje njegove smjene, pa čak i generalni štrajk ukoliko to bude potrebno. KO SSOOiO BiH KS oštro osuđuje latentne medijske istupe ministra finansija Kantona Sarajevo koji sam sebe stavlja u nadređen položaj u odnosu na one koji su ga učili i odgajali. Od ministra finansija Kantona Sarajevo KO SSOOiO BiH KS zahtijeva da više ne podcjenjuje najsvetiju profesiju i one koji su svoj život posvetili odgoju i obrazovanju djece. "

Jednoglasno je usvojen zaključak: "IV sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO BiH Kanton Sarajevo će se održati 06. aprila 2011. godine u 18:30 sati. U slučaju objektivnih prepreka za održavanje sjednice u predviđenom terminu, predsjednik Kantonalnog odbora se ovlašćuje da promijeni datum i satnicu održavanja sjednice i izvrši ostale aktivnosti na realizaciji iste."

Jednoglasno je usvojena odluka: "Svim sindikalnim povjerenicima do 22.03.2011.godine dostaviti obrazac peticije u kojoj će pisati: Svojeručnim potpisom, slobodno i bez bilo čijeg pritiska, pristupam peticiji kojom od Vlade Kantona Sarajevo ZAHTIJEVAM ISPLATU SVOJE PLAĆE I NAKNADA ZAJEDNO DO 10. U TEKUĆEM MJESECU ZA PROTEKLI MJESEC. Zahtjev ima zakonsko utemeljenje u članu 13. Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo ("Sl. novine Kantona Sarajevo", broj: 30/10). U PROTIVNOM, INSISTIRAM DA SE SVIM ZAPOSLENICIMA KOJIMA SE PLAĆA I NAKNADE ISPLAĆUJU PREKO BUDŽETA KANTONA SARAJEVO ISTE UPLAĆUJU JEDNIM NALOGOM U JEDNOM DANU. Zadužuju se svi povjerenici i članovi Kantonalnog odbora da do 01.04.2011. godine organizuju potpisivanje peticije u školama te popunjene i ovjerene originalne obrasce dostave u kancelariju SSOOiO BiH Kanton Sarajevo. Nakon što se peticija prikupi iz podružnica, ista će biti upućena svim nadležnim institucijama, bit će organizirana press konferencija ili dato saopštenje za javnost te urađene sve aktivnosti kako bi peticija imala puni efekat. Predsjednik Kantonalnog odbora se ovlašćuje da odluči o koracima koje će trebati poduzimati po pitanju organizacije i realizacije peticije."

Jednoglasno je usvojen zaključak: "Ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo uputiti dopis - Reakcija na trenutnu situaciju u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo u kojem stoji: Na sjednici XIX sjednici Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Bosne i Hercegovine Kanton Sarajevo održanoj 19. marta 2011. godine razmatran je ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo, sa posebnim osvrtom na položaj i rad nastavnika u devetogodišnjem obrazovanju.

Doneseni su sljedeći zaključci:

1. Od samog početka reforme i uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja nastavnik je u prvoj trijadi dobio manje časova, ali enormno više administrativnih obaveza, koje služe samo prosvjetnim savjetnicima na osnovu kojih ocijenjuju nastavnike. Bolji radnici postaju oni koji su dobri pisari, u odnosu na one koji su posvećeni radu sa djecom, što u suštini i jeste ono za šta smo se školovali. Previše administrativnih poslova je stavljeno u obavezu nastavnicima, što dodatno iscrpljuje i oduzima vrijeme, te umanjuje ulogu nastavnika u odgojno – obrazovnom procesu, utječe na kvalitet nastave i uništava kreativnost nastavnika. Podsjećamo Vas da nastavnici u prvoj trijadi devetogodišnjeg obrazovanja: ručno ispisuju opisne ocjene u teke i radove učenika, opisuju učenička postignuća u teke za praćenje rada, pišu opisne ocjene u dnevnike i đačke knjižice za oba polugodišta, te na kraju godine u matične knjige i EMIS, a za svaki predmet i brojčano i opisno u trećem razredu, ispisuju godišnje programe rada i u dnevnike rada i na obrascima za sve predmete te mjesečne planove rada za sve predmete, ispisuju sve planove i sadržaje o dopunskoj nastavi i vannastavnoj aktivnosti, ispisuju prilagođene programe rada za učenike s posebnim potrebama, osmišljavaju sadržaje i materijale za sve učenike poštujući njihove različitosti ... a sve to za četiri godine evidentiranja procijeni i ocijeni jedan savjetnik za 45 minuta ... Objektivno, nema šta! Nastavnici bi vrijeme koje izgube na bespotrebne administrativne poslove mogli iskoristiti u direktnom radu sa učenicima, kao i na pripremu konkretnog didaktičkog materijala i time unaprijediti nastavu. Mi ne bježimo od rada i obaveza, ali smatramo da u eri ekspanzije tehnike i tehnologije, energiju i resurse treba usmjeriti na direktan rad sa učenicima, te ukinuti bespotrebne administrativne poslove, od kojih ni učenici, ni roditelji, a ni nastavnici nemaju nikakve korsiti. Stiče se utisak da se više želi stalna kontrola nastavnika, nego pružanje pomoći istim i unapređenje nastavnog procesa. Previše se od nastavnika traži, a premalo se daje.

2. Metodologiju praćenja i vrednovanja rada zaposlenika je potrebno potpuno preformulisati, izmijeniti i isključiti mogućnost da neko pristrasno i subjektivno vrednuje rad, isključiti mogućnost mobinga, spolne i seksualne diskriminacije zaposlenika, ali i profesionalne diskriminacije (vrednovanje nižom ocjenom radnika koji se ističe u radu, jer se tako eliminiše konkurencija). Potrebno je, dakle, smanjiti pritisak na same nastavnike u smislu vrednovanja i ocjenjivanja njihovog rada, a okrenuti se vrednovanju i ocjenjivanju rezultata koje postižu sami učenici kao rezultat rada nastavnika. Ako se ovako nastavi, rad u učionici će se svesti na pisanje, a koristit ćemo se "modernom" tehnikom tihog rada sa učenicima, te zadovoljiti formu i šablonizam koji nam nameće Prosvjetno-pedagoški zavod, čiji je prioritet kako ocijeniti nastavnika, a ne kako poboljšati nastavni rad.

3. Individualno i stručno usavršavanje nastavnika treba učiniti transparentnijim i efikasnijim. Takvih prilika nema dovoljno, ne zna se gdje i kada su seminari i ko je izabran u školi da se stručno usavršava i po kojem kriteriju. Prosvjetni radnici već odavno sami finansiraju put na seminar ili takmičenje, nemaju dnevnice, a često gube slobodan dan bez ikakve novčane naknade. Dakle, gospoda iz Prosvjetno-pedagoškog zavoda traže od prosvjetnih radnika volonterski pristup, a uredno naplaćuju svoje dnevnice i putne troškove.

4. Iskustva nastavnika koji rade u devetogodišnjem obrazovanju govore da su Nastavni planovi i programi za sve razrede i sve predmete preobimni i neprilagođeni uzrastu i sposobnostima učenika. Broj časova je smanjen, a obim sadržaja isti ili u nekim slučajevima povećan, tako da se većina nastavnog procesa svodi na obradu novih nastavnih sadržaja, a premalo je časova za ponavljanje. Tražimo od resornog ministarstva da se pokrenu aktivnosti iniciranja revizije Nastavnih planova i programa na nivou Federacije BiH, kojima bi se isti konačno prilagodili uzrastu i sposobnostima učenika. Potrebno je da u ovom procesu učestvuju isključivo ljudi koji dolaze direktno iz nastavnog procesa i koji su upoznati sa samom problematikom neprilagođenih nastavnih planova i programa i izvođenja nastave u reformisanoj školi.

5. Ponuđeni udžbenici uglavnom nisu usklađeni sa NPP-om. Predlažemo da se konačno prestane praviti biznis oko izdavanja i prodaje udžbenika, a resornom ministarstvu predlažemo da umjesto nametanja nastavnicima bespotrebnih obaveza, svoje snage, stručna znanja i aktivnosti usmjere na izradu kvalitetnijih, jednoobraznih udžbenika na nivou Kantona Sarajevo ili Federacije BiH.

6. Opća konstatacija nastavnika koji primjenjuju opisno ocjenjivanje je da ni roditelji ni učenici ne razumiju i ne shvataju ozbiljno opisne ocjene. Poznato je da nastavnici prilikom opisnog ocjenjivanja i znanje i neznanje, i pozitivne i negativne stvari moraju obrazložiti afirmativnim komentarom. Kad se učenici i roditelji nakon opisnog ocjenjivanja suoče sa brojčanim ocjenama nastupa razočarenje, jer u afirmativnom ukazivanju na nedostatke nisu prepoznali izvedenu brojčanu ocjenu, tako da već od prvog razreda roditelji traže od nastavnika da im opisnu ocjenu „prevedu“ u brojčanu. Nastavnici predlažu da se već od drugog razreda ponovo uvede brojčano ocjenjivanje.

7. Učitelji nisu osposobljeni za inkluzivno obrazovanje i odgoj, odnosno rad sa djecom koji imaju poteškoća u razvoju. Seminar od jednog ili nekoliko dana ne može zamijeniti četverogodišnji studij za defektologa, psihologa ili logopeda. Sve u razredu radi sam nastavnik, a izostala je neophodna stručna pomoć, što je bilo preduvjet za uvođenje inkluzivnog odgoja i obrazovanja u redovan nastavni proces. S obzirom da nastavnici već rade u inkluzivnim odjeljenjima, potrebno je obezbijediti nastavnika – asistenta u razredu, te izbjegavati uključivanje ovakve djece u kombinovana odjeljenja bez asistenata u razredu.

8. Trebalo bi preispitati opravdanost postojanja Prosvjetno-pedagoškog zavoda i njegovog finansiranja u ova vremena ekonomske krize. Kanton Sarajevo bi mogao mnogo uštedjeti ukidanjem ove ustanove koja otežava rad prosvetnog radnika, smišljeno nastoji obezvrijediti dostojanstvo profesije i koja rad u nastavi posmatra kroz statistike, bez ikakve objektivnosti (ko može u toku radnog dana uraditi toliko posla koliko oni predviđaju, ko vrednuje njihov rad u zavodu i kako, da li oni trebaju nuditi optimalna rješenja i olakšanja u radu prosvjetnog radnika, ili potraživati sume, procente, nazive, spiskove, evidencije i smišljati stalno novu pisanu obavezu za prosvjetnog radnika koji nikada u prošlosti na ovim područjima nije radio toliko puno, a zarađivao i vrijedio toliko malo).

9. Opći je utisak da se suviše pretenciozno ušlo u projekat reforme obrazovanja, a da se nije obezbijedio ni minimum uslova za organizaciju odgojno – obrazovnog rada.

10. Samim ulaskom u reformu obrazovanja nastavnici nisu imali priliku da se upoznaju sa Nastavnim planom i programom od 1. do 9. razreda, što je bilo neminovno za samu organizaciju i pripremu nastavničkog rada. Zbog toga se i dešava da se svake godine nameće i uvodi nešto novo u radu, a sve iz razloga što koncept nije u potpunosti osmišljen.

11. Stiče se utisak da se pokušava izmisliti topla voda, za dobrobit nečijih ličnih, materijalnih i drugih interesa, te da je resorno ministarstvo postalo taoc interesa grupe ljudi i pojedinaca koji, osmišljavajući svakojake vrste projekata, stiču materijalnu, političku i druge vrste koristi. Sigurni smo da ni voditelji procesa reforme nemaju jasnu viziju pomoću kojih zadataka treba stići do postavljenog cilja.

12. Obavezno treba sprovesti veliku evaluaciju o ishodima dosadašnje reforme u osnovnom obrazovanju. Već sada bi trebalo ispravljati greške koje su vidljive iz njene sprovedbe, korigovati sve akte koji tumače reformu školstva i dakako, što je najvažnije, poštovati sugestije onih kojih se ta reforma najviše tiče (roditelji, učenici i prosvjetni radnici). Jednoglasno je usvojena odluka: "Imenuje se Komisija za pripremu i izradu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnoj školi koju čine tri člana: Sivro Saudin, predsjednik; Hasković Medžid, član i Lekperić Sulejman, član. Komisija se obavezuje da obavi sve neophodne aktivnosti za pripremu i izradu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnoj školi, sudjeluje u izmjenama i dopunama Pravilnika kao radna grupa koja predstavlja Sindikat te da poštuje sve procedure predviđene zakonom i Statutom u toku realizacije svojih obaveza."

Jednoglasno je usvojena odluka: "Prihvata se potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji između Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kantonalni odbor Sarajevo. Daje se saglasnost i ovlaštenje Saudinu Sivri, predsjedniku Kantonalnog odbora, da u ime Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kantonalni odbor Sarajevo potpiše Protokol o međusobnoj saradnji između Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kantonalni odbor Sarajevo."

Jednoglasno je usvojena odluka: "U Skupštinu Sekcije mladih SSOOiO BiH ispred Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kanton Sarajevo imenuju se: Saudin Sivro, Namir Ibrahimović, Mirza Ramić, Amila Brajlović i Adnan Horman."

Jednoglasno je usvojena odluka: "IV sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO BiH Kanton Sarajevo će se održati 06. aprila 2011. godine u 18:30 sati. U slučaju objektivnih prepreka za održavanje sjednice iz člana 1. ove Odluke u predviđenom terminu, predsjednik Kantonalnog odbora se ovlašćuje da promijeni datum i satnicu održavanja sjednice i izvrši ostale aktivnosti na realizaciji iste."

Jednoglasno je usvojen zaključak: "Zadužuju se oba člana KO sa područja općine Novo Sarajevo da u roku od 7 dana u pisanom obliku sazovu sastanak svih 9 sindikalnih povjerenika sa područja općine Novo Sarajevo na kojem će se razmatrati Izvod iz Zapisnika od 12.03.2011. i na kojem se povjerenici obavezuju da donesu odluku o potvrđivanju ili negiranju navoda iz pomenutog Izvoda. Obavezuju se oba člana KO sa područja općine Novo Sarajevo da u roku od 3 /tri/ dana od dana održavanja tog sastanka u pisanoj formi sa potpisom svih učesnika sastanka u kancelariju KO dostave Izvod iz Zapisnika sa sastanka te donesene zaključke i odluke. Za provođenje ovih aktivnosti izričitu odgovornost snose oba člana KO sa područja općine Novo Sarajevo. Neophodno je da se sva korespondencija, komunikacija i odluke koje budu donesene u tom periodu dostave u kancelariju KO"

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak: "Zadužuju se oba člana KO sa područja općine Ilidža i predsjednik NO da u roku od 7 /sedam/ dana organizuju sastanak skupštine SP ˝Treća osnovna škola˝ Ilidža. Nakon toga se isti zadužuju da pismeno izvijeste KO o toku rješavanja problema na relaciji KO-˝Treća osnovna škola˝- Ilidža" Jednoglasno je usvojena odluka: "Ćesko Aliji, članu sindikalne podružnice JU "Prva osnovna škola" Ilidža, odobrava se jednokratna novčana pomoć za liječenje sina u iznosu od 200,00 KM.“ Jednoglasno je usvojena odluka: "Klari Hadžikadunić, članu sindikalne podružnice JU OŠ "Safvet beg Bašagić" Sarajevo, odobrava se jednokratna novčana pomoć za liječenje u iznosu od 200,00 KM". Jednoglasno je usvojena odluka: "Odobravaju se novčana sredstva u iznosu do 150,00 KM za kupovinu UPS-a. Za realizaciju aktivnosti ove Odluke ovlašćuje se predsjednik Kantonalnog odbora."

Sjednica je završena u 15:25.

     Zapisničar:                                                              Predsjednik:

Sanela Hadžiabdić                                                      Saudin Sivro

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de