SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XIV sjednice KO

 

Sa XIV sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, koja je održana u srijedu, 27.10.2010. godine u Sarajevu sa početkom u 18.00 sati.

Sjednici prisustvuje 14 članova Kantonalnog odbora /opravdano odsutna Alma B./. Sjednici prisustvuje predsjednik Nadzornog odbora SP SSOOiO BiH Kanton Sarajevo, Salih Muharemović a u svojstvu člana Sindikata sjednici prisustvuje i Sejdo Mirvić, nastavnik matematike u JU OŠ ˝Grbavica II˝. 

Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić. Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu. 

 

Jednoglasno je usvojen sljedeći

D n e v n i   r e d

1. Usvajanje zapisnika sa XIII sjednice Kantonalnog odbora

2. Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XIII sjednice Kantonalnog odbora

3. Informacija sa I vanredne sjednice Skupštine povjereništva SSOOiO BiH KS

4. Izvještaj o realizaciji molbe povjerenika SP sa područja Novog Sarajeva

5. Verifikacija prijedloga platnih razreda i koeficijenata za plaće uposlenika u predškolskom odgoju i obrazovanju na području Kantona Sarajevo

6. Formiranje Komisije za izradu Pravilnika sa kriterijima o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i radnika za obavljanje drugih poslova osnovnih djelatnosti osnovne škole, tehničkih i pomoćno-tehničkih poslova u osnovnim školama i đačkim domovima na području Kantona Sarajevo

7. Izvještaj o realizaciji molbi za zaštitu radno-pravnog statusa članova SSOOiO BiH KS

8. Usvajanje izvještaja o prvoj godini rada web stranice SSOOiO BiH KS

9. Usvajanje izvještaja o prvoj godini nastupa SSOOiO BiH KS u printanim medijima

10. Tekuća pitanja.

Ad1.  Zapisnik sa XIII sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2. Komisija je izvršila pripreme za seminar za povjerenike pod nazivom ˝Da li znamo dovoljno o radnom zakonodavstvu?˝. Sindikalni povjerenici općine Novo Sarajevo su upoznati sa stavom Sekretarijata GO po njihovom zahtjevu. Stav sekretarijata GO po pitanju inicijative CPCD je proslijeđen na adresu Centra za promociju civilnog društva.

Ad3. Skupština Kantonalnog povjereništva SSOOiO BiH Kanton Sarajevo je izglasala potpisivanje Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Skupština je izglasala saglasnost Medžidu Haskoviću da, do povratka Irfane Kožljak, predstavlja sindikalne podružnice sa područja općine Vogošća u KO. 

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak: "Kantonalnom odboru je poznata procedura i nadležnosti pri izboru direktora osnovnih škola i istrajaće u borbi da se ispoštuje zakonitost. U tom cilju će biti prikupljene informacije o eventualnom kršenju zakona u tri osnovne škole i ukoliko se pokaže da postoje elementi kršenja zakona tužiteljstvu će biti predato na daljnju proceduru, a pružit ćemo i svu pravnu pomoć svojim članovima čija prava budu ugrožena. Za prikupljanje dokaznog materijala zadužuju se povjerenici i članovi KO sa područja općine Novo Sarajevo."

Ad5. Zbog nelogičnosti uočenih od strane pojedinih članova KO, prijedlog platnih razreda i koeficijenata za plaće uposlenika u predškolskom odgoju i obrazovanju na području Kantona Sarajevo se ne verifikuje, već se isti šalje na doradu koju će uraditi pregovarački tim uz pomoć Saliha Muharemovića, predsjednika Nadzornog odbora. Stav KO je da sljedećoj sjednici treba prisustvovati Hadžidamjanović Svjetlana, član Pregovaračkog tima za pripremu, izradu i realizaciju pregovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Ad6. Sa 13 glasova ZA i 1 SUZDRŽAN  /Husein M./ donesena je odluka: "Imenuje se Komisija za izradu Pravilnika sa kriterijima o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i radnika za obavljanje drugih poslova osnovnih djelatnosti osnovne škole, tehničkih i pomoćno-tehničkih poslova u osnovnim školama i đačkim domovima na području Kantona Sarajevo koju čine tri člana: Sivro Saudin, predsjednik, Bičo Fahrudin, član i Hasković Medžid, član."

Ad7. Veliki broj zahtjeva za rješavanje radno-pravnog statusa je pozitivno riješen kroz Pravilnik o tehnološkom višku. Kada je u pitanju molba tehničkog osoblja iz OŠ ˝Avdo Smailović˝ kojom traže pomoć prilikom ostvarenja prava na ime isplate minulog rada u periodu 2003/04. godina, predsjednik iznosi činjenicu da je po ovom predmetu nastupila zastara jer se radi o pravu ostvarenom prije više od 5 godina. Po pitanju zahtjeva Sanele Dizdarević iz JU OŠ ˝Kovačići˝,  KO jednoglasno donosi zaključak: "U slučaju Dizdarević Sanele uputiti dopis JU OŠ ˝Kovačići˝  sa zahtjevom da se održi sjednica sindikalne podružnice na kojoj će se članovi Sindikata izjasniti o navodima iz molbe Dizdarević Sanele a posebno o rečenici Nikakvu zaštitu nisam imala od povjerenika sindikata navedene škole, kolegice Jamaković, koja je štitila direktoricu."  Jednoglasan stav KO je da na navedenoj sjednici SP obavezno treba prisustvovati Fahreta S., član KO i koordinator za SP JU OŠ "Kovačići". KO je jednoglasno donosi stav: KO će u skladu sa Zakonom i podzakonskim odredbama konstantno raditi na zaštiti radno-pravnog statusa članova Sindikata.

Ad8. Nakon pohvala od strane pojedinih članova KO, jednoglasno je usvojen Izvještaj o prvoj godini rada web stranice SSOOiO BiH KS.

Ad9. Nakon nekoliko kritika od strane pojedinih članova KO, jednoglasno je usvojen Izvještaj o prvoj godini nastupa SSOOiO BiH KS u printanim medijima. KO je jednoglasno donio zaključak: "Prilikom javnih nastupa u ime SSOOiO BiH KS treba iznositi zvanične stavove o svim važnim pitanjima".

Ad10. Predstavljen je prvi broj časopisa Udruženja učitelja Kantona Sarajevo pod nazivomVIZIJA. Jednoglasno usvojena odluka kojom se odobravaju novčana sredstva za nabavku kalendara za 2011. godinu u iznosu do 600,00 KM. Jednoglasno usvojena odluka kojom se odobravaju novčana sredstva za nabavku poslovne galanterije u iznosu do 800,00 KM. Odobrava se finansijska pomoć u iznosu od po 150,00 KM za troškove liječenja članovima Sindikata: Almedina Hasović, Jasmina Beganović, Hasija Sabljica, Hajra Oglečevac i Jasna Šljivljak. Jednoglasno je podržan prijedlog Huseina M. da se na sljedećoj sjednici KO razgovara o radu GO SSOOiO BiH. 

Sjednica završena u 21:45!          

Zapisničar

Sanela Hadžiabdić 

PREDSJEDNIK 

Saudin Sivro

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de