SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XIII sjednice KO

 

XIII sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo je održana u subotu, 18.09.2010. godine u Sarajevu sa početkom u 14:15 sati.  

Sjednici prisustvuje 14 članova Kantonalnog odbora /opravdano odsutna Irfana K., a kao zamjena sjednici prisustvuje Medžid Hasković, povjerenik iz SP JU OŠ ˝Izet Šabić˝,  koji nema pravo glasa do verifikacije od strane Skupštine povjereništva/.

Predsjedavajući je pozdravio prisutne i za zapisničara odredio Sanelu Hadžiabdić. Sjednica je tonski snimljena a tonski zapis je pohranjen u arhivu.

 

Jednoglasno je usvojen sljedeći

D n e v n i   r e d

1.        Usvajanje zapisnika sa XII sjednice Kantonalnog odbora

2.        Informacija o realizaciji odluka, zaključaka i stavova sa XII sjednice Kantonalnog odbora

3.        Pregovori o zahtjevima SSOOiO BiH Kanton Sarajevo

4.        Seminar za povjerenike "Da li znamo dovoljno o radnom zakonodavstvu"

5.        Nacrt Izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo

6.        Tekuća pitanja.

Ad1.  Zapisnik sa XII sjednice KO je jednoglasno usvojen.

Ad2. Konstatovano je da su sve odluke, zaključci i stavovi sa XII sjednice Kantonalnog odbora realizovani izuzev seminara za povjerenike pod nazivom ˝Da li znamo dovoljno o radnom zakonodavstvu˝  koji nije realizovan zbog aktivnosti vezanih za izmjene Kolektivnog ugovora.

Ad3. Sa 11 glasova ZA, 1 PROTIV i 2 SUZDRŽANA usvojen je zaključak: KO upućuje Skupštini KP SSOOiO BiH Kanton Sarajevo materijal Izmjene i dopune KU na glasanje, ukoliko Skupština izglasa pozitivno u ponedjeljak nakon potpisivanja Izmjena i dopuna KU pozvati sve sindikate budžetskih korisnika i Vladu na dogovor za opći socijalni dijalog, sa željom da se izjednače prava budžetskih korisnika kroz Kolektivne ugovore. 

Ad4. Na sjednici Sekretarijata GO donesena je odluka kojom se SSOOiO BiH Kanton Sarajevo odobrava 2000 KM za realizaciju seminara za povjerenike pod nazivom ˝Da li znamo dovoljno o radnom zakonodavstvu˝ i predloženo je da se na seminar pozovu sve kantonalne organizacije. Jednoglasno je usvojen zaključak: KO ovlašćuje predsjednika KO, članove KO Sulejmana L. i Sanelu Halać da pripreme seminar za povjerenike na koji će biti pozvani svi sindikalni povjerenici iz drugih Kantonalnih organizacija a u okviru planiranog budžeta za seminar. 

Ad5. Predsjednik KO izvještava prisutne da je prema SP poslao dopis kojim se traži da se provede javna rasprava vezano za dostavljanje članova za Nacrt Izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju. Dat je veoma kratak rok. Ministarstvo je imenovalo Komisiju koja je uradila Nacrt i taj materijal je upućen na Vladu. Predsjednik KO  je iznio svoj stav da će biti neophodno uraditi novi Zakon o osnovnom obrazovanju .

Ad6. KO je potvrdio zaključak Sekretarijata GO SSOOiO BiH o zahtjevu sindikalnih povjerenika SP općine Novo Sarajevo da se odlučno i hitno riješi imenovanje direktora u školama u kojima je po nekoliko godina taj problem aktuelan, da se poštuje Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju u Kantonu Sarajevo, da se uvažavaju nalazi Inspekcije rada u vezi sa konkursnim procedurama, da se škole oslobode političkog utjecaja koji ne smije odlučivati o sudbini djece-učenika, uposlenika kao ni svih osoba uključenih u odgojno obrazovni proces.

KO je potvrdio zaključak Sekretarijata GO SSOOiO BiH o inicijativi CPCD prema kojem se podržava saradnja sa nevladinim sektorom, podržavaju aktivnosti koje su u skladu sa Statutom SSOOiO BiH i odlukama organa kao i Programskim ciljevima i zadacima. Budući da Sporazum plus nema status pravnog akta a SSOOiO BiH je pravno lice, trenutno nismo spremni da potpišemo pristupnicu Sporazumu plus.

Sjednica završena u 16:10

Zapisničar

Sanela Hadžiabdić

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de