SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik XII sjednica SP

- I Z V O D -

Broj: 515/16

Sarajevo, 12.05.2016

Z A P I S N I K 

Sa XII sjednice Skupštine povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, koja je održana u četvrtak, 12.05.2016. godine u velikoj sali Doma sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, sa početkom u 18:00 sati.

Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 41 prisutnih članova Skupštine te da postoji kvorum za odlučivanje. Sjednici prisustvuju Salih Muharemović, predsjednik NO SSOOiO F BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO FBiH i prof.dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te Admir Mujkić, v.d. direktora u JU OŠ ˝Hrasno˝ Sarajevo. Na početku sjednice je planirano da g-đa Fatima Fazlić, dipl. iur., održi jednosatno stručno predavanje o temi: „Najvažnije izmjene u novom Zakonu o radu FBiH – prednosti i nedostaci uz kratak osvrt na bitne odredbe novog Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH“.

Predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno:

1. Usvajanje zapisnika sa XI sjednice,

2. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika sa posebnim osvrtom na zbrinjavanje tehnološkog viška za školsku 2016/2017. godinu,

3. Obilježavanje Dana nastavnika Kantona Sarajevo,

4. Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A 

Nakon uvodne riječi predsjednik Kantonalnog odbora daje riječ g-đi Fatimi Fazlić, dipl. iur. Imenovana je održala jednosatno stručno predavanje o temi: „Najvažnije izmjene u novom Zakonu o radu FBiH – prednosti i nedostaci uz kratak osvrt na bitne odredbe novog Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH“.

Nakon toga prisutnima su se obratili Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO FBiH i prof.dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. 

Ad1. Zapisnik sa XI sjednice Skupštine povjereništva usvojen je jednoglasno. 

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo traži da se za školsku 2016-2017. godinu da saglasnost školama za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme na minimalno 200 radnih pozicija u osnovnim školama i minimalno 50 radnih pozicija u JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava angažman predstavnika Sindikata u komisijama za izradu Pravilnika sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju stručnih zvanja odgajatelja, profesora/nastavnika i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i domovima učenika i Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo i očekuje široku javnu raspravu  a nakon nje poziv resornog Ministarstva na direktne pregovore o pitanjima koja su direktno vezana za radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova Sindikata. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava rad pregovaračkog tima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u F BiH i očekuje da će isti kroz kvalitetan socijalni dijalog zajedno sa pregovaračkim timom Vlade F BiH dogovoriti Kolektivni ugovor koji će sačuvati i unaprijediti radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova Sindikata.Ukoliko pregovori na federalnom nivou ne budu uspješno okončani do 30.06.2016. godine, od Vlade Kantona Sarajevo se traži da se započeti pregovori za Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo završe do 01.09.2016. godine. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama, SSOOiO F BiH i SSVOONK BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo traži od resornog Ministarstva da u Budžetu za 2017. godinu planira minimalno 500.000,00 KM za stručno usavršavanje kako Pravilnik o stručnom usavršavanju odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru i kako odgajatelji/nastavnici i stručni saradnici ne bi i dalje morali iz vlastitog budžeta izdvajati značajna sredstva za stručno usavršavanje. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o poduzetim aktivnostima povodom obilježavanja 05. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo i podržava iste. Članovi  Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo prihvataju da se posebno angažuju u realizaciji poduzetih aktivnosti povodom obilježavanja 05. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti sindikalnim podružnicama, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora.

Ad4. Nije bilo diskusije.

jednica Skupštine povjereništva je završena u 22:20.

ZAPISNIČAR                                                                                         PREDSJEDNIK

Sanela Hadžiabdić                                                                                Saudin Sivro

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de