SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik XIII sjednica SP

Broj: 693/16

Sarajevo, 16.06.2016.

izvod

Z A P I S N I K

Sa XIII sjednice Skupštine povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, koja je održana u četvrtak, 16.06.2016. godine u velikoj sali Doma sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, sa početkom u 18:00 sati.

Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 58 prisutnih članova Skupštine te da postoji kvorum za odlučivanje. Sjednici prisustvuje Salih Muharemović, predsjednik NO SSOOiO F BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo. Sjednici su prisustvovali i Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO F BiH te članovi Predsjedništva Upravnog odbora SSOOiO F BiH.

Predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno:

1. Usvajanje zapisnika sa XII sjednice;

2. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika sa posebnim osvrtom na zbrinjavanje tehnološkog viška za školsku 2016/2017. godinu;

3. Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Zapisnik sa XII sjednice Skupštine povjereništva usvojen je jednoglasno.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od  Komisije za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo očekuje da svi radnici u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo koji budu iskazani kao tehnološki višak u školskoj 2016/2017. godini budu adekvatno zbrinuti u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, u protivnom će biti zatražena odgovornost i smjena svih odgovornih lica u procesu zbrinjavanja tehnološkog viška.  Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama i SSOOiO F BiH.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava rad pregovaračkog tima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo i traži da se kroz kvalitetan socijalni dijalog zajedno sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo nastavi i okonča proces kolektivnog pregovaranja koji će rezultirati Kolektivnim ugovorom kojim će se sačuvati bruto sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama i SSOOiO F BiH.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo traži da se za školsku 2016-2017. godinu da saglasnost školama za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme na minimalno 200 radnih pozicija u osnovnim školama i minimalno 50 radnih pozicija u JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo zaposlenima u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju traži povećanje plaća za 10% počev od 01.01.2017. godine. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, SSOOiO F BiH i sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo daje bezrezervnu podršku svim aktivnostima SSOOiO F BiH i SSS BiH usmjerenim ka poništenju Rješenja Vlade F BiH od 13.05.2016. godine o ništavnosti rješenja o registraciji SSOOiO F BiH iz 2013. godine, jer je Rješenje Vlade F BiH od 13.05.2016. godine u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama, kao direktnim izvorom prava. Predlažemo SSOOiO F BiH i SSS BiH donošenje odluka o organizaciji protesta i štrajkova, te zahtjeva za smjenu Vlade F BiH i premijera Fadila Novalića, na osnovu peticije koju će potpisati članovi SSOOiO F BiH i eventualno građani F BiH.  Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti SSOOiO F BiH, SSS BiH, Vladi F BiH i medijima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izričito traži da u Komisiju za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo ponovno imenuje Saudina Sivru, predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo traži od resornog Ministarstva da u Budžetu za 2017. godinu planira minimalno 500.000,00 KM za stručno usavršavanje kako Pravilnik o stručnom usavršavanju odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru i kako odgajatelji/nastavnici i stručni saradnici ne bi i dalje morali iz vlastitog budžeta izdvajati značajna sredstva za stručno usavršavanje. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ad3.Nije bilo diskusije.

Sjednica Skupštine povjereništva je završena u 18:55.

ZAPISNIČAR                                                                                         PREDSJEDNIK 

Sanela Hadžiabdić                                                                                  Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de