SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XVI sjednice KO

 

 

- I Z V O D -

Broj: 592/16

Sarajevo, 26.05.2016

Z A P I S N I K

Sa XVI sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo koja je održana u četvrtak, 26.05.2016. godine u sali za sastanke, Alipašina 9/III, Sarajevo, sa početkom u 19:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 13 članova Kantonalnog odbora prisutno, odsutni su Mirsad H., Suada M. i Sanel S. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović. Na sjednicu je pozvan predsjednik SSOOiO F BiH, g-din Selvedin Šatorović koji je pravdao izostanak zbog ranije preuzetih obaveza.

Za zapisničara je određena Sanela Hadžiabdić.

 

Predložen je sljedeći:

D n e v n i   r e d 

1. Usvajanje prijedloga zapisnika sa XV sjednice;

2. Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa XV sjednice;

3. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo;

4. Tekuća pitanja. 

R E A L I Z A C I J A

 

Ad1. Predloženi Zapisnik sa XV sjednice KO jednoglasno je usvojen.

 

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa XV sjednice Kantonalnog odbora.

 

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava rad pregovaračkog tima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo i traži da se kroz kvalitetan socijalni dijalog zajedno sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo nastavi i okonča proces kolektivnog pregovaranja koji će rezultirati Kolektivnim ugovorom kojim će se sačuvati bruto sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama i SSOOiO F BiH.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od  Komisije za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo očekuje da svi radnici u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo koji budu iskazani kao tehnološki višak u školskoj 2016/2017. godini budu adekvatno zbrinuti u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama i SSOOiO F BiH.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo daje bezrezervnu podršku svim aktivnostima SSOOiO F BiH i SSS BiH usmjerenim ka poništenju Rješenja Vlade F BiH od 13.05.2016. godine o ništavnosti rješenja o registraciji SSOOiO F BiH iz 2013. godine, jer je Rješenje Vlade F BiH od 13.05.2016. godine u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama, kao direktnim izvorom prava. Predlažemo SSOOiO F BiH i SSS BiH donošenje odluka o organizaciji protesta i štrajkova, te zahtjeva za smjenu Vlade F BiH i premijera Fadila Novalića, na osnovu peticije koju će potpisati članovi SSOOiO F BiH i eventualno građani F BiH. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti SSOOiO F BiH, SSS BiH, Vladi F BiH i medijima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo poziva članstvo na očuvanje jedinstva naše organizacije - SSOOiO F BiH, koja broji 17.000 članova na području F BiH, sa jasnom porukom da rješenje Vlade F BiH od 13.05.2016. godine nije pravosnažno, niti će biti, jer su i pravda i pravo na našoj strani, a što će pokazati i sudski proces koji će se voditi protiv Vlade F BiH, ali i kolektivni ugovori koje će kantonalne vlade sa nama potpisivati u zakonom predviđenom roku. U suprotnom nastat će opći haos u državi za koji će odgovornost morati preuzeti premijer F BiH, Fadil Novalić. Svim našim neprijateljima poručujemo da mi posustati nećemo, niti ćemo se umoriti, jer su članovi SSOOiO F BiH obrazovani i hrabri ljudi, koji će, kao i 21. maja 2013. godine, izlaziti na proteste i učestvovati u štrajkovima, kroz koje će se izboriti za svoja radnička prava. Domaćoj i inozemnoj javnosti jasno i glasno poručujemo da mi nismo ni njihovi, niti vladini, niti poslušnici bilo kojih struktura, već isključivo predstavnici 3.100 članova SSOOiO F BiH sa područja Kantona Sarajevo te da smijemo i možemo da se suprotstavimo svima, bilo kada i u bilo kojoj situaciji. Onima koji pokušavaju "ugasiti" SSOOiO F BiH – sindikat prosvjetnih radnika, poručujemo da će ti pokušaji doživjeti krah te da čuvanjem Sindikata čuvamo i državu i narod. Bez jake Bosne i Hercegovine nema ni radničkih prava, a garant i jednom i drugom je SSOOiO F BiH. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti SSOOiO F BiH, SSS BiH, Vladi F BiH, sindikalnim podružnicama i medijima, u formi saopštenja za javnost.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo zadužuje članove Kantonalnog odbora da svakodnevno, do daljnjeg, sa sindikalnim povjerenicima pripremaju sindikalne akcije koje će biti usmjerene ka realizaciji zaključaka Kantonalnog odbora od 26.05.2016. godine, a posebno da redovno izvještavaju kancelariju Kantonalnog odbora i SSOOiO F BiH o stepenu realizacije istih u svih 68 sindikalnih podružnica. Preporučuje se svim članovima Kantonalnog odbora i sindikalnim povjerenicima da ostvaruju komunikaciju sa članovima organa i sindikalnim povjerenicima SSS BiH na svim nivoima organizovanja na području Kantona Sarajevo sa ciljem usmjerenog sindikalnog djelovanja i omasovljavanja u sindikalnim akcijama, a posebno u aktivnostima usmjerenim prema realizaciji masovnih protesta i eventualno općeg štrajka u F BiH. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti sindikalnim povjerenicima i članovima Kantonalnog odbora.

 

 

Ad4. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju sljedeće odluke: 423/16 i 430/16 od 22.04.2016. godine.

 

Sjednica je završena u 22:40.

 

 

   ZAPISNIČAR                                                                                                     PREDSJEDNIK

 

 

Sanela Hadžiabdić                                                                                                     Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de