SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XV sjednice KO

 

Broj: 324/16

Sarajevo, 22.03.2016.                                                 -I Z V O D-

Z A P I S N I K 

Sa XV sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo koja je održana u utorak, 22.03.2016. godine u Domu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo, sa početkom u 18:30 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 14 članova Kantonalnog odbora prisutno, odsutni su Sanel S. i Zihnija I. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović. Također, sjednici prisustvuje i prof.dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Zbog opravdanog odsustva administrativno-tehničkog saradnika, Sanele Hadžiabdić, za zapisničara je određena Envera Šukman.

Predložen je sljedeći:

D n e v n i   r e d

1.      Usvajanje prijedloga zapisnika sa XIV sjednice;

2.      Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa XIV sjednice;

3.      Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika sa posebnim akcentom na proces pregovaranja o zaključivanju kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja;

4.      Pravna legislativa u oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo sa posebnim osvrtom na sljedeće akte:

a)      Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju,

b)      Pedagoški standardi i normativi za predškolski odgoj,

c)      Pedagoški standardi i normativi za osnovnu školu,

d)      Pravilnik sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo,

e)      Pravilnik o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju stručnih zvanja odgajatelja, profesora/nastavnika i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i domovima učenika,

f)       Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo,

g)      Pravilnik o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društveno/korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi,

h)      Pravilnik o praćenju, napredovanju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika u osnovnoj i srednjoj školi,

i)        Pravilnik o stručnom usavršavanju odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama;

5.      Inicijativa za prijenos nadležnosti nad obrazovanjem sa kantonalnog na federalni, odnosno državni nivo;

6.      Razmatranje i donošenje odluke o održavanju XII sjednice Skupštine povjereništva i održavanje seminara za povjerenike;

7.      Tekuća pitanja.

Predloženi Dnevni red je usvojen jednoglasno. Predsjednik predlaže da se tačke 3. i 4. u diskusiji objedine zbog obaveza Ministra. Prijedlog je usvojen jednoglasno.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa XIV sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa XIV sjednice Kantonalnog odbora.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava rad pregovaračkog tima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo i očekuje da će isti kroz kvalitetan socijalni dijalog zajedno sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo dogovoriti Kolektivni ugovor koji će sačuvati bruto sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama, SSOOiO F BiH i SSVOONK BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava nove kriterije finansiranja škola koji neće ugroziti radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova Sindikata te od resornog Ministarstva traži direktne pregovore Sindikata i Ministarstva o tom pitanju. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava zahtjev SP JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo za ostvarivanje prava na novčanu naknadu na posao i sa posla, u opravdanim slučajevima zbog specifičnosti navedenih u pomenutom zahtjevu te očekuje od Uprave JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo i resornog Ministarstva da se pripremi prijedlog zaključka po ovom pitanju a koji treba da usvoji Vlada Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti JU ˝Djeca Sarajeva˝, SP JU ˝Djeca Sarajeva˝ i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava angažman predstavnika Sindikata u Komisiji za izradu Nacrta Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i očekuje široku javnu raspravu a nakon nje poziv resornog Ministarstva ili Vlade Kantona Sarajevo na direktne pregovore o pitanjima koja su direktno vezana za radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova Sindikata. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava angažman predstavnika Sindikata u Komisiji za izradu Nacrta Pedagoških standarda i normativa za predškolski odgoj i Nacrta Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu i očekuje široku javnu raspravu a nakon nje očekuje poziv resornog Ministarstva ili Vlade Kantona Sarajevo na direktne pregovore o ovim pitanjima. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava angažman predstavnika Sindikata u Komisiji za izradu Pravilnika sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju stručnih zvanja odgajatelja, profesora/nastavnika i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i domovima učenika i Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo i očekuje široku javnu raspravu  a nakon nje poziv resornog Ministarstva na direktne pregovore o pitanjima koja su direktno vezana za radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova Sindikata. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo traži od resornog Ministarstva da u Budžetu za 2017. godinu planira minimalno 500.000,00 KM za stručno usavršavanje kako Pravilnik o stručnom usavršavanju odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru i kako odgajatelji/nastavnici i stručni saradnici ne bi i dalje morali iz vlastitog budžeta izdvajati značajna sredstva za stručno usavršavanje. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ad5. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo upućuje inicijativu prema Vladi Kantona Sarajevo i Skupštini Kantona Sarajevo za prijenos nadležnosti nad predškolskim odgojem i osnovnim obrazovanjem sa kantonalnog nivoa na federalni odnosno državni nivo sa ciljem osiguranja jednakih prava prosvjetnih radnika i učenika u skladu sa Zakonom i međunarodnim konvencijama. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo.

Ad6. Jednoglasno je usvojena odluka: Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da izvrši sve neophodne aktivnosti za kvalitetnu realizaciju seminara za povjerenike "Da li znamo dovoljno o radnom zakonodavstvu?".

Jednoglasno je usvojena odluka: Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da odredi mjesto, datum i satnicu održavanja XII sjednice Skupštine povjereništva Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, te da izvrši sve neophodne aktivnosti za kvalitetnu realizaciju iste.

Ad7. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju sljedeće odluke: o isplati finansijske pomoći za liječenje članova Sindikata: 88/16, 89/16, 90/16, 91/16 i 92/6 od 18.01.2016. godine  u ukupnom iznosu od 1000,00 KM.

Sjednica je završena u 21:00.

ZAPISNIČAR                                                                                                     PREDSJEDNIK

 Envera Šukman                                                                                                         Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de