SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XVII sjednice KO

 

 

I  Z  V  O  D

Broj: 950/16

Sarajevo, 24.08.2016

Z A P I S N I K 

Sa XVII sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo koja je održana u srijedu, 24.08.2016. godine. Sjednica je održana u velikoj sali Doma sindikata, Obala Kulina bana 1. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 13 članova Kantonalnog odbora prisutno, odsutni su Nevzeta D, Suada M. i Sanel S. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović. Sjednici prisustvuje povjerenik OŠ ˝Grbavica I˝ Amer Kupusović. Za zapisničara je određena Envera Šukman.

Predložen je sljedeći:

D n e v n i   r e d

1.      Usvajanje prijedloga zapisnika sa XVI sjednice,

2.      Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa XVI sjednice,

3.      Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

4.      Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa XVI sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa XVI sjednice Kantonalnog odbora.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo traži od prof. dr. Elvira Kazazovića, ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da preispita zakonitost rješenja o zbrinjavanju radnika na časove fizike u JU OŠ ˝Grbavica I˝ Sarajevo u školskoj 2016/2017. godini i da pokrene proceduru utvrđivanja odgovornosti direktora JU OŠ ˝Hasan Kaimija˝ Sarajevo i direktora JU OŠ ˝Grbavica I˝ Sarajevo, ukoliko se utvrdi da u proceduri nije poštovan Zakon. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnom povjereniku SP JU OŠ ˝Hasan Kaimija˝ Sarajevo i sindikalnom povjereniku SP JU OŠ ˝Grbavica I˝ Sarajevo.

Većinom glasova ZA i jedan protiv usvojen je zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo konstatuje da je radno-pravni i ekonomsko-socijalni status članova Sindikata zaštićen u školskoj 2016/2017. godini sa izuzetkom pojedinih radnika koji su radili na određeno vrijeme. Svi problemi su nastali zbog racionalizacije i grešaka ministra Elvira Kazazovića i nestručnosti članova Komisije Ministarstva, Lamije Husić, Mahira Devića i Suada Alića, zbog čega Kantonalni odbor oštro osuđuje postupke resornog ministra Kazazovića i navedenih članova Komisije Ministarstva i ograđuje se od svih štetnih posljedica koje su vidljive iz preko 100 prigovora na rješenja o zbrinjavanju radnika i saglasnosti škola. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od resornog ministra Kazazovića traži da pomenute članove Komisije Ministarstva razriješi iz Komisije i imenuje članove koji će raditi u skladu sa Zakonom, stručno, bez preglasavanja predstavnika Sindikata i u interesu radnika u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, sindikalnim povjerenicima,  printanim i elektronskim medijima.

Jednoglasno je usvojen zaključak:Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od Elvira Kazazovića, ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zahtjeva da u skladu sa Zakonom pokrene proces smjena direktora i školskih odbora koji su prekršili Zakon, skrivali radna mjesta ili časove, zapošljavali radnike bez saglasnosti Školskog odbora i Ministarstva, ne vodeći se petogodišnjim planom kadrovskih potreba, slali netačne podatke u procesu zbrinjavanja tehnološkog viška i pokazali profesionalnu nekompetentnost i nestručnost kroz druge vidove ovog djelovanja. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo zaposlenima u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju traži povećanje plaća za 10% počev od 01.01.2017. godine. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, SSOOiO F BiH i sindikalnim podružnicama.

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak:  Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo daje puno ovlaštenje Komisiji za pripremu i realizaciju seminara i obilježavanja Dana nastavnika da donese odluku o aktivnostima povodom 5. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo, vodeći računa o tome da je mjesec septembar period predizborne kampanje i da sindikalne aktivnosti trebaju biti usmjerene prema zaštiti radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa članova Sindikata, kroz kvalitetno pregovaranje i druge sindikalne aktivnosti. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti članovima Komisije i sindikalnim povjerenicima.

Sjednica je završena u 16:00.

   ZAPISNIČAR                                                                                                     PREDSJEDNIK

Sanela Hadžiabdić                                                                                                     Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de