SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3194173
DanasDanas354
JučeJuče1934
Ove sedmiceOve sedmice188
Ovaj mjesecOvaj mjesec49588
UKUPNO:UKUPNO:3194173

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 22 gostiju i nema prijavljenih članova

Negativno mišljenje na prijedlog Pravilnika

Broj: 329/20

Sarajevo, 18.02.2020.

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

PREDMET: Negativno mišljenje na prijedlog Pravilnika, dostavlja se.

Poštovana,

Dana 17.02.2019. godine Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zaprimio je dopis od naslova kojim se u skladu sa članom 149. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 4/18, 51/19 i 3/20) od ovog Sindikata traži mišljenje na Prijedlog Pravilnika o prijemu radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području  Kantona Sarajevo, a  koje je potrebno dostaviti do petka 21.02.2020. godine.

 

Postupajući po dostavljenom dopisu, poštujući ostavljeni rok, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je ovim povodom održao vanrednu (elektronsku) sjednicu Kantonalnog odbora na kojoj je razmatran Prijedlog Pravilnika o prijemu radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području  Kantona Sarajevo, te tom prilikom jednoglasno donio odluku da ovakav Prijedlog Pravilnika nije i ne može biti prihvatljiv za Sindikat iz više razloga.

Poznato Vam je da je u prethodnom periodu bilo mnoštvo problema prilikom prijema radnika u radni odnos gdje nisu postojali pravilnici, pa je školama, odnosno direktorima škola ostavljeno na volju da kroz pravilnike o radu škola sami utvrđuju načine i postupke prijema radnika u radni odnos u ovoj oblasti. Činjenica je da je u to vrijeme bilo mnoštvo nezadovoljnih kandidata, da ta konkursna procedura nije bila transparentna i da su direktori maksimalno koristili prilike da zaposle svoje ljude, odnosno one kandidate za koje je stranka naredila da se moraju primiti. Nakon toga u skladu s odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u 2013. godini donesen je Pravilnik o postupku prijema radnika u radni odnos  gdje se sam postupak prijema kandidata u radni odnos propisao na jedan odgovarajući način, a koji je bio obavezujući za sve škole i ustanove u ovoj oblasti. S obzirom da su u toku implementacije prethodno navedenog pravilnika uočene određene anomalije, u 2017. godini donesen je novi Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, kojim je detaljnije i kvalitetnije uređen postupak prijema radnika u radni odnos. Nakon izmjena i dopuna Zakona o radu („Službene novine F BiH“, broj: 26/16 i 89/18), Vlada Kantona Sarajevo je donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina te privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala kojom je uređen postupak prijema radnika u radni odnos, međutim, s obzirom da Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju kao lex specialis propis iz ove oblasti predviđa donošenje Pravilnika o postupku prijema u radni odnos, to direktno znači da se isti treba primjenjivati u punom kapacitetu. Tim povodom, a imajući u vidu da navedena Uredba sadrži određena rješenja koja imaju za posljedicu podizanje transparentnosti pri zapošljavanju, Vi ste na zahtjev kabineta Premijera, formirali interresornu grupu čiji je zadatak bio da pripremi prijedlog teksta novog Pravilnika o postupku prijema radnika u radni odnos, a sve na bazi gore navedene Uredbe, zatim dosadašnjih praksi iz primjene pravilnika iz 2017. godine te novih ideja i rješenja kako bi se ovo pitanje uredilo na što kvalitetniji i transparentniji način. Interresorna grupa je počela sa radom krajem maja 2019. godine,  a finalna verzija prijedloga novog Pravilnika bila je gotova već krajem juna 2019. godine.

Međutim, dopisom koji smo od Vas zaprimili smo iznenađeni jer isti ne predstavlja ništa drugo do vraćanje i nekoliko koraka unazad čime bi se ponovo stvorila mogućnost svakom direktoru da po svojoj volji formiraju Komisiju i da prije raspisivanja konkursa zna koga će primiti na koji način, što je danas nedopustivo. Također, ukoliko bi došlo do usvajanja Pravilnika koji je predložen, smatramo da bi se otvorio prostor svim direktorima škola u Kantonu Sarajevo da postupak prijema radnika u radni odnos reguliše Pravilnikom o radu škole, što znači da bi gotovo svaka škola imala svoja pravila o postupku prijema radnika u radni odnos. Ako uzmemo u obzir da bi se prijedlog pravilnika odnosio i na srednje škole u Kantonu Sarajevo, onda je sasvim sigurno da bi u Kantonu Sarajevo po ovom pitanju zavladao opšti haos te da kandidati koji bi se odlučili da konkurišu u bilo kojoj od ustanova ne bi imali valjane informacije da li uopšte ispunjavaju uslove za to radno mjesto jer bi na taj način direktori mogli manipulisati i kandidatima i kompletnom situacijom što je u ovom trenutku nedopustivo, pogotovo što je teoretski moguće da za istu poziciju budu predviđeni različiti uslovi za zasnivanje radnog odnosa što predstavlja osnov za diskriminaciju koji je, shodno odredbama Zakona o radu, zabranjen.

Imajući u vidu navedeno ovim putem Vas obavještavamo da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo ne može prihvatiti ovakav prijedlog teksta Pravilnika, jer isti ne ide u prilog kandidatima koji će konkurisati, a s druge strane članovima komisija, a posebno sekretarima u školama bi znatno otežao rad. Nadalje, s obzirom da je interresorna grupa pripremila tekst Prijedlog Pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, to Vam isti u prilogu dostavljamo te predlažemo da navedeni Pravilnik donesete jer sadrži sve potrebne elemente Uredbe koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo, zatim iskustva koja su proistekla iz prethodnih pravilnika, dobre prakse koje imaju za cilj odabir najkvalitetnijeg kandidata za prijem u radni odnos te veću transparentnost koja je itekako bitna.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

 Saudin Sivro

Dostaviti:

1.       Naslovu,

2.       Dopredsjednici i članovima KO,

3.       Sindikalnim povjerenicima,

4.       Edinu Forti, premijeru Vlade KS,

5.       Lejli Brčić, ministrici pravde i uprave KS,

6.       Faruku Bešliću, predsjedniku KO SSVOONK BiH – KO KS,

7.       www.ssooioks.com,

8.       a/a.

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de