SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Inicijativa za izmjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

Broj: 391/20

Sarajevo, 27.02.2020.

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r Edinu Forti, premijeru

PREDMET: Inicijativa za izmjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju,    dostavlja se.

Poštovani,

Obraćamo Vam se s inicijativom za izmjenu člana 93. stav 2. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (˝Službene novine Kantona Sarajevo˝, broj: 23/17, 33/17 i 30/19). Naime, članom 93. stav 2. pomenutog Zakona propisano je da školski odbor škole kao javne ustanove broji četiri člana i to jedan predstavnik Ministarstva-predsjednik, jedan predstavnik općine  na čijem području se nalazi škola kojeg predlaže općinski organ, jedan predstavnik roditelja učenika i jedan predstavnik radnika škole.

Ovom inicijativom Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH–Kantonalni odbor Kantona Sarajevo predlaže da se gore navedena odredba izmijeni na način da školski odbor škole kao javne ustanove broji pet članova i to: jedan predstavnik Ministarstva - predsjednik, jedan predstavnik općine  na čijem području se nalazi škola kojeg predlaže općinski organ, jedan predstavnik roditelja učenika i dva predstavnik radnika škole.

Ovo iz razloga što se u praksi pokazalo da paran broj članova školskog odbora znatno otežava proces rada samog školskog odbora, pogotovo kada se trebaju donijeti odluke. Zbog parnog broja članova školskog odbora i podijeljenog mišljenja među članovima školskog odbora, često se događa da rezultat glasanja bude 2:2. Na taj način se indirektno ili direktno onemogućava ili ograničava proces rada škole pa se često dešava da zbog toga škole budu izložene inspekcijskim nadzorima, a potom i kažnjene zbog nedonošenja odgovarajućih odluka. Kako bi se prevazišla ova pojava i riješili potencijalni problemi smatramo da je neophodno izmijeniti član 93. stav 2. gore navedenog zakona kako je i predloženo.

Podsjećamo, da je Uredbom sa zakonskom snagom u ustanovama (“Službeni glasnik R BiH” broj: 6/92), zatim s Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o ustanovama (“ Službeni glasnik R BiH” broj: 8/93 i 13/94)predviđeno da upravni odbor ima najmanje tri, a najviše devet članova, iz čega proizlazi da predložena izmjena ne predstavlja kršenje gore navedene Uredbe. Pored toga treba naglasiti da je u upravljačkim strukturama drugih pravnih lica pretežno ili u pravilu neparan broj članova čime su izbjegnute mogućnosti da se blokiraju procesi rada i djelovanja tih pravnih lica. 

Imajući u vidu sve naprijed navedeno vjerujemo da ćete u skladu s Vašim nadležnostima poduzeti sve aktivnosti kako bi se što prije izvršila izmjena Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Srdačan pozdrav,              

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Faruku Bešliću, predsjedniku KO SSVOONK BiH – KO KS,

5. www.ssooioks.com,

6. a/a.

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version