SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Saopštenje za javnost - 25.2.2010.

 

 

 

 

Sarajevo, 25.2.2010. godine

Broj: 111/10

Poštovani,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kantona Sarajevo uopće nije zadovoljan ekonomsko-socijalnim položajem zaposlenih u osnovnim školama Kantona Sarajevo i JU "Djeca Sarajevo" Sarajevo.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Kantona Sarajevo zahtijeva da se Vlada Kantona Sarajevo odmah izjasni o našim inicijativama koje je dobila prije 25 dana: inicijativi za prebacivanje na trezorsko poslovanje JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo, inicijativi  za izradu Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja u Kantonu Sarajevo i inicijativi za Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

 

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo želi odnos koji će se temeljiti na međusobnom uvažavanju, povjerenju i razumijevanju. Niti jedna odluka ili propis koji donosi Vlada Kantona Sarajevo ne smije biti donesena bez prethodnih konsultacija i dogovora sa nama kao socijalnim partnerom.

 

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo poziva Vladu Kantona Sarajevo da hitno održi sastanak sa predstavnicima koordinacije sindikata budžetskih korisnika na kojem ćemo biti upoznati sa Nacrtom budžeta Kantona Sarajevo za 2010. godinu i zahtijeva da Vlada i Skupština Kantona Sarajevo prekine sa politikanstvom i do 31.3.2010. godine usvoji budžet Kantona Sarajevo za 2010. godinu.

 

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo neće pristati i odlučno će se suprostaviti svim sredstvima sindikalne borbe protiv bilo kakvih umanjenja budžeta Kantona Sarajevo koja ugrožavaju naše osnovne funkcije. Nećemo dozvoliti da se desi situacija kao u Mostaru prošle godine u kojoj budžetski korisnici osam mjeseci nisu primili plaću. Odgovornost za eventualne posljedice zbog nedostatka socijalnog dijaloga i ne usvajanja budžeta Kantona Sarajevo za 2010. godinu snosit će isključivo Vlada Kantona Sarajevo jer je u decembru 2009. godine Koordinacija sindikata budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo Vladi Kantona Sarajevo uputila pismeni poziv na saradnju i socijalni dijalog sa ciljem pripreme budžeta Kantona Sarajevo. Žalosno je da se Vlada Kantona Sarajevo oglušila o sve naše pozive na saradnju.   

Sindikati budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo otvoreno i zajednički će stati u zaštitu prava zaposlenika i ovim putem pozivamo sve članove sindikata budžetskih korisnika da zajedno "otvorimo oči" Vladi Kantona Sarajevo koja ne ispunjava svoje obaveze prema sindikatima kao socijalnom partneru.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

 

Saudin Sivro

 

Dostaviti:                                                                                                                                             

  1. svim elektronskim i printanim medijima na području Kantona Sarajevo
  2. Skupština Kantona Sarajevo
  3. Vlada Kantona Sarajevo
  4. Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo
  5. Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo
  6. sindikati budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo                        
  7. a/a                                                             

 

 

 

 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version