SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik sa III redovne sjednice KO

Broj: 1276/21                                                               - IZVOD -

Sarajevo, 25.8.2021. godine

Z A P I S N I K 

Sa III redovne sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja je održana u srijedu, 25.8.2021. godine u Domu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo, s početkom u 11:30 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 11 članova Kantonalnog odbora prisutno te da postoji kvorum za punovažno odlučivanje. Sjednici ne prisustvuju Amel Mujkić, Aljo Dervišević i Sanela Dizdarević.

Za zapisničara je određena Sanela Hadžiabdić. 

Predložen je i jednoglasno usvojen sljedeći

D n e v n i    r e d

1. Usvajanje zapisnika sa II redovne sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u ponedjeljak, 14.6.2021. godine u Domu sindikata BiH,

2. Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa II redovne sjednice Kantonalnog odbora,

3. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

4. Tekuća pitanja. 

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa II redovne sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u ponedjeljak, 14.6.2021. godine u Domu sindikata BiH, jednoglasno je usvojen.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa II redovne sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u ponedjeljak, 14.6.2021. godine u Domu sindikata BiH.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zadužuje predsjednika Kantonalnog odbora da prema Vladi i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo pokrene proceduru pregovora o povećanju plata i naknada radnicima u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen svim sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Predsjedništva Upravnog odbora SSOOiO FBiH traži da se u svim sindikalnim podružnicama u FBiH u prvoj sedmici školske 2021/2022. godine organizuje štrajk upozorenja, ukoliko Krizni štab FBiH, odnosno krizni štabovi u kantonima ne smanje fizičku distancu na jedan metar u prostorijama u kojima se izvodi nastava i da nastavni čas traje 45 minuta. Drugi razlog za organiziranje štrajka upozorenja je zahtjev nadležnim institucijama za omogućavanje vakcinisanja prosvjetnih radnika na dobrovoljnoj osnovi i željenom vakcinom i iskazivanje nezadovoljstva zbog mogućnosti uvođenja restriktivnih mjera prema nevakcinisanim prosvjetnim radnicima. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Predsjedništvu Upravnog odbora SSOOiO FBiH, Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, svim sindikalnim povjerenicima i medijima.

Jednoglasno je usvojen zaključak:  Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo prihvata prijedlog teksta Pravilnika s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u predškolskim ustanovama i osnovnim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo i prijedlog teksta Pravilnika s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u srednjim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen svim sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je radno-pravni i ekonomsko-socijalni status svih članova SSOOiO FBiH na području Kantona Sarajevo, koji su u procedurama propisanim Pravilnikom sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, u školskoj 2021/2022. godini, u potpunosti zaštićen zahvaljujući nadležnoj Komisiji Ministarstva i ministrici za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Imajući u vidu da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 33/21) definisao da će upis učenika u prvi razred osnovnih škola za školsku 2022/2023. godinu biti obavljen u mjesecu februaru 2022. godine, Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo poziva Kantonalni odbor SSVOONK BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i ministricu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da podrži inicijativu Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo za stavljanje van snage Pravilnika sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 26/15) i donošenje Pravilnika s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u predškolskim ustanovama i osnovnim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo i Pravilnika s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u srednjim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Donošenjem navedenih pravilnika omogućit će se da do 01.07.2022. godine budu završene procedure iskazivanja prestanka potrebe za radnicima u školskoj 2022/2023. godini, raspisivanje javnih konkursa i prijem radnika po javnim konkursima za školsku 2022/2023. godinu. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Kantonalnom odboru SSVOONK BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i svim sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo podržava pismo namjere za Preventivnu i u kontinuitetu kolektivnu zaštitu od sojeva coronavirusa u zatvorenim prostorima javnih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo, koje je dostavila firma GRIZELJ GROUP d.o.o. Sarajevo i koja nudi humano, zdravstveno, sanitarno-higijensko, ekološki ispravno rješenje za kondicioniranje zraka u zatvorenim prostorima putem namjenskih UV-C dezinfekcionih uređaja i poziva Vladu i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da pokrenu aktivnosti na poboljšanju uslova rada prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo po navedenom pitanju. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, svim sindikalnim povjerenicima, medijima i Grizelj Group d.o.o.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo traži da se riješi problem otvaranja vrtića Bulbuli, odmah da se JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo dadne saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta na neodređeno vrijeme i da se u Budžetu za 2022. godinu obezbijede finansijska sredstva za plaće i naknade za nova radna mjesta, imajući u vidu da su se u školskoj 2021/2022. godini proširili kapaciteti za upis djece u JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i svim sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo oštro osuđuje izjavu ministra zdravstva Kantona Sarajevo, Harisa Vranića, koja je 24.08.2021. godine emitovana u Dnevniku N1, a u kojoj ministar Vranić kaže, citiramo: „Obavezno smo preporučivali da svo nastavno osoblje mora biti vakcinisano. U slučaju da nisu vakcinisani ili da odbijaju vakcinaciju, onda smo mislili dati preporuke prema školama da takvo nastavno osoblje prebace na neki drugi posao, koji ne bi zahtijevao direktan kontakt sa više ljudi.“, i traži da se ministar Vranić javno izvini svim prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od ministra Harisa Vranića i premijera Edina Forte traži da prestanu prijetiti restriktivnim mjerama prema onima koji se još uvijek nisu vakcinisali, da počnu osmišljavati stimulativne mjere prema prosvjetnim radnicima koji su vakcinisani i onima koji to žele te da osiguraju masovno vakcinisanje prosvjetnih radnika na dobrovoljnoj osnovi i željenom vakcinom imajući u vidu da su pojedini ministri u Vladi Kantona Sarajevo birali i mjesto i vrijeme i vrstu vakcine. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo upućuje javni poziv predsjedniku SDP BiH, gospodinu Nerminu Nikšiću i predsjedniku Kantonalnog odbora SDP BiH u Kantonu Sarajevo, gospodinu Adnanu Šteti da se javno očituju i da nešto konkretno učine po pitanju odnosa ministra Vranića prema prosvjetnim radnicima i obrazovanju općenito jer ovakve izjave ministra Vranića, u najmanju ruku, vrijeđaju prosvjetne radnike i dovest će do neželjenih posljedica za SDP BiH.  Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen ministru Harisu Vraniću, premijeru Edinu Forti, predsjedniku SDP BiH Nerminu Nikšiću, predsjedniku Kantonalnog odbora SDP BiH u Kantonu Sarajevo Adnanu Šteti, svim sindikalnim povjerenicima i medijima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo traži da se kroz uputstvo o realizaciji nastavnog procesa u školskoj 2021/2022. godini, preporuke i uputstva, koje su prethodne školske godine bile u formi naredbe, preformulišu u savjetodavne i stimulirajuće te da se nastavničkim vijećima ostavi mogućnost donošenja odluka koje će omogućiti realizaciju nastavnog procesa u najvećoj mogućoj mjeri, shodno epidemiološkoj situaciji, prostornim i kadrovskim mogućnostima svake škole i vrtića pojedinačno. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je kategoričan po pitanju trajanja nastavnog časa, koji treba da traje 45 minuta u redovnim i paralelnim školama, a 40 minuta u centrima i zavodima. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je protiv bilo kakvih represivno-naredbodavnih odluka koje ugrožavaju prava radnika, posebno nastavnika i osuđuje medijske istupe kojima se traži nemoguće, poput stream nastave i dodatnog opterećenja nastavnika. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, svim sindikalnim povjerenicima i medijima.

Ad4. Jednoglasno se verifikuju sljedeće odluke: odluka br. 1066/21 od 18.6.2021. godine, odluka br. 1118/21 od 1.7.2021. godine, odluka br. 1142/21 od 7.7.2021. godine, odluka br. 1226/21 od 10.8.2021. godine i odluka br. 1250/21 od 18.8.2021. godine.

Sjednica je završena u 13:05.

   ZAPISNIK SAČINILA                                                                               PREDSJEDNIK

    Sanela Hadžiabdić                                                                                    Saudin Sivro

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de