SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik sa II redovne sjednice KO

Broj: 1013/21

Sarajevo, 14.6.2021. godine                                                             -IZVOD-

Z A P I S N I K 

Sa II redovne sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja je održana u ponedjeljak, 14.6.2021. godine u Domu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo, s početkom u 15:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 13 članova Kantonalnog odbora prisutno te da postoji kvorum za punovažno odlučivanje. Sjednici ne prisustvuje Mirza Zeković. Sjednici prisustvuju i predsjednik Nadzornog odbora, Salem Alilović te član Nadzornog odbora, Izudin Botić. Također, sjednici prisustvuje Adis Kečo, šef pravne službe SSS BiH. Za zapisničara je određena Sanela Hadžiabdić. 

Predložen je i jednoglasno usvojen sljedeći 

D n e v n i    r e d

 

1.    Usvajanje zapisnika sa I konstituirajuće sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u srijedu, 10.2.2021. godine u Domu sindikata BiH,

2.    Usvajanje zapisnika sa I vanredne (elektronske) sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u utorak, 16.3.2021. godine,

3.    Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa I konstituirajuće sjednice i I vanredne, elektronske sjednice Kantonalnog odbora,

4.    Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

5.    Tekuća pitanja.

 

R E A L I Z A C I J A

 

Ad1. Predloženi Zapisnik sa I konstituirajuće sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u srijedu, 10.2.2021. godine u Domu sindikata BiH, jednoglasno je usvojen.

 

Ad2. Predloženi Zapisnik sa I vanredne (elektronske) sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u utorak, 16.3.2021. godine, jednoglasno je usvojen.

 

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa I konstituirajuće sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u srijedu, 10.2.2021. godine i sa I vanredne (elektronske) sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u utorak, 16.3.2021. godine.

 

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava angažman pregovaračkog tima Sindikata za zaključivanje Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo i traži da se do 30.06.2021. godine kroz kvalitetan socijalni dijalog sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo okonča proces pregovaranja koji će rezultirati potpisivanjem Kolektivnog ugovora, a kojim će se sačuvati i, u nekim segmentima na principima jednakopravnosti, unaprijediti ekonomsko-socijalni položaj radnika.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od sindikalnih povjerenika i predstavnika Sindikata u Komisiji Ministarstva zahtjeva da učini sve što je potrebno da radno-pravni i ekonomsko-socijalni status svih članova SSOOiO FBiH na području Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini u potpunosti bude zaštićen, da po tom pitanju vodi stalni socijalni dijalog sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i o ishodu redovno izvještava Kantonalni odbor.

 

Većinom glasova ZA, 1 PROTIV i 2 SUZDRŽANA usvojen je zaključak: Imajući u vidu da tokom pandemije COVID-19 niti državna niti entitetska niti kantonalna vlada nisu učinile ništa po pitanju vakcinisanja radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo zadužuje sindikalne povjerenike da održe sjednicu sindikalnog odbora na kojoj će se, u skladu sa Statutom i zbog zaštite života i zdravlja svih članova Sindikata, donijeti odluka  u vezi s vakcinacijom članova Sindikata.

Navedenom odlukom, koja se u preambuli poziva na Statut i ovaj Zaključak, treba biti definisano da se organizira dobrovoljni odlazak članova na vakcinaciju i revakcinaciju u Republiku Srbiju i to na jedan od dva načina:

1. da povjerenik organizuje i iz sredstava podružnice plati autobuski, minibuski i/ili kombi prijevoz na osnovu fakture/računa pružaoca usluge i

2. da povjerenik zajedno sa članovima Sindikata koji posjeduju vlastite automobile dogovori prijevoz u grupama od 3 do 5 osoba i iz sredstava podružnice vozačima refundira troškove prijevoza u iznosu od 50,00 do 75,00 KM na osnovu fiskalnog računa i potvrde o prijemu prve, odnosno u iznosu od 100,00 do 150,00 KM ukoliko se refundacija vrši nakon dostavljanja potvrde o prijemu druge doze vakcine.

Sindikalni povjerenici imaju obavezu da, kroz socijalni dijalog s direktorom ustanove, osiguraju nesmetan radni proces i osiguraju podršku direktora za ove aktivnosti.

 

Ad5. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo zadužuje sindikalne povjerenike obavezom učešća u protestima koji su najavljeni za četvrtak, 24. juna 2021. godine u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH, a u skladu sa zahtjevom organizatora.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava borbu Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koja je usmjerena prema potpisivanju Kolektivnog ugovora i stavljanje u ravnopravan položaj svih radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo traži hitno održavanje tematske sjednice Predsjedništva Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, u skladu sa zaključkom usvojenim na Jedanaestoj sjednici Predsjedništva Upravnog odbora, održanoj 6. februara 2021. godine u Tuzli i dogovorom postignutim na Devetoj sjednici Upravnog odbora, održanoj 12. februara 2021. godine u Tešnju.

 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo konstatuje da je na II redovnoj sjednici Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, održanoj 14.06.2021. godine u Sarajevu, primljena k znanju informacija iz akta broj: 01-490/21 od 11.5.2021. godine.

 

Jednoglasno se verifikuju sljedeće odluke: odluka br. 568/21 od 9.3.2021. godine, odluka br. 621/21 od 16.3.2021. godine, odluka br. 644/21 od 24.3.2021. godine, odluka br. 658/21 od 26.3.2021. godine, odluka br. 722/21 od 14.4.2021. godine i odluka br. 1003/21 od 11.6.2021. godine.

 

Sjednica je završena u 16:50.

 

   ZAPISNIK SAČINILA                                                                                PREDSJEDNIK

 

      Sanela Hadžiabdić                                                                                         Saudin Sivro

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de