SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa V sjednice KO

 

Predmet: Izvod iz zapisnika sa V sjednice Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, koja je održana u četvrtak, 3.12.2009. godine u Sarajevu sa početkom u 18:00 sati.

 

Sjednici su prisustvovali svi članovi Kantonalnog odbora osim Jusufa Avdića i predsjednik Kontrolnog odbora. Presjedavajući je pozdravio prisutne. Za zapisničara ja odredio Sanelu Hadžiabdić.

Predložen je i jednoglasno usvojen sljedeći

 

DNEVNI RED

1.        Usvajanje Zapisnika sa IV sjednice Kantonalnog odbora;

2.        Realizacija zaključaka sa IV sjednice Kantonalnog odbora;

3.        Ekonomsko-socijalni položaj zaposlenika u osnovnom i predškolskom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo;

4.        Rad IV kongresa SSOOiO BiH;

5.        Izmjene i dopune Statuta Udruženja SSOOiO BiH;

6.        Stanje u SP JU OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" Sarajevo;

7.        Tekuća pitanja.

Nakon konstruktivne rasprave u kojoj su učestvovali svi prisutni jednoglasno su doneseni  sljedeći zaključci, stavovi i odluke:

Ad1. Nakon nekoliko primjedbi i korekcija Zapisnik sa IV sjednice Kantonalnog odbora sa predloženim izmjenama je jednoglasno usvojen.

Ad2. Nakon kratke diskusije jednoglasno je zaključeno da su zaključci sa IV sjednice Kantonalnog odbora realizirani.

Ad3. Nakon duže diskusije jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci, stavovi i odluke:

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo zadužuje predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo da se u sve sindikalne podružnice uputi dopis o svim aktivnostima Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajeva.

 

 

 

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo potpuno podržava angažman predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo oko uspostave koordinacije Sindikata budžetskih korisnika Kantona Sarajevo.

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo zadužuje predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo da Vladi Kantona Sarajevo uputi dopis u kojem će se izraziti oštro upozorenje zbog kašnjenja isplate plaća i naknada na plaću zaposlenika u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo.

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo će, u slučaju da regres za 2009. godinu ne bude isplaćen u zakonskom roku, organizovati podizanje tužbi svih članova SSOOiO Kantona Sarajevo protiv Vlade Kantona Sarajevo zbog neizvršene zakonske obaveze.

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo donosi Odluku kojom se imenuje tim sastavljen od 5 članova Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo koji će pripremiti i koordinirati tužbe u slučaju da regres za 2009. godinu ne bude isplaćen u zakonskom roku.

 

- U slučaju da Vlada Kantona Sarajevo ne ispuni sljedeće uslove koji su utemeljeni zaključcima Kantonalnog povjereništva SSOOiO Kantona Sarajevo, Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo na osnovu zaključaka Kantonalnog povjereništva SSOOiO Kantona Sarajevo, predložit će članstvu SSOOiO Kantona Sarajevo da se u svim sindikalnim podružnicama SSOOiO Kantona Sarajevo provede Štrajk upozorenja, a potom organizuje, ako bude potrebno, i Generalni štrajk koji bi trajao sve do ispunjenja navedenih uslova. Zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo da u roku od tri dana zaključak uputi organima SSOOiO BiH  koji će dati svoje mišljenje o održavanju štrajka a u roku od deset dana zaključak uputi svim sindikalnim podružnicama SSOOiO Kantona Sarajevo da se sa njegovim sadržajem upoznaju svi članovi SSOOiO Kantona Sarajevo koji će se pojedinačno, svojim potpisom i JMBG, izjasniti da li podržavaju štrajk pod navedenim uslovima.

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo jednoglasno donosi zaključak da predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo u svakom javnom istupu obavezno zastupa interese JU "Djeca Sarajeva" na način da se insistira na provedbi Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo jednoglasno daje saglasnost na Pravilnik o kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo koji je 20.10.2009. godine sekretar Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo poslao putem e-maila SSOOiO Kantona Sarajevo. Zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo da u petak, 04.12.2009. godine Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo pošalje dopis u kojem će dati saglasnost za navedeni Pravilnik te da se u istom dopisu od Ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo izričito zatraži da do 31.12.2009. navedeni Pravilnik bude objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo. Ukoliko se to ne desi, Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo će pokrenuti niz mjera i sindikalnih akcija.

- Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo jednoglasno donosi zaključak da je predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo po pitanju dešavanja u sindikalnoj podružnici JU OŠ "7 osnovna škola" Ilidža počevši od 14.10.2009. godine poštovao i isključivo se rukovodio Statutom SSOOiO BiH, Odlukama i zaključcima Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo sa prethodnih sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo te poštovao stavove i zaključke koje je donosila Komisija za statut SSOOiO BiH.

Ad4. Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je jednoglasno donio stav o organizaciji IV kongresa SSOOiO BiH ocijenio kao izvanredno organizovanu za što najveće zasluge pripadaju bivšem predsjedniku SSOOiO BiH, gospodinu Ibrahimu Halvadžiji i njegovim saradnicama koje rade u kancelariji SSOOiO BiH.

Ad5. Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je jednoglasno donio zaključak da se zadužuje predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo da uputi dopis predsjedniku SSOOiO BiH, gospodinu Selvedinu Šatoroviću, u kojem će se predložiti da se na sljedećoj sjednici Sekretarijata Glavnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH u okviru dnevnog reda kao posebna tačka uvrsti Izmjene i dopune Statuta Udruženja Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH. Donesena je i Odluka o imenovanju 6 članova Komisije za Izmjene i dopune Statuta Udruženja Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH ispred Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo koju će činiti članovi Glavnog odbora SSOOiO BiH i član Komisije za statut SSOOiO BiH koji su imenovani na IV kongresu SSOOiO BiH.

Ad6. Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je jednoglasno donio zaključak u kojem se izražava potpuna podrška stavovima SP JU OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" Sarajevo. Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo uputit će dopis Ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Ad7. Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je jednoglasno donio zaključak da Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo nije u mogućnosti udovoljiti molbi Mrndžić Durana, sindikalnog povjerenika JU OŠ "Dobroševići" Sarajevo, za sponzorsku podršku za štampanje knjige "Mjesto i uloga meda u piramidi zdrave ishrane" od strane Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo."  Obrazloženje zaključka: sponzorska podrška za štampanje knjige "Mjesto i uloga meda u piramidi zdrave ishrane" od strane Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je pitanje koje nije tretirano Statutom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH i odlukama o organa Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH tako da za ovakav vid sponzorstva odluku donijeti može samo Kantonalno povjereništvo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo ili Glavni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći liječenje Ćesko Aliji u iznosu  do 200,00 KM. Jednoglasno je donesena odluka o finansijske pomoći za smrt muža Bikić Senadi u iznosu od 300,00 KM. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći za liječenje Roka Elviri u iznosu od 200,00 KM.  Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći za liječenje Reko Meadi u iznosu od 200,00 KM. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći za liječenje Efendić Zijadi u iznosu od 200,00 KM. Jednoglasno je donesena odluka o odobravanju novčanih sredstva za štampanje kalendara sa logom SSOOiO Kantona Sarajevo u iznosu do 300,00 KM. Za kupovinu se ovlašćuje predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći za liječenje Durić Amiri u iznosu od 200,00 KM. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći za liječenje Vasviji Memić u iznosu od 200,00 KM. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli finansijske pomoći za liječenje Džaka Rifetu u iznosu od 200,00 KM.

Sjednica je završena u 22:00 

Zapisničar                                                                                                  Predsjednik                      

Sanela Hadžiabdić                                                                                      Saudin Sivro 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de