SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik XV sjednica SP

Broj: 1165/16

Sarajevo, 19.10.2016

-  I Z V O D  -

Z A P I S N I K 

Sa XV sjednice Skupštine povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u srijedu, 19.10.2016. godine u velikoj sali Doma sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, sa početkom u 17:00 sati.

Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 57 prisutnih članova Skupštine te da postoji kvorum za odlučivanje. Sjednici prisustvuje Salih Muharemović, predsjednik NO SSOOiO F BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo. Sjednici prisustvuje Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO F BiH, Faruk Bešlić, predsjednik Srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Đevad Hadžić, predsjednik Srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH i Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

Predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno:

1. Usvajanje zapisnika sa XIV svečane sjednice;

2. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika sa posebnim akcentom na zahtjev Sindikata za povećanje plaće;

3. Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Zapisnik sa XIV svečane sjednice Skupštine povjereništva usvojen je jednoglasno.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo do 15.11.2016. godine ne bude donijela odluku o povećanju plaća radnicima u predškolskom i osnovnom obrazovanju a na osnovu koje će Vlada Kantona Sarajevo sa Sindikatom potpisati Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja ili Sporazum o plaćama i naknadama za 2017. godinu, Skupština povjereništva će analizirati situaciju i donijeti zaključke o daljim sindikalnim aktivnostima uključujući najprije januarske proteste upozorenja, februarski štrajk upozorenja, bojkot rada i u konačnici zahtjev za smjenama nadležnih a zatim martovski generalni štrajk ili proteste. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo zahtjeva da u prijedlogu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju mandati direktora škola budu ograničeni na dva uzastopna mandata u istoj školi i da se u tom slučaju čuva radno mjesto direktora škole, da se uvrsti član Zakona o mreži škola i upisnim područjima, da se kaznene odredbe povećaju na 1000,00-5000,00 KM, da u Školskim odborima bude paritet u učešću struktura i da se obavezno uvrste odredbe o zabrani političkog djelovanja direktora kao što je to predviđeno kroz primjedbe Sindikata, koje su prethodno dostavljene tokom javne rasprave o Nacrtu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i  sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Elvira Kazazovića, traži da najkasnije do 31.12.2016. godine potpiše i u Službenim novinama objavi novi Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i sindikalnim podružnicama.

Ad3. Nije bilo diskusije.

Sjednica Skupštine povjereništva je završena u 22:30.

ZAPISNIČAR                                                                                                       PREDSJEDNIK

Sanela Hadžiabdić                                                                                                      Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de