SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3386981
DanasDanas415
JučeJuče825
Ove sedmiceOve sedmice7277
Ovaj mjesecOvaj mjesec7934
UKUPNO:UKUPNO:3386981

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 224 gostiju i nema prijavljenih članova

PEDAGOŠKI STANDARDI I NORMATIVI – zaduženje i kratka analiza

Broj: 678/24   

Sarajevo, 12.03.2024. godine  

SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA FBiH

KANTONALNI ODBOR SSOOiO KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima  

Poštovani/a,

Dana 05.03.2024. godine na telefonskoj sjednici „iza zatvorenih vrata“ i na prijedlog ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović usvojeni su novi Pedagoški standardi za osnovni odgoj i obrazovanje i normativi školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu (u daljem tekstu: Ministricini standardi). Isti su nam dostavljeni mejlom 11.03.2024. godine, u prilogu dopisa broj: 11-34-683-62/23 od 07.03.2024. godine, u kojem se naglašava da se sve aktivnosti koje će se realizirati u školskoj 2024/2025. godini planiraju na osnovu Ministricinih standarda. U prilogu ovog dopisa Vam dostavljamo Ministricine standarde uz napomenu da još uvijek nisu objavljeni u Službenim novinama Kantona Sarajevo te uporednu kratku analizu koja se odnosi na dva dijela: Nastavne norme po vrstama nastave i predmetima i Opis poslova i Globalni pregled obaveza nastavnika.

Uprkos činjenici da se početkom januara 2024. godine 2411 nastavnika i ostalih zainteresiranih radnika u osnovnim školama svojim potpisom izjasnilo da se dijelovi 5.3. i 5.4. iz Pedagoški standardi i opći normativi za osnovni odgoj i obrazovanje i normativi radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 30/18, 9/22, 20/22 i 23/23) (u daljem tesktu: važeći Standardi) ne brišu i da se zadrže sva stečena prava koja nastavnici imaju u važećim Standardima, a koja su stečena tokom 2018. godine, dana 05.03.2024. godine licemjerno i neiskreno od strane ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović prema prosvjetnim radnicima jednostrano je prekršen dogovor od 12.02.2024. godine.

Skandalozno je da je ukinuta odredba iz važećih Standarda prema kojoj nastavni čas traje 45 minuta a u 40-časovnoj radnoj sedmici se računa 60 minuta. To niko i nikada nije radio. To je pitanje dostojanstva i priznanja našoj profesiji. No pasaran!

Ministricinim standardima su prava radnika u osnovnim školama ukinuta i/ili umanjena, organi Sindikata će u narednom periodu nakon objavljivanja Ministricinih standarda u Službenim novinama Kantona Sarajevo zasjedati i donijeti plan sindikalnih aktivnosti i metoda sindikalne borbe nakon čega će članstvo i javnost biti upoznati o istim. Jedan od glavnih zahtjeva Sindikata će biti ostavka Naide Hota-Muminović, ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 2024. godina će definitivno biti obilježena protestima i štrajkovima. Sindikat je već započeo sa bojkotom svega što proističe iz tog nakaradnog dokumenta (Ministricinih standarda).

Zahtjevi Sindikata u narednom periodu će biti:

1. Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika

2. Ostavka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika

3. Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare

4. Bolji propisi, nastavni planovi i programi i udžbenici koji će se kontinuirano prilagođavati i unapređivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno sa potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika

Sindikalni povjerenici se zadužuju da najkasnije do 22.03.2024. godine o sadržaju ovog dopisa i prilozima koji su uz isti dostavljeni upoznaju članstvo u sindikalnim podružnicama, obave konsultacije sa članstvom o cijeloj situaciji, prikupe stavove i prijedloge članstva po pitanju spremnosti za proteste i štrajkove, a po potrebi da održe sjednice sindikalnih podružnica te da o tome, najkasnije do 26.03.2024. godine, putem mejla ssooobih @ bih.net.ba informišu Kantonalni odbor.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

SAUDIN SIVRO

Dostaviti:

 

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. www. ssooioks. com,

4. a/a.


U prilogu dostavljeno:

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de