SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3387001
DanasDanas435
JučeJuče825
Ove sedmiceOve sedmice7297
Ovaj mjesecOvaj mjesec7954
UKUPNO:UKUPNO:3387001

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 200 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za postupanje po Kolektivnom ugovoru-časovi preko norme su prekovremeni rad

Broj: 681/24

Sarajevo, 12.3.2024. godine

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r direktorima

PREDMET: Zahtjev za postupanje po Kolektivnom ugovoru-časovi preko norme su prekovremeni rad

Poštovane/poštovani, 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je dopisom broj: 11-34-683-62/23 od 7.3.2024. godine svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo dostavilo Odluke o Pedagoškim standardima za osnovni odgoj i obrazovanje i normativima školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu. U pomenutom dopisu naglašeno je da se sve aktivnosti koje će se realizovati u školskoj 2024/2025. godini trebaju planirati na osnovu Odluke o Pedagoškim standardima.

Podsjećamo Vas da je članom 43. stav (4) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22, 40/22 i 7/24) propisano da se časovi koje nastavnik ima preko nastavne norme utvrđene pedagoškim standardima i normativima, ako su po nalogu direktora, smatraju se prekovremenim radom. Članom 45. stav (3) tačka f) Kolektivnog ugovora propisano je da se prekovremeni rad radnika uvodi zbog racionalizacije troškova ili kvalitetnije organizacije rada u ustanovi kada se radniku izdaje rješenje o 40-satnoj radnoj sedmici kojim je definisano da radnik radi više od 40 sati sedmično, a maksimalno 48 radnih sati sedmično. Istim članom stavom (4) Kolektivnog ugovora propisano je da je direktor obavezan, nakon prethodno pribavljene pisane saglasnosti ministra, radniku koji realizuje prekovremeni rad da izda rješenje kojim se utvrđuje vrijeme trajanja prekovremenog rada, te način isplate uvećanja plate za prekovremeni rad.  Član 45. stav (10) propisao je da u slučaju prekovremenog rada radnika definisanog u stavu (3) tačka f) direktor ustanove je dužan pribaviti pisanu saglasnost ministra kojem će biti odobreno plaćanje prekovremenog rada tokom cijele školske godine te iznos i način isplate uvećanja plate po osnovu prekovremenog rada.  

Opreza radi, želimo da ukažemo na to da ovaj Sindikat ne priznaje i bojkotuje nove Pedagoške standarde za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu, te će zbog istih u narednom periodu biti organizovani protesti, štrajkovi i svi drugi oblici sindikalne borbe. Sa sigurnošću možemo reći da će jedan od zahtjeva ovog Sindikata biti i smjena ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Pedagoškim standardima se smanjuje nastavna norma što će značiti da će većina nastavnika ostvariti pravo na prekovremeni rad, ako časovi preko nastavne norme budu po nalogu direktora, čime su direktori od strane ministrice dovedeni u situaciju da krše zakon i budu sankcionisani od strane nadležne inspekcije. Svakako bitno je napomenuti, da ukoliko radnici budu radili prekovremene sate, a ne budu plaćeni za svoj rad, radnici imaju puno pravo da pokrenu sudske sporove koji će itekako prouzrokovati dodatne troškove.

Imajući u vidu naprijed navedeno, pozivamo Vas da poštujete pozitivne zakonske propise, a posebno u ovom slučaju Kolektivni ugovor kojim je odredbama jasno i precizno objašnjeno kako i na koji način se regulišu prekovremeni sati radnika.

Srdačan pozdrav,

                                               PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Članovima Sindikata,

5. www.ssooioks.com,   

6. a/a. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de