SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Poštivanje Pedagoških standarda za predškolski odgoj i obrazovanje

Broj: 617/24   

Sarajevo,  29.2.2024.

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r ministrice, Naide Hota-Muminović

PREDMET: Zahtjev za poštivanje Pedagoških standarda za predškolski odgoj i obrazovanje, dostavlja se.

Poštovana,

Dana 27.02.2024. godine Sindikalna podružnica JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo održala je sjednicu Skupštine podružnice na kojoj je prezentirano da se od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje ne poštuju Pedagoški standardi za predškolski odgoj i obrazovanje. Na osnovu Zaključaka i na osnovu zahtjeva Sindikalnog povjerenika JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo, obraćamo Vam se ovim putem i pozivamo Vas na poštivanje pozitivnih propisa.

Poznato Vam je da je Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje propisano koliko djece može činiti jednu odgojnu grupu u zavisnosti od uzrasta djece i broja djece s teškoćama. U posljednje vrijeme, gotovo svakodnevno, zaprimimo upite vezane za brojnost djece u grupi i nemogućnost odgajatelja da se dovoljno posveti svakom djetetu. Svjesni smo činjenice da jedan odgajatelj ne može svakom djetetu da se posveti jer broj djece u grupama itekako prelazi propisano Pedagoškim standardima, pa se pitamo ukoliko se desi neki veći problem ko će biti odgovoran za dijete, da li će to biti odgajatelj, odgovorni odgajatelj ili resorno Ministarstvo? Na vrijeme ukazujemo na problem i pozivamo Vas da u saradnji s nadležnim iz JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo riješite problem prekobrojnosti djece u grupama, da za dobrobit djece riješite sve nedoumice.

Imajući u vidu naprijed navedeno, podnosimo zahtjev iz naslova i očekujemo da ćete, u skladu sa svojim nadležnostima, riješiti problem s kojim se susreću radnici u vrtićima na području Kantona Sarajevo. Poštujte Pedagoške standarde za predškolski odgoj i obrazovanje.

S poštovanjem,   

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

5. www.ssooioks.com,

6. a/a.

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version