SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449109
DanasDanas517
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice6721
Ovaj mjesecOvaj mjesec25599
UKUPNO:UKUPNO:3449109

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 35 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za poštivanje člana 110. stav (2) Kolektivnog ugovora

Broj: 2223/23

Sarajevo, 4.12.2023. godine

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r direktorima

PREDMET: Zahtjev za poštivanje člana 110. stav (2) Kolektivnog ugovora, dostavlja  se.   

Poštovane/poštovani, 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH–Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zaprimio je nekoliko dopisa i obraćanja kojim radnici iskazuju interes za sporazumni prelazak u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22 i 40/22).

Podsjećamo Vas da je članom 110. stav (2) Kolektivnog ugovora propisana obaveza Ministarstva da na svojoj zvaničnoj internet stranici objavljuje i redovno ažurira podatke o upražnjenim radnim mjestima iz tačke e) stava (1) navedenog člana Kolektivnog ugovora, a na osnovu podataka koje su ustanove obavezne dostavljati u situacijama kada je određeno radno mjesto upražnjeno i kada postoji namjera direktora da prijem radnika vrši u skladu s tačkom e) stav (1) ovog člana. Poštujući naprijed navedeni član Kolektivnog ugovora svi radnici u osnovnim školama i predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo imali bi uvida u kojoj školi/ustanovi postoji upražnjeno radno mjesto. Moramo priznati da smo razočarani saznanjem da niti Ministarstvo niti škole ne poštuju odredbu člana 110. stav 2) Kolektivnog ugovora. Nejasno nam je zašto kršite odredbu Kolektivnog ugovora? Uskraćujete radnicima zagarantovano pravo.

Pored navedenog, smatramo za potrebno podsjetiti Vas da smo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dostavili dopis, broj: 854/23 od 6.4.2023. godine, kojim smo upozorili da želimo društvo jednakih, a ne društvo relacija. Pomenutim dopisom, između ostalog, pozvali smo ministricu da prestane da zloupotrebljava odredbu člana 110. stav (2) Kolektivnog ugovora i da poštuje odredbe Kolektivnog ugovora. Iako smo ministricu upozorili i pozvali je da sve bude transparentno i u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora, ministrica se odlučila na nepoštivanje i prestala je davati saglasnosti za sporazumni prelazak, dakle već sedam mjeseci radnici u osnovnim školama i predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo ne mogu koristiti pravo koje je Kolektivnim ugovorom propisano.

Imajući u vidu naprijed navedeno, sugerišemo Vam da odmah postupite u skladu sa članom 110. stav (2) Kolektivnog ugovora i da prije procedura iskazivanja tehnološkog viška i kadrovskih potreba za školsku 2024/2025. godinu omogućite sporazumni prelazak radnika isključivo na način kako je predviđeno Kolektivnim ugovorom za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22 i 40/22). Napominjemo da je sporazumni prelazak neophodno realizirati prije marta mjeseca 2024. godine.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,   

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de