SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3221670
DanasDanas686
JučeJuče1632
Ove sedmiceOve sedmice6568
Ovaj mjesecOvaj mjesec24255
UKUPNO:UKUPNO:3221670

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 36 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za usklađivanje/potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora

Broj: 1328/23

Sarajevo, 03.07.2023. godine

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r premijeru, Nihadu Uku

PREDMET:Zahtjev za usklađivanje/potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, dostavlja se.

Poštovani, 

upućujemo Vam zahtjev kojim tražimo da u zakonskom roku, odnosno najkasnije do 23.07.2023. godine potpišemo Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo (prijedlog dostavljen u prilogu).

Obrazloženje                                                                                                 

Čl.50. i 175. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br.: 24/22 i 40/22) (u daljem tekstu: Kolektivni ugovor) propisano je da plate i naknade koje nemaju karakter ličnih primanja ne mogu biti manje od utvrđenih za radnike u srednjem obrazovanju te da u periodu primjene Kolektivnog ugovora, ukoliko dođe do povećanja plata i naknada kod radnika u srednjem obrazovanju, ugovorne strane saglasne su da će se u roku osam dana pristupiti pregovorima za usklađivanje plata i naknada sa platama i naknadama u srednjemobrazovanjui iste u roku od 30 dana uskladiti sa platama i naknadama u ustanovama predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja. 

Vlada Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo su 23.06.2023. godine potpisali Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koji je objavljen 29.06.2023. godine u Službenim novinama Kantona Sarajevo, broj: 28/23. 

Imajući u vidu da su navedenim Kolektivnim ugovorom povećana određena prava radnika u srednjim školama u odnosu na prava radnika zaposlenih u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, neophodno je Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br.: 24/22 i 40/22) uskladiti sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br.: 38/22, 47/22 - Ispravka i 28/23). 

Shodno svemu navedenom, smatramo da je neophodno sporazumno u duhu dobrog socijalnog dijaloga odmah a najkasnije do 23.07.2023. godine potpisati Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Srdačan pozdrav, 

PREDSJEDNIK 

Saudin Sivro 

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Naidi Hota-Muminović, ministrici za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo,

4. Endi Pavić-Pečenković, ministrici rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo,

5. Franji Reneru, predsjedniku KO SSS BiH Sarajevo,

6. www.ssooioks.com,

7. a/a. 

U prilogu:

- Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de