SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3199886
DanasDanas1038
JučeJuče1433
Ove sedmiceOve sedmice5901
Ovaj mjesecOvaj mjesec2471
UKUPNO:UKUPNO:3199886

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 39 gostiju i nema prijavljenih članova

Uspješno realiziran još jedan seminar

Od 23. do 25. juna 2023. godine u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići nadomak Olova u organizaciji i pod punim pokroviteljstvom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO SSOOiO KS) po peti put realiziran je trodnevni seminar za sindikalne povjerenike pod nazivom „Radno zakonodavstvo u sektoru predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja“. Može se slobodno kazati da je ovaj seminar postao tradicija u našem sindikatu jer se održava od 2017. godine i da je pauza u njegovom održavanju bila samo za vrijeme korone. 

Seminar je bio namjenjen sindikalnim povjerenicima, članovima Kantonalnog i Nadzornog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, članovima organa SSOOiO FBiH sa područja Kantona Sarajevo, ali je imao regionalni i internacionalni karakter jer su učešće uzele kolege iz SSOOiO FBiH sa područja cijele FBiH, RS-a ali i predstavnici reprezentativnih i najbrojnih sindikata obrazovanja iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Seminar je otvoren himnom Bosne i Hercegovine nakon čega su učesnici seminara mogli da uživaju u tri baletske numere u izvedbi učenica Javne ustanove Osnovna muzička škola „Mladen Pozajić“ Sarajevo.

Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je u ime organizatora prisutne pozdravio, prisutne upoznao sa programom rada i predstavio goste. Bitno je naglasiti da je učešće u radu seminara uzelo preko 90 osoba te da je ovaj seminar bio sa najvećim brojem gostiju izvan BiH. 

Na početku seminara prisutnima se obraio Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i predsjednik Samostalnog sindikata obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Prva tema je bila Ekonomski oporavak o kojem je govorio dr. Faruk Hadžić. Profesor Hadžić je posebno govorio o inflaciji, utjecajima Covida i rata u Ukrajini te predviđanjima za naredno razdoblje, o odnosima u primanjima među zemljama regije koje jesu u EU i koje nisu te šta to sve realno znači za životni standard i kupovnu moć radnika.

U poslijepodnevnim satima prvog dana seminara učesnici seminara su imali team building. Žene su bile podijeljene u dvije ozbiljno organizovane odbojkaške ekipe (OK „Solidarnost“ – bijeli tim i OK „Jedinstvo“ – plavi tim). Od početnog „mi to ne možemo“ do završnog „pa mi smo odlične u ovoj igri“, nije prošlo mnogo vremena. Kolega Nedim Salčin je sve vrijeme pravedno sudio a pobjednice pojačane igračicom iz EU su bile iz OK „Solidarnost“. Nakon odbojkaškog meča uslijedila je fudbalska utakmica za muškarce koju je obilježilo perfektno suđenje. Jedanaest nogometaša NK „Solidarnost“ – bijeli tim i isto toliko fubalera FK „Jedinstvo“ – plavi tim su pokazali svoje vještine na velikom fudbalskom terenu Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići. Nakon 50 minuta igre i produžetaka zbog nerješenog rezultata od 3:3, pristupilo se izvođenju penala. Nažalost, krajnji rezultat je bio nerješen 6:6 (9:9). Nekome nešto nejasno?

Prvi dana seminara je iskorišten za održavanje sjednice Predsjedništva SSOOiO FBiH na kojoj je donesena odluka kojom se pokreću procedure podnošenja inicijative za izmjene i dopune Krivičnog zakona prema kojima će prosvjetni radnici u FBiH dobiti status službenog lica. Team building je nastavljen i nakon večere kroz druženje i muziku do kasnih večernjih sati.

Početak drugog dana seminara su obilježila izlaganja naših sindikalnih prijatelja izvan Kantona Sarajevo, koji su govorili o pravima i položaju radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Republici Srpskoj. Učesnici seminara, posebno sindikalni povjerenici, su imali priliku da diskutuju i postavljaju pitanja te da uporede stanje radničkih prava radnika u vrtićima i osnovnim školama sa pravima svojih kolega izvan Kantona Sarajevo. Stečena znanja, informacije i iskustva će sigurno dobro doći u radu sindikalnih povjerenika, koji će u narednom periodu članstvu prenijeti ono što su čuli i naučili. Razmjena informacija koja rezultira saradnjom s ciljem napretka cjelokupnog sistema odgoja i obrazovanja na području i okolici gdje živimo od velikog su značaja a ovaj segment u programu rada seminara je od strane učesnika ocijenjen kao vrlo bitan.

O pravima i položaju radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Sloveniji govorili su Marjana Kolar, predsjednica Sindikata odgoja, obrazovanja, nauke i kulture Slovenije (SVIZ Slovenije) i Dušan Nemec, član Izvršnog odbora SVIZ Slovenije.

O pravima i položaju radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj govorili su Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH) i Slaven Vukašinec, tajnik u SRPOOH.

O pravima i položaju radnika u djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj govorio je Davor Kovačić, predsjednik Skupštine Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

O pravima i položaju radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Crnoj Gori govorila je Slavka Bošković, potpredsjednica Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG).

O pravima i položaju radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Srbiji govorio je Srđan Slović, predsjednik Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ (GSPRS Nezavisnost).

O pravima i položaju radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Makedoniji govorio je Jakim Nedelkov, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Makedonije (SONK Makedonije).

O pravima i položaju radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Republici Srpskoj govorio je  Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (SONK RS).

U radu seminara su učestvovali Mirzet Pozderović i Ivo Vuković, dopredsjednici SSOOiO FBiH i članovi Predsjedništva SSOOiO FBiH: Sumedin Kulović, Zehra Hadžić, Edin Sarajlić i Samir Pleh, predsjednik KO SSOOiO FBiH – BPK sa svojim saradnikom Edinom Drakovcem.

Gosti izvan BiH koji su učestvovali u radu seminara su: Sandi Modrijan, stručni saradnik za informisanje i međunarodnu saradnju SVIZ Slovenija, Nebojša Božović, član Glavnog odbora SPCG, Jadranka Kisin, predsjednica Sindikalne organizacije OŠ „Ćirilo i Metodije“ Banja Luka, Ilda Bekrić, direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo, Nenad Stojković, član Regionalnog odbora SOS i Bojan Stanković, regionalni predsjednik Gazi Baba SONK Makedonije.

O radnom zakonodavstvu u FBiH govoro je Adis Kečo, šef stručne službe SSS BiH.

Projekat Zadovoljstvo radnika javnih predškolskih ustanova i osnovnih škola u Kantonu Sarajevo poslom i statusom u društvu je prezentirao Edin Smajić, predsjednik EDUIT-a.

Projekat „Kakvo obrazovanje želimo“? je prezentirala Irfana Kožljak, član Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – KO SSOOiO KS.

Trećeg dana seminara održane su 6. redovna sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – KO SSOOiO KS i 9. redovna sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – KO SSOOiO KS. Donesena je odluka o pokretanju projekta „Kakvo obrazovanje želimo“? Predsjednik Kantonalnog odbora je govorio o aktivnostima Kantonalnog odbora sa posebnim akcentom na pregovore oko povećanja plate i novom Kolektivnim ugovoru.

Seminar je završen podjelom certifikata svim učesnicima seminara.

Ono što su organizatori mogli vidjeti, čuti i osjetiti tokom trajanja seminara od učesnika seminara je podstrek da se isto i još bolje ponovi opet. A hoće, ako Bog da. Kao i uvijek, na kraju velike zasluge za kvalitetnu organizaciju i realizaciju seminara treba pripisati našim vrijednim kolegicama, Saneli Hadžiabdić i Almi Kečo, zaposlenicima u Sindikatu kao i kolegama i kolegicama iz Kantonalnog odbora, Amiri Aganović, Zihniji Ibroviću i Sulejmanu Lekperiću.

Zahvaljujemo se upravi i radnicima Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići nadomak Olova koji su sve vrijeme bili svim učesnicima seminara uz preporuku svima koji žele da se odmore ili da organizuju seminare, sportske igre i druge aktivnosti da obavezno iskoriste brojne resurse ovog Centra kao i ljubaznost radnika u istom. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de