SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3225688
DanasDanas1923
JučeJuče1460
Ove sedmiceOve sedmice10586
Ovaj mjesecOvaj mjesec28273
UKUPNO:UKUPNO:3225688

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Kritika je dobronamjerna a naša upozorenja i savjeti su krajnje ozbiljni

Broj: 1170/21

Sarajevo, 22.07.2021. godine

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r Muminović-Hota Naidi, ministrici

PREDMET: Kritika je dobronamjerna a naša upozorenja i savjeti su krajnje ozbiljni

Poštovana Ministrice, 

Na Formu odgovornosti 18. maja 2021. godine izjavili da će novi Pravilnik s kriterijima za prijem radnika biti objavljen uskoro, da će konkursne procedure biti brže i efikasnije te da će se trajnije i bolje rješavati pitanja zapošljavanja.

Pomenuti Pravilnik nije objavljen „uskoro“, već 22. jula 2021. godine a po okončanju konkursnih procedura sami ćete se uvjeriti da Pravilnik nije brže, efiksnije niti bolje rješenje od prethodnog pri čemu u drugi plan stavljamo ne manje važnu činjenicu da ste već evidentirane greške u tekstu Pravilnika kroz socijalni dijalog sa Sindikatom, koji je izostao neposredno prije objavljivanja Pravilnika, mogli otkloniti.

U pomenutoj emisiji kazali ste da sindikat ima naviku da se često miješa u stvari koje se ne tiču sindikata ali da mislite da će stvari doći na svoje pa će se od septembra biti drugačije.

Vi očigledno ne poznajete kako Sindikat funkcioniše i pomenutim izjavama direktno izazivate nezadovoljstvo prosvjetnih radnika.

Ovih dana u skupštinsku proceduru ste poslali Zakon u kojem ste u članu 119. izbrisali stav koji se direktno odnosi sindikata, što je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i domaćem radnom zakonodavstvu.

Napravili ste nadamo se nenamjerni propust, koji imate priliku ispraviti do održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Pozivamo Vas još jednom da navedenu grešku u Zakonu ispravite.

Kvalitet obrazovnog sistema prevashodno zavisi od onih koji kreiraju obrazovnu politiku i (ne)stvaraju uslove za kvalitetno i pravično obrazovanje. U državama za koje se smatra da imaju najbolje obrazovne sisteme akcenat se stavlja na veliko finansijsko ulaganje u obrazovanje kroz podršku i stručno usavršavanje radnika, opremljenost vrtića i škola, prilagođenost obrazovanja potrebama društva. Oni teže da stvore okruženje u kojem prosvjetni radnici zajedno sa ministarstvom i drugim institucijama rade na poboljšanju obrazovnog sistema. Zemlje koje najviše izdvajaju za obrazovanje posebno za plate prosvjetnim radnicima ujedno imaju i najuspješnije učenike i najbolje obrazovanje. Prosvjetni radnici nisu zadovoljni svojim statusom, platama i teretom koji nose na svojim leđima, a od njih se očekuje provođenje nekih novih reformi za istu plaću. Prosvjetni radnici umjesto da aktivno učestvuju u kreiranju reformi, stavljaju se pred svršen čin da provode reformu u koju sami ne vjeruju. Sindikat permanentno o navedenom upozorava svakog ministra, a Vi javno govorite da to ne treba da radimo. Depolitizacija i veća ulaganja u obrazovanje su zahtjevi koje Sindikat uporno ponavlja iz „reforme“ u „reformu“.

U javnosti se konstantno stvara loša slika o obrazovanju gdje na primjerima djeca mogu naučiti da škola nije bitna, da su važnije partijske veze, da čak i vrhunsko obrazovanje nije garancija da ćete dobiti posao. Već više od 20 godina se stvara atmosfera u kojoj je važnije da budete bliski vladajućim strukturama nego da marljivo učite. Na Vama je da to promijenite, a za kvalitetne i brze promjene treba konsenzus svih učesnika u obrazovanju.

U zemljama u kojim se kreira drugačija slika, u kojim roditelji žele da njihovo dijete bude učitelj, a ne advokat ili političar, u kojima mediji govore o prosvjetnim radnicima u pozitivnom smislu, u kojima su prosvjetni radnici plaćeni u rangu sa drugim visokokvalifikovanim i visokoobrazovanim radnicima imate uspješne obrazovne sisteme.

Vi, ministrice Hota-Muminović, za ovih 7 mjeseci očigledno niste u potpunosti prepoznali značaj, snagu i odlučnost Sindikata, kao predstavnika preko 3500 prosvjetnih radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantonu Sarajevo.

Zato bi, uvažena ministrice, trebali preispitati javno iznesene stavove i shvatiti da prosvjetni radnici vjeruju svom Sindikatu, koji niti jednoj garnituri na vlasti „svoju vjeru nije dao za večeru“ a sve navedene kritike shvatite dobronamjerno i sva upozorenja Sindikata krajnje ozbiljnim.  

Pozivamo Vas na permanentan socijalni dijalog koji će biti protkan punim uvažavanjem Sindikata i stalnom međusobnom saradnjom koja će nas dovesti do poboljšanja prava i digniteta prosvjetnih radnika, pravičnijem i kvalitetnijem obrazovanju za svu našu djecu i učenike, kao i do unaprijeđenja kvalitete cjelokupnog obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro 

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de