SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3225682
DanasDanas1917
JučeJuče1460
Ove sedmiceOve sedmice10580
Ovaj mjesecOvaj mjesec28267
UKUPNO:UKUPNO:3225682

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Primjena Pravilnika s kriterijima za prijem radnika

Broj: 1169/21

Sarajevo, 22.07.2021.

SSOOiO FBiH – KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima

PREDMET: Primjena Pravilnika s kriterijima za prijem radnika, dostavlja se

Poštovana/i, 

Dana 22.07.2021. godine je objavljen novi pravilnik – Pravilnik s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 29/21) (u daljem tekstu: Pravilnik), a stupa na snagu 23.07.2021. godine.

Navedeni pravilnik nije dobio podršku Sindikata jer nisu uvaženi argumentovani prijedlozi i sugestije zbog čega je Ministarstvu izraženo nezadovoljstvo i protest.

Imajući u vidu da je u interesu članova Sindikata da konkursne procedure traju što kraće i po mogućnosti budu okončane prije početka školske 2021/2022. godine, u prilogu Vam u elektronskoj formi dostavljamo sljedeće urneke uz napomenu da Pravilnik ima uočene nedostatke i da ćete naknadno dobiti korigovane urneke te da Vam ovi u prilogu služe za upoznavanje sa primjenom Pravilnika:

1. obavještenje o raspisivanju javnog konkursa,

2. kompletan tekst javnog konkursa i

3. obrazac za bodovanje kandidata i konačnu bodovnu rang-listu.

Navedeni urneci Vama i ostalim članovima komisija za provođenje procedure po javnom konkursu za prijem radnika (ex. komisije za utvrđivanje prijedloga za izbor radnika ustanove) mogu koristiti za brže i preciznije bodovanje kandidata, a našim kolegama i kolegicama, sekretarima i direktorima škola, za bržu pripremu i objavljivanje javnih konkursa.

Kao što smo prethodno naveli Pravilnik ima nedostatke u obrascima za bodovanje kandidata i konačnoj bodovnoj rang-listi jer u istim ne postoji rubrika za bodovanje autorstva/koautorstva udžbenika odborenog za upotrebu u Kantonu (član 8. stav (1) tačka i) niti je u tekstu Pravilnika utvrđeno kako se kandidatima boduje do maksimalna 2 boda kao i pogrešan naziv komisije – Komisija za provođenje procedure po javnom konkursu za prijem radnika (podnaslov u poglavlju V, naziv člana 19. i naziv u članu 19. stav (1) što imenovanim komisijama u školama od strane školskih odbora – Komisija za utvrđivanje prijedloga za izbor radnika ustanove onemogućava rad kao i sam prijem prijava po konkursima koji se očekuju, ovim putem Vas obavještavamo da smo od ministrice za odgoj i obrazovanje već zatražili da se Pravilnik odmah po stupanju na snagu izmjeni i dopuni sa ciljem otklanjanja navedenih nedostataka.

Što se tiče urneka za bodovanje kandidata i konačne bodovne rang-liste koja Vam je dostavljena u Excel formatu, obratite pažnju na sljedeće:

- u prvom scheet-u na stranici 1. („prvo bodovanje“) se ručno upisuju samo: naziv škole, naziv radnog mjesta, broj stranice iz Službenih novina (označeno crvenim slovima), prezimena i imena kandidata, redni brojevi u rubrici „rang“ i potpisi predsjednika i članova komisije uz napomena da su sve ostale rubrike podešene da se bodovi automatski računaju unošenjem brojki na stranici 2. u prvom scheet-u,

- u prvom scheet-u na stanici 2. se ručno upisuju samo: brojke umjesto nula označenih crvenom bojom a samim unosom istih se automatski računaju bodovi u svim čelijama na toj stranici i automatski „prenose“ u obrazac na stanici 1., na kraju se nalazi stupac koji se odnosi na nedostatak iz Pravilnika označen crvenom bojom i naknadno, nakon što ministrica ispravi grešku u Pravilniku, bit će povezan sa cijelim urnekom, a koji ćete dobiti naknadno, a što se tiče rubrika „adresa“, „mejl“, „telefon“ i „diploma“ nisu obavezne za popunjavanje ali ti podaci mogu koristiti tokom obrade podataka,

- napominjemo da obratite pažnju da ovaj Pravilnik za razliku od prethodnog predviđa bodovanje radnog staža po vremenskom periodu rada, a ne po prijavi PIO što znači da svim radnicima bodujete radni staž bez obzira na nastavnu normu/radno vrijeme, odnosno da Vam više ne treba „kalkulator staža“ koji je obojen crvenom bojom,

- u drugom scheet-u na stranici 1. („prvo bodovanje“) se ručno upisuju samo: naziv škole, naziv radnog mjesta, broj stranice iz Službenih novina, broj bodova nakon procjene radnih i stručnih sposobnosti i broj bodova po osnovu prava boraca-branitelja BiH za one kandidate koji ostvaruju pravo na dodatne bodove (označeno crvenim slovima), prezimena i imena kandidata, redni brojevi u rubrici „rang“ i potpisi predsjednika i članova komisije uz napomena da su sve ostale rubrike podešene da se bodovi automatski računaju unošenjem brojki na stranici 2. u prvom scheet-u,

- zbog pravilnog isprinta obrazaca (prvi sheet stranica 1. i drugi sheet stanica 2.) vodite računa da ne proširujete čelije jer se radi o obrascima koji moraju da imaju isti sadržaj i izgled kao oni koji su sastavni dio Pravilnika, a eventualno proširenje čelija u prvom sheet-u stranica 2. i drugom sheet-u stranica 2. ne treba da predstavljaju problem.

U slučaju da imate nedoumica i nejasnoća u primjeni navedenog, slobodno nas kontaktirajte.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de