SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3217224
DanasDanas722
JučeJuče1446
Ove sedmiceOve sedmice2122
Ovaj mjesecOvaj mjesec19809
UKUPNO:UKUPNO:3217224

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 114 gostiju i nema prijavljenih članova

Do isteka Kolektivnog ugovora ostalo je samo 70 dana!!!

Premijer Nenadić: "Od važnih aktivnosti u tom periodu, podsjetit ću i na dobro organiziranu i provedenu online nastavu na svim nivoima obrazovanja,..."

PRVIH 100 DANA RADA

Mario Nenadić za Klix.ba: Najbolje će građani procijeniti da li smo bolji od prethodne vlade
Mandat Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa Mariom Nenadićem traje više od stotinu dana. Tim povodom smo razgovarali s Nenadićem.
Premijer KS za Klix.ba je ocijenio rad Vlade koju čine njegov Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF). Govorio je i borbi protiv koronavirusa i (ne)ostvarenim projektima. Uporedio je rad njegove Vlade i one predvođene Edinom Fortom. Komentarisao je i navode da opozicija može bilo kada smijeniti njegovu vladu.

Mandat aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo traje više od stotinu dana. Počeli ste s radom nedugo prije početka pandemije koronavirusa. Kako biste ocijenili rad Vlade, posebno u aspektu borbe protiv COVID-19?

U pravu ste. Sticajem okolnosti, početak rada ove Vlade moramo posmatrati kroz njenu borbu protiv širenja koronavirusa i borbu za ublažavanje negativnih posljedica ove krize na privredu. Vlada je imenovana 3. marta, pripremila je Budžet KS za ovu godinu 11. marta, a pet dana nakon toga je proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji. Praktično odmah nakon stupanja na dužnost počeli smo raditi u vanrednim uslovima.

Kada je u pitanju borba protiv pandemije, radilo se zaista danonoćno. Imali smo borbu protiv potpuno nepoznatog "neprijatelja", sve je bilo novo. Osposobili smo izolatorije, karantene, suočili se sa pitanjima testiranja, laboratorija, opremanja bolnica i sl. Vodili smo karanten za praktično cijelu Federaciju, dok se nisu uspostavili i u drugim kantonima. Na najdirektniji način, odmah po preuzimanju mandata, suočili smo se sa nizom dugogodišnjih nagomilanih problema u zdravstvu i sl.

Zatim kreću izazovi i rizici, a to se javne nabavke medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv pandemije. Nabavke Vlade i Zavoda za zdravstveno osiguranje KS radili smo putem UNDP-a što se na kraju pokazalo izuzetnim modelom. Na ovakav način osigurali smo transparentnost i ekonomičnost postupaka, a na uložena budžetska sredstva stekli smo povjerenje donatora, te osigurali i velika dodatna donatorska sredstva, tako da smo ovim modelom udruživanja budžetskih i donatorskih sredstava uspjeli obezbijediti puno više materijala i opreme za borbu protiv pandemije, a da pri tome nismo potrošili ni milion KM od raspoloživih devet miliona KM, osiguranih za ove namjene. Štedili smo i racionalno se odnosili prema budžetskim sredstvima. Ne znamo šta nas čeka u budućnosti!

Od važnih aktivnosti u tom periodu, podsjetit ću i na dobro organiziranu i provedenu online nastavu na svim nivoima obrazovanja, provedbu preko 130 naredbi Federacije i Kantona, donošenje novih boljih mjera socijalne zaštite, a odmah po smirivanju situacije krenulo se i sa donošenjem mjera za podršku privredi u Kantonu. Među njima je i tzv. Korona zakon, a potom i Rebalans budžeta, kratkoročne i srednjoročne mjere za podršku privredi, što je bio uvod i u druge redovne aktivnosti Vlade.

Dakle, veoma sam zadovoljan radom Vlade i nespornim rezultatima na terenu kada je riječ o borbi protiv pandemije. Sada smo težište rada prebacili na saniranje stanja u privredi i tu ulažemo ogromne napore da prebrodimo aktuelnu ekonomsku krizu. Javljaju se prvi pozitivni trendovi, u odnosu na najveći broj nezaposlenih koji su prijavljeni Službi za zapošljavanje KS 18. maja ove godine, danas je taj broj manji za 1.231 novozaposlenih.

Koliko ste do sada privrednih subjekata finansijski pomogli i s kolikim iznosom nakon izbijanja pandemije?

Sa smirivanjem situacije, čim su nam uslovi to dozvolili, donijeli smo tzv. Korona zakon, na osnovu kojeg smo privredu oslobodili većeg dijela fiskalnih i parafiskalnih nameta, propisali mjere podrške i štednje. Prije toga smo donosili određene kratkoročne mjere među kojima su oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora, čiji je zakupodavac Kanton, zatim podrška za isplatu minimalne plate za subjekte čiji je rad zabranjen naredbama nadležnih organa. Nakon sedam dana od usvajanja pomenutog zakona, donesen je i Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera, njih blizu 20, u ukupnoj vrijednosti od oko 216 miliona KM, od čega se oko 43,2 miliona KM odnosi na direktnu podršku privredi za održavanje nivoa zaposlenosti i očuvanje radnih mjesta, a oko 156 miliona KM na podršku revitalizaciji privrede kroz grantove, kredite i dr.

U Budžetu je otvorena i posebna budžetska stavka: Fond – podrška privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, sa inicijalnim sredstvima u iznosu od pet miliona KM. Ukupno je pozitivno riješeno 2.758 zahtjeva za isplatu neto plaće samo za mart u vrijednosti od preko dva miliona KM, čime je obuhvaćeno tačno 12.303 radnika. Do sada je isplaćen 1,5 milion KM, dok će za isplatu dodatnih pola miliona biti potrebno da Vlada FBiH izvrši uplatu tranše sredstava od MMF-a u iznosu od oko 36 miliona KM za Kanton Sarajevo. Ova sredstva su preduslov i za isplatu neto plata za april i maj u ukupnom iznosu od oko 20 mil KM, čime će biti potpomognuto oko 20.000 zaposlenih u oko 4.500 privrednih subjekata.

Da li ste spremni za eventualni drugi val koronavirusa i negativne efekte koji može izazvati po privredu?

U kontekstu potencijalnih posljedica na privredu, teško je govoriti o spremnosti za drugi talas! Puno jače ekonomije su skoro pred kolapsom i plaše se sličnih novih talasa i stresova po privredu i standard građana. Sistem je ionako bio nedovoljno jak i stabilan, sada je dodatno iscrpljen koronom iz prethodnog tromjesečja, tako da bi neki novi talas, sličan ovom prethodnom, ostavio zaista teške posljedice na ekonomiju i standard građana.

Da li će do kraja 2020. biti realizirani projekti koji su godinama ranije najavljivani - da li ćemo konačno dobiti nove trolejbuse, modernizirana tramvajska stajališta, novi sistem naplate karata u javnom gradskom prijevozu, saobraćajni centar, itd.?

Još dok je kriza trajala radili smo pripreme i čim su se stvorili uslovi krenuli smo dosta ubrzano, u želji da nadoknadimo izgubljeno vrijeme.

Posebno smo puno uradili u segmentu javnog prevoza i saobraćaja. Aktivno radimo na projektu Prve transverzale, raspisali smo javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju prve dionice, od Mašinske škole do ulice Braće Begić, sa kružnim tokom kod Američke ambasade. Očekujemo za mjesec i po dana uvođenje u posao izvođača radova i realizaciju projekta u vrijednosti od 21,9 miliona KM. Pripremamo se i za početak radova na izgradnji tunela Kobilja Glava u vrijednosti od oko 30 miliona eura. Tu su i aktivnosti na izgradnji kružnog toka na Devetoj transverzali, ali i za početak gradnje zgrade kolektivnog stanovanja na Grbavici za smještaj stanara iz zgrade koja se treba srušiti jer se nalazi na trasi Južne longitudinale.

Upravo tokom dana (op. a. 17. juna), očekuje se preuzimanje devet minibus vozila nabavljenih u saradnji sa UNDP-em. Radimo na potpisivanju sporazuma za kupovinu 15 trolejbusa u iznosu od oko 15 miliona eura, rok isporuke je 12 mjeseci po potpisivanju ugovora. Dodatno smo unaprijedili proces nabavke 15 novih tramvaja, koji će koštati oko 30 miliona eura, sa EBRD-om radimo na pripremi javnog poziva, a čije se objavljivanje očekuje do kraja ovog mjeseca.

Sa UNDP-em trenutno realiziramo 18 projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 32 miliona KM, od kojih će Vlada KS osigurati preko 26, dok će šest miliona biti donatorska sredstva.

Tu je i projekt izgradnje i opremanja tramvajskih stajališta koji obuhvata i izgradnju 24 nova tramvajska stajališta sredstvima od preko 12,1 milion KM. U toku je izbor izvođača radova i potpisivanje ugovora vrijednog 20 mil eura za sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge za koji se očekuje do kraja ovog mjeseca raspisivanje javnog poziva po EBRD procedurama. Raspisan je javni poziv za sanaciju tramvajske pruge iznosom od pola miliona KM na dijelu od "S" krivine do tramvajskog stajališta Marijin-Dvor.

Pred izborom smo izvođača radova za izgradnju podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska kod Hitne pomoći sa dvije etaže, te parking površinom na samom platou sa oko 330 parking mjesta u naredna četiri mjeseca. Uz ovo, puno je novih projekata koje ćemo realizirati iz razgraničenih sredstava iz prošle godine, kao i novih budžetskih sredstava iz 2020. godine, čiju realizaciju u iznosu od oko 32 miliona KM trenutno kreiramo i pokrećemo.

Jasno je da je suzbijanje pandemije bio prioritet Vlade. Koliko ste uopće imali prostora da se bavite drugim aktivnostima kao premijer i kao Vlada? Da li je pandemija onemogućila realizaciju planiranih aktivnosti?

Bilo je gotovo sve suspendovano tokom trajanja pandemije, ali evo, kako sam već naglasio, odmah nakon početka smirivanja situacije, a posebno nakon prestanka stanja nesreće, pokrenuli smo jako puno projekata i drugih aktivnosti u svim sektorima. Moramo pokrenuti javne radove, oživjeti građevinski sektor.

Osiguran je kontinuitet pružanja komunalnih usluga građanima, te se sa sigurnošću može reći da su sve usluge pružene u punom obimu i kapacitetu, uz pojačane aktivnosti na pranju, čišćenju i dezinfekciji javnih površina. Jedan od prioritetnih zadataka je saniranje deponije Smiljevići, pa je u tom pravcu pokrenuto niz aktivnosti u saradnji sa UNDP-om, očekuje se okončanje i ovog projekta. U krugu "Sarajevogasa" u Butilama, prije dvadesetak dana, puštena je u rad prva javna CNG punionica, vrijednosti preko 1,9 miliona KM. U aprilu su otpočete aktivnosti na proljetnom uređenju čišćenja Kantona Sarajevo, gdje su pojačani poslovi i aktivnosti na pranju javnoprometnih površina, čišćenju zelenih javnih površina, odvođenju kabastog otpada, sadnji hortikulturnih sadržaja. U martu je pokrenut i razvojni projekat za unapređenje sistema javne rasvjete Kantona Sarajevo – tzv. GIS sistem javne rasvjete. Jučer smo potpisali i ugovor o rekonstrukciji 4,9 kilometara vodovodne mreže kreditnim sredstvima EBRD-a u iznosu od 1,3 miliona eura.

Aktivno se radi na projektu utopljavanja 40 javnih objekata, na aktivnostima vezanim za realizaciju projektnog okvira za revitalizaciju i oplemenjivanje prostora Kampusa, na unapređenju modela subvencioniranja stambene izgradnje namijenjenim mladim, na implementaciji "Studije o ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada u Kantonu Sarajevo", i dr.

Aktivnosti Ministarstva zdravstva u prvih 100 dana rade Vlade KS bile su u punom kapacitetu usmjerene na borbu protiv širenja zaraze novim koronavirusom, kroz aktivnosti Kriznog štaba ovog ministarstva. Pored toga, pokrenute su i druge aktivnosti kao što su izrada i stvaranje uslova za početak i implementaciju čitavog niza preventivnih programa na zaštiti i očuvanju zdravlja stanovnika KS.

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" započete su aktivnosti na formiranju hemodijaliznog centra, po modelu javno-privatnog partnerstva, iznalaženju prostora za izolatorija za nova zarazna oboljenja. Paralelno se provode aktivnosti na popunjavanju kapaciteta ove bolnice i provedbi konkursnih procedura, kako bi bilo omogućeno urgentno zbrinjavanja pacijenata 24 sata, sedam dana u sedmici. Započete su aktivnosti na inoviranju Liste lijekova za Kanton Sarajevo, te je proširen obim prava osiguranih lica na medicinska sredstva i ortopedska pomagala u KS. Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, čime je proširena lista korisnika koji su uvedeni u prava.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova u pripremi su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima KS, te očekujemo njihovo skoro usvajanje. Resor kulture i sporta će nastaviti da podržava šest kulturnih ustanova od državnog značaja, i to: Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetničku galeriju BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteku BiH i Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH.

U isto vrijeme, ojačali smo kapacitete Ureda za borbu protiv korupcije, koji ima punu podršku ove Vlade. Ured je u okviru svojih nadležnosti ukazivao na rizike u javnim nabavkama u institucijama vlasti u Kantonu, o čemu je Vlada više puta raspravljala i preventivno reagirala.

Gdje je ostvaren najveći napredak, a gdje su izostali rezultati?

Smatram da je najvažniji rezultat naše borbe protiv koronavirusa to što je Vlada KS u saradnji sa drugim nivoima vlasti i građanima uspjela iskontrolisati situaciju, sačuvati živote i zdravlje građana. Nisam zadovoljan ostvarenim rezultatima na planu pokretanja urušenog turizma u Kantonu Sarajevo, jer znamo da je turizam jedna od najbrže rastućih grana privrede u Kantonu, puno je zaposlenih direktno ili indirektno vezano za turizam, i tu planiramo sa nadležnim institucijama Federacije i Kantona raditi više na obnovi ove privredne grane.

Zagađenost zraka je jedan od gorućih problema u KS. Prethodna kantonalna vlast je usvojila "Studiju o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada na kvalitet zraka". Prošli mjesec je održan sastanak na kojem je razgovarano o, kako je navedeno, nedostacima studije. Zašto je sastanak organizovan u jeku pandemije i bez poziva za širu javnost? Da li se izmjenama studije želi pogodovati građevinskom lobiju, kako neki tvrde? Koji su uopće nedostaci Studije zbog kojih je sazvan sastanak?

U okviru Projekta Zelenog kantonalnog akcionog plana u saradnji sa EBRD-om i finansijsku podršku Vlade Japana obezbijeđena je izrada "Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada na kvalitet zraka u KS". Studija je definirala ventilacione koridore za provjetravanje na kojima bi nastavak gradnje bio onemogućen, a u cilju poboljšanja stanja kvaliteta zraka i zaštite zdravlja ljudi. Što se nedostataka Studije tiče, tu se zapravo radi o nepotpunosti, jer Studija ne obuhvata dio Kantona Sarajevo dalje od zgrade RTV BiH, a u Općini Centar ne tretira općepoznati veoma značajan zračni koridor koji se proteže Alipašinom ulicom. Sastanak koji pominjete je išao u pravcu da se odluči o dopuni Studije većim obuhvatom urbanog dijela Sarajeva, uključujući i Alipašinu ulicu, kao i preciziranje Studije vezano za određena stručna pitanja iz oblasti urbanizma i građevine. Dio vašeg pitanja o namjeri pogodovanja građevinskom lobiju ne želim čak ni komentarisati.

Da li je trenutni saziv Vlade bolji od prethodnog?

To će građani sami najbolje procijeniti. Od mene nikada niste čuli puno osvrta unazad, komentara na rad bivše Vlade. Ono što je vidljivo, da se ova Vlada prihvatila posla i u narednim mjesecima, unatoč krizi i posljedicama koju na privredu ostavlja pandemija, rezultati će biti vrlo, vrlo vidljivi!

Imate glasnu i aktivnu opoziciju. Neki od opozicionara su u nekoliko navrata kazali da mogu ovu Vladu srušiti kada god žele. Istupanje SBB-a iz državne vlasti je dodatno podgrijalo navode o (ne)stabilnosti Vlade u KS. Koliko je uopće stabilna kantonalna vlast?

Više puta sam istakao da se ne želim baviti politikom kako ne bih umanjio šanse ove Vlade da radimo konkretne operativne poslove od značaja za život građana Kantona. Jedno je sasvim jasno, svi koji imaju "18 ruku" u Skupštini KS mogu smijeniti ovu i svaku drugu vladu u Sarajevu. Mi radimo punim kapacitetom, odluke i dalje donosimo jednoglasno, unutar Vlade se ne osjeća nikakva kriza, međusobno se poštujemo i pomažemo jedni drugima u realizaciji naših resornih ciljeva

IZVOR:

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de