SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3226006
DanasDanas2241
JučeJuče1460
Ove sedmiceOve sedmice10904
Ovaj mjesecOvaj mjesec28591
UKUPNO:UKUPNO:3226006

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Vlada Kantona Sarajevo djelimično ponudila princip isti posao-ista plata

Nakon drugog sastanka pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata, koji je održan 01.11.2019.godine, u srijedu 13.11.2019. godine održan je treći sastanak kojem je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Na početku sastanka premijer Kantona Sarajevo ponudio je da se do kraja 2019. godine ispregovara izmjena člana 52. Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 04/18) na način da se radnicima u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja koji platu primaju od VIII do XV platnog razreda (koeficijent u rasponu 2,70 do 3,45) povećaju, te da je Vlada Kantona Sarajevo spremna od 01.01.2020. godine za tu namjenu izdvojiti cca 1 000 000 KM.

Objasnio je da se time žele definisati platni razredi po primjeni isti posao ista plata uz napomenu da plata ostalih radnika u ostalim platnim razredima neće biti umanjena, da se radi o dodatnim novčanim sredstvima, te da se prilikom izrade koeficijenata mora voditi računa da isti iznos plate ne mogu imati oni s IV i VI stepenom i oni koji platu primaju s VII stepenom stručne spreme. 

Obje strane su se dogovorile da će do narednog sastanka koji je načelno dogovoren za 20.11.2019. godine u 13 sati, da urade analizu na osnovu Prijedloga Vlade Kantona Sarajevo, te Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo se obavezao da će razmotriti i analizirati prijedlog Protokola o pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 04/18) koji je Sindikat u dva navrata dostavljao Pregovaračkom timu Vlade Kantona Sarajevo.

Predstavnici Sindikata su pojasnili da, ukoliko se pregovarački timovi usaglase oko izmjene koeficijenata u platnim razredima biće neophodno da saglasnost na izmjenu Kolektivnog ugovora, pored Sindikata dadnu članovi Sindikata, jer se prijedlog Vlade Kantona Sarajevo odnosi na 535 radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja. Na ovom sastanku dogovoreno je da se četvrti sastanak pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata razgovara o Protokolu i definišu rokovi za donošenje novog Kolektivnog ugovora, jer važeći ističe 31.08.2020. godine.

Iskazana je obostrana spremnost da se kroz kolektivno pregovaranje sačuvaju stečena prava i pokuša neka od prava unaprijediti.

Nakon pregovora održan je Radni sastanak Pregovaračkog tima Sindikata na kojem je odlučeno da se nastavi s pregovorima, zadrži visok stepen transparentnosti, posebno u smislu izvještavanja članstva i organe Sindikata.

Preliminarne kalkulacije urađene na Radnom sastanku pokazuju da, ukoliko Vlada Kanton Sarajevo bude dosljedna do kraja i ispoštuje ono što je usmeno ponudila (1 000 000 KM više za radnike s IV i VI stepenom) to bi moglo značiti da bi radnici s VI stepenom umjesto sadašnjih 205 KM imali manju platu u rasponu od 80-100KM, a radnici s IV stepenom koji sada imaju 315 manju platu u odnosu na radnike s VII stepenom imali bi 160-200 KM manju platu.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de