SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3193779
DanasDanas1894
JučeJuče912
Ove sedmiceOve sedmice12826
Ovaj mjesecOvaj mjesec49194
UKUPNO:UKUPNO:3193779

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 63 gostiju i nema prijavljenih članova

Protest zdravstvenih radnika KS

Protest zdravstvenih radnika KS -a pred zgradom Vlade 7. oktobra: Od sutra će se primati samo životno ugroženi pacijenti

Od sutra, u utorak, u KS-u će usluge članova Sindikata zdravstvenih radnika dobivati samo najhitniji slučajevi

Sindikat zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo će 7. oktobra u 12 sati započeti dvosatni protest pred zgradom Kantona Sarajevo, kojim će prisustvovati svi članovi ovog sindikata, odnosno, oni koji će se o tome izjasniti.

To je odlučeno danas na Skupštini ovog Saveza sindikata kojoj je od 85 delegata prisustvovalo njih 58, dakle, dovoljno za donošenje legitimnih odluka.

Protesti u uniformama

Istovremeno, odlučeno je da će se od sutra krenuti sa radikalizacijom njihovog štrajka, i to u smislu da će se tražiti dosljedno poštivanje potpisanih sporazuma članova ovog sindikata s rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova u KS uoči generalnog štrajka koji traje, ali, kojeg ovi zdravstveni radnici i sami nisu poštivali zbog interesa pacijenata.

- Mi smo djelimično provodili štrajk, jer smo mislili da će Vlada shvatiti naše zahtjeve, objašnjeno je novinarima.

Iako je bilo raznih prijedloga, i pa i tih da se održi protest, kojim bi zdravstveni radnici blokirali glavnu gradsku saobraćajnicu, kako bi skrenuli pažnju na njihove zahtjeve, a koji se odnose na koeficijent, i platu, ipak je većina bila za pomenuti protest.

Od toga kakav će biti njegov rezultat, zavisit će i dalje ponašanje članova ovog sindikata, koji samo žele, kako su danas objasnili, da budu poravnati s koeficijentima i zaradama što su ih dobili članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije još 2017. godine.

Na skupštini je, također, zaključeno da će sindikalisti ovog sindikata izaći na proteste u svojim uniformama, kako se među njih ne bi ubacili neki nepoželjni elementi.

Dr. Edo Selimić, predsjednik ovog sindikata, rekao je novinarima da bi granski ugovor, kojeg su oni ponudili Vladi Kantona Sarajevo, mogao riješiti sve zahtjeve danas aktuelne u sarajevskom zdravstvu.

- No, doktori se samo drže onoga što je njima bitno, a to je reprezentativnost, koja je njima oduzeta, i ne može biti vraćena bez izmjene Zakona o radu, zaključio je dr. Selimić.

Dakle, od sutra, u zdravstvene ustanove KS-a bit će primljeni zaista samo životno ugroženi pacijenti, oni koji dožive infarkt, moždani, udar, kojima bude trebala pomoć zbog loma, a oni koji dolaze zbog određenih potvrda, opravdanja, nalaza, zakazivanja pregleda i slično treba da sačekaju bolje dane.

Lista za proteste

Inače, od sutra počinje i upisivanje učesnika ovog sindikata na listu onih koji će prisustvovati pomenutom protestu.

Na Skupštini je bilo riječi i o tome da zdravstveno osoblje, prije svega, medicinske sestre i tehničari, u nekim ustanovama doživljavaju velike neprijatnosti zbog toga što se žele ponašati u skladu s štrajkom u kojem su već četvrtu sedmicu.

- Mi nemamo ništa protiv da doktori koji ne štrajkuju sami do kraja obrade pacijenta, ali neka ne vrše pritisak na nas, čulo se na današnjem skupu.


IZVOR:

 

 

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/protest-zdravstvenih-radnika-ks-a-pred-zgradom-vlade-7-oktobra-od-sutra-ce-se-primati-samo-zivotno-ugrozeni-pacijenti-492317?fbclid=IwAR3o-v8Jtr1QHN3jMXBojN_almecamO5bJLusgPxUZ_e8FFX2oqSoM600DM

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de