SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3192415
DanasDanas530
JučeJuče912
Ove sedmiceOve sedmice11462
Ovaj mjesecOvaj mjesec47830
UKUPNO:UKUPNO:3192415

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 107 gostiju i nema prijavljenih članova

Upozorenje članovima Sindikata koji imaju namjeru da se prijave na Poziv Ministarstva

Broj: 1169/19

Sarajevo, 05.07.2019. godine

SSOOiOFBiH – KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima

PREDMET: Upozorenje članovima Sindikata koji imaju namjeru da se prijave na Poziv Ministarstva, dostavlja se.

Poštovane/poštovani,

Dana 04.07.2019. godine na zvaničnoj web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljen je Javni poziv za prijavu kandidata za člana stručnog tima za izradu dokumenata kurikuluma. U tekstu Javnog poziva, između ostalog, navedene su oblasti za koje će se vršiti izrada dokumenata kurikuluma, opis poslova, uslovi pod kojima se kandidati mogu prijaviti te rok do kojeg zainteresirana lica mogu izvršiti prijavu na Javni poziv.

Ono što je posebno interesantno u ovom Javnom pozivu jeste da će odabrani članovi uz prethodnu pisanu saglasnost poslodavca (direktora škole u kojoj su zaposleni) i odobrenje ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo biti raspoređeni na poslove u punom radnom vremenu, te da će za odabrane članove biti osigurana adekvatna stručna zamjena za školsku 2019/2020. godinu na njihovim radnim mjestima gdje su zaposleni, kao i da će se, po isteku ugovora ili prekidu saradnje iz bilo kojeg razloga, nastavnici  moći vratiti na svoja radna mjesta. Nadalje, odabrani članovi će potpisati ugovor s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na period od jedne godine pri čemu Ministarstvo zadržava pravo da otkaže saradnju s odabranim članom koji ne bude izvršavao dogovorene obaveze. Predviđena je i mogućnost da odabrani član može otkazati učešće u projektu i vratiti se na radno mjesto u matičnu školu bez ikakvih posljedica. Za vrijeme svog angažmana u projektu, odabrani član će dobijati svoju punu plaću uz dodataka od 20% na osnovnu plaću  (koeficijent puta osnovica) i ostvariti sva prava predviđena Zakonom o radu. Međutim, ono što je posebno interesantno, ali istovremeno i zabrinjavajuće jeste, da obje strane mogu raskinuti ugovor unutar sedam dana, pa se postavlja pitanje da li će radnik moći izaći iz projekta nakon gore navedenih sedam dana, odnosno da li će moći Ministarstvo raskinuti ugovor ukoliko radnik ne izvršava svoje obaveze kako je to već gore spomenuto.

Analizirajući ovaj Javni poziv, imamo potrebu da Vam skrenemo pažnju na nekoliko činjenica koje mogu biti vrlo značajne i korisne ukoliko se odlučite da se prijavite na Javni poziv i budete dio ovog projekta:

1. U konkretnom slučaju ko će odabranim članovima biti poslodavac?

2. Kakav će status odabrani članovi imati s obzirom da zaključuju ugovor s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i da li će biti uračunat minuli rad s obzirom da dolazi do promjene poslodavca?

3. Da li će ti radnici moći crpiti prava iz Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18)?

Podsjećamo da je Javnim pozivom naglašeno da će za vrijeme svog angažmana u projektu odabrani članovi ostvariti sva prava predviđena Zakonom o radu, ne navodeći Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo odnosno Kolektivni ugovor za  djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

4. Javnim pozivom nije definisan naziv i sjedište poslodavca gdje bi odabrani kandidati radili, mjesto rada, zatim dužini i rasporedu radnog vremena, zatim naknada plaće, trajanju godišnjeg odmora, otkazni rok, a što je Zakonom o radu (član 24. stav 1.) propisano kao  obavezni elementi svakog ugovora o radu.

Samim tim postavlja se opravdano pitanje da li bi radnici koji bi aplicirali po ovom Javnom pozivu i ukoliko budu odabrani bili adekvatno zaštićeni, odnosno da li bi mogli uživati sva prava koja uživaju na osnovu Kolektivnog ugovora?

5. Posebno je zabrinjavajuća činjenica na koji način može doći do prestanka radnog odnosa u osnovnoj školi u kojoj je radnik trenutno zaposlen i koji želi aplicirati na ovaj Javni poziv. Podsjećamo da je Zakonom o radu  (članom 94.) propisan način prestanka ugovora o radu koji ne prepoznaje mogućnost prethodne pisane saglasnosti poslodavca (direktora škole i odobrenje ministrice za obrazovanje), a kako je to predviđeno javnim pozivom. Iz navedenog se može zaključiti da postoji realna opasnost da radnici koji budu odabrani na ovaj projekat izgube svoje radno mjesto, odnosno da se neće moći vratiti na svoje radno mjesto, iz razloga toga što će biti već osigurana adekvatna zamjena kako je to i navedeno u Javnom pozivu.

Zbog svega gore navedenog ovim putem upozoravamo sve radnike i radnice u osnovnom obrazovanju da prije apliciranja detaljno analiziraju sami Javni poziv kako ne bi kasnije došli u situaciju da ne mogu ostvariti svoja prava iz radnog odnosa, te da se za pravnu pomoć mogu obratiti Sindikatu.

Srdačan pozdrav,       

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Faruku Bešliću, predsjedniku SSVOONK BiH-KO KS,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de