SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3191853
DanasDanas880
JučeJuče1773
Ove sedmiceOve sedmice10900
Ovaj mjesecOvaj mjesec47268
UKUPNO:UKUPNO:3191853

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 69 gostiju i nema prijavljenih članova

Sramotno je braniti one koji javno kažu pa slažu!

Broj: 1150/19

Sarajevo, 01.07.2019.

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r premijeru, Edinu Forti

SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO

n/r predsjedavajućem, Elmedinu Konakoviću

PREDMET: Sramotno je braniti one koji javno kažu pa slažu!

Poštovani,

Ovim putem obraćamo Vam se zahtjevom za dostavljanje informacije odnosno odgovora na pitanje vezano za plaćanje eksterne mature za školsku 2017/2018. godinu i za školsku 2018/2019. godinu:  zašto nisu plaćeni radnici za svoj rad koji su uredno obavili?

Kao što Vam je poznato, na kraju svake školske godine provodi se eksterna matura, formiraju se komisije koje provode istu, a za svoj rad članovi komisija za naprijed navedenu godinu nisu plaćeni. Prema saznanjima Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, dana 20.03.2019. godine, mr. Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo dostavila je svim osnovnim školama Instrukciju, akt broj: 11-38-sl./19 od 20.03.2019. godine. U pomenutoj Instrukciji ministrica je izjavila: ˝S obzirom na zahtjeve za plaćanje komisija za provođenje eksterne mature iz 2018. godine podsjećamo Vas da je komisije imenovao ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u kojima nije propisana obaveza plaćanja naknade za rad u komisiji, niti iznos naknade. Međutim, pošto je to plaćanje iz prethodne godine, podsjećamo direktore/ice da su mogli i trebali tražiti isplatu naknade od 01.07.2018. do 31.12.2018. godine kada prestaje budžetska godina. Ministarstvo je nakon izvršenih analiza procesa i razmatranja Vaših zahtjeva donijelo odluku o isplati naknada za rad u ovim komisijama u iznosu koji je bio isplaćivan i prethodnih godina, a nakon što predsjednici komisija dostave izvještaje Ministarstvu o izvršenim zadacima naloženim u rješenju˝.

Bitno je napomenuti da su sve osnovne škole, postupajući po Instrukciji koja ja dostavljena od strane ministrice, više puta dostavili dokumentaciju i izvještaje o završenoj eksternoj maturi, ali do današnjeg dana nije izvršena bilo kakva isplata na ime pomenutog rada prosvjetnih radnika. Pored navedenog, ministrica je u jednom dnevnom listu izjavila odnosno obećala da će se isplata za navedenu Komisiju, za školsku 2018/2019. godinu, izvršiti do kraja juna, u iznosu od 50 KM. Iako je obećala, obećanje nije ispunila, te shodno navedenom prosvjetni radnici koji su radili u Komisiji za eksternu maturu osjećaju se prevarenim i poniženim.

Imajući u vidu naprijed navedeno, kao i obećanje ministrice, tražimo da u skladu sa svojim nadležnostima dostavite informaciju odnosno odgovor zašto ministrica nije ispunila obećano i uplatila pomenuti dug prosvjetnim radnicima. Napominjemo da se ovakvim postupcima ne poštuju odredbe Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine KS“, broj: 4/18), a Vlada Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, kao potpisnici istog, moraju i trebaju brinuti o izvršavanju i poštivanju svih odredbi Kolektivnog ugovora.

Odgovor na naš upit očekujemo u pisanoj formi čim prije!

Srdačan pozdrav,      

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

 

Prilog:

članak iz dnevnog lista od 22.06.2019. godine;

- Instrukcija ministrice, akt broj 11-38-sl./19 od 20.03.2019. godine.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de