SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3201444
DanasDanas349
JučeJuče1193
Ove sedmiceOve sedmice7459
Ovaj mjesecOvaj mjesec4029
UKUPNO:UKUPNO:3201444

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 177 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za hitno reagovanje

Broj: 589/19

Sarajevo, 18.03.2019

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r Edinu Forti, premijeru

PREDMET: Zahtjev za hitno reagovanje, dostavlja se.

Poštovani,

Kao što Vam je već vjerovatno poznato, resorna ministrica Zineta Bogunić i Larisa Halilović, direktorica organizacije British Council,u januaru 2019. godine zaključile su Memorandum o razumijevanju i saradnji kojim je definisan nastavak realizacije programa „Škole za 21. vijek“. Riječ je o projektu koji obuhvata 56 sarajevskih škola za oko 300 nastavnika. U subotu, 16.03.2019. godine, održan je prvi seminar ovog projekta gdje se desio nemio događaj, a kojem su prisustvovali nastavnici iz sarajevskih osnovnih škola. Naime, nakon konzumacije lanč paketa koje je organizator naručio iz jednog od ilidžanskih restorana, došlo je do trovanja hranom određenog broja nastavnika i nastavnica. U kompletan proces uključeni su Sanitarno-zdravstveno-farmaceutske inspekcije i Inspekcije za hranu radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su otrovani radnici. Prema nekim nezvaničnim informacijama radi se o blizu 100 radnika koji su konzumirali spornu hranu iz lanč paketa.

Prije svega imamo potrebu, ali i obavezu da ponovo iskažemo svoje razočarenje i zabrinutost za prosvjetne radnike, koju javno iznosimo već duže vrijeme. Ako ste pratili, a pretpostavljamo da jeste, upozorenja Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja se odnose na konstantno i flagrantno kršenje radničkih prava u pogledu zaštite njihovog dostojanstva, sigurnosti na radnom mjestu, mobinga i sl., jasno se moglo zaključiti da je Sindikat itekako imao razloga i uporište za tim. Jedan od tih razloga je i ovo trovanje prosvjetnih radnika na seminaru koji, da li slučajno ili ne, održava se pod nazivom „Škola za 21 vijek“. Simbolike u ovom slučaju definitivno ima ako se uzme u obzir da će prosvjetni radnicu ubuduće svoje lične interese i dignitet staviti ispred općeg dobra, što je u ovom slučaju bilo suprotno. Također, dozvoljavanjem  ovakvih luksuza u vidu propusta od strane organizatora i resornog Ministarstva daje nam za pravo da pomislimo da prosvjetnim radnicima  nije dato mjesto u društvu dostojno čovjeka. Pitamo se da li je ovo početak ili kraj ponižavanja prosvjetnih radnika?

Poštovani premijeru, odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS previđeni su sedmični odmor, stručno usavršavanje, zatim, uvećenje plaće po osnovu rada na dan sedmičnog odmora i slično, međutim, uprkos ovim odredbama prosvjetni radnici svoje slobodno vrijeme koriste za stručno usavršavanje kako bi kroz edukaciju naše djece učinili ovo društvo reprezentativnijim i konkurentnijim. Nekako se samo od prosvjetnih radnika najčešće očekuje da budu dobrovoljci, volonteri, koji za razliku od organizatora, predavača i drugih koji nam dolaze u škole trebaju da rade besplatno i da se žrtvuju u raznoraznim projektima, manifestacijama, reformama i slično. Prosvjetni radnici bez puno pogovora rade na ovom planu, jer obavljaju jedan od najodgovornijih poslova u društvu, ako ne i najodgovorniji posao- uče našu djecu.

Postavlja se pitanje, šta je njihov motiv da uče našu djecu? Da li je to samo ona plaća koja ionako nije dostatna za normalan život? Da li će im biti motiv lanč paket koji su konzumirali 16.03.2019. godine i da li će u narednom periodu imati uopšte interesa i želje da se nastavnici stručno usavršavaju, a sve za dobrobit i veće znanje i obrazovanje naše djece. Sve su to pitanja na koja treba dati odgovore.

Zbog svega navedenog od Vas očekujemo da se uključite u ovu problematiku i u skladu sa Vašim ovlastima i nadležnostima hitno reagujete, te pružite bezuslovnu podršku svim prosvjetnim radnicima-učesnicima seminara. Također, od potpisnika Memoranduma očekujemo javno izvinjenje zbog onog što se desilo, poduzimanje svih mjera zaštite zdravlja nastavnika koji su otrovani hranom, te otkrivanje uzroka i odgovornih lica, kako bi se u nastavku projekta osigurala bolja organizacija samog projekta u kojem će se voditi računa o svim aspektima.

Od Ministartsva za obrazovanje, nauku i mlade KS očekujemo da se svim osnovnim školama dostave saglasnosti za plaćanje njihovog rada i angažmana na dane vikenda u skladu sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS i zakonom, te da se u narednom periodu vodi računa o poštivanju radničkih prava, ne samo u segmentu plaćanja rada vikendom, već i o tome da radnici  imaju pravo na sedmični odmor, u skladu sa Zakonom o radu i gore navedenim Kolektivnim ugovorom. 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK 

Saudin Sivro 

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Oglasna ploča podružnice,

5. Mr. Zineti Bogunić, ministrici za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo,

6. Printanim i elektronskim medijima,

7.  www.ssooioks.com,  

8. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de