SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3201712
DanasDanas617
JučeJuče1193
Ove sedmiceOve sedmice7727
Ovaj mjesecOvaj mjesec4297
UKUPNO:UKUPNO:3201712

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Ko će se izviniti i nadoknaditi štetu?

U januaru ove godine potpisan je Memorandum o razumijevanju i saradnji kojim je definisan nastavak realizacije programa Škole za 21. vijek koji će biti proveden u 56 osnovnih škola KS-a za oko 300 nastavnika.

Potpisala ga je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić sa direktoricom organizacije British Councila Larisom Halilović.

Danas se desio nemio događaj zbog kojeg se potpisnici Memoranduma uputiti javno izvinjenje zbog onoga što se desilo, poduzeti sve mjere zaštite zdravlja radnika, otkriti uzroke trovanja i sankcionisati odgovorna lica te u nastavku osigurati bolju organizaciju projekta u kojoj će se voditi računa o svim aspektima istog.

Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo očekujemo da svim osnovnim školama odmah dostave saglasnost za plaćanje rada nastavnika i njihovog angažmana u neradne i dane vikenda, u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom te da vode računa o poštivanju radničkih prava, ne samo u segmentu plaćanja rada u neradne dane i dane vikenda, već i o tome da radnici imaju pravo na sedmični odmor, u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

IZVOR: https://avaz.ba/vijesti/bih/466996/otrovalo-se-16-nastavnika-sarajevskih-osnovnih-skola


Tokom dana smo dobili na desetine poruka od kojih citiramo samo dio:

"Dragi gospodine Sivro, mi smo se tako potrovali na ovom seminaru British Councila..jucer smo dobili  neke lunch pakete za rucak .. Danas kad sam postavila pitanje predavacima  otkud je ta hrana odgovorili su da ne znaju. Ovo nije samo slucaj u nasoj skoli vec i u ostalim. Ne znam dal ste upuceni.Dosta nam je sto smo na edukaciji tokom vikenda jos smo i potrovani..... Ovo Vas samo.obavjestavam sa ste u toku. LP"

"Poštovani, upravo sam pročitala vašu objavu vezanu za trovanje. Učesnik sam seminara, i morala sam upravo napustiti jer imam užasnih stomacnih problema ... Nadam se da će se ispitati, ovo je strasno zaista ... Hvala vam."

"Kad smo ih kritikovali zbog odrzavanja seminara u neradne  dane, dobili smo od kordinatorice odgovor da su to predlozili oni koji su zastupali obrazovanje za vrijeme pregovora oko održavanja seminara. I naravno za direktore se organizuje seminar u hotelu , a za nastavnike u školama, vazda nepravda kao i uvijek.Na kraju dobili nastavnike sa zatrovanim stomakom. Eh to se zove organizacija."

"Poštovani Sivro, I ja sam član sindikata pa da se i ja tuspasim da sam otrovan na seminaru British Councila i sve moje kolege. Užas"

"Jedna informacija : Škola za 21 vijek =stomačni problemi poslije jučerašnjeg ručka, svi iz nekoliko grupa imaju trovanje, kako ucesnici tako i predavači."

"Drage moje kolege ja sam otišla i javila se u hitnu, 21 sam osoba, upucena sam na infektologiju. Na infektologiji je i djevojka koja nam je dijelila hahvu. Zdravlje na prvom mjestu, mi ovako obrazovani smo pustili da se igraju sa našim zdravljem"

"Ja sam dobila mail jučer da sam prijavljena na taj seminar sa još pet kolega iz škole za petak, subotu nedjelju. Niko me nije pitao želim li, da li sam nešto već planirala taj vikend. Je li ovo počela diktatura? Nije mi jasno zašto niko od kolega, kojih je ovaj vikend na seminaru 100, nije reagovao? Što šutimo? Je li nas strah direktora? Je li nas strah ministrice?"

"Mi smo stigli, prijavili i uzeli uputnice za Infektivnu. Mnogi od nas nisu ni skontali da je trovanje dok se nismo jutros čuli i vidjeli i odmah pravac DZ. Možda nije sva raja prijavila i otišla u DZ ili hitnu."

"Razumijem vas na sta mislite. Meni ni poslije 24 h nije bolje. Mozda odemo sutra"

"I kod nas su razliciti periodi kad su nam se pojavili simptomi. Neki su još uvijek vrlo lose."

"Na seminare organizovane vikendom se ne treba odazvati. Vrijeme za to su radni dani na školskom raspustu. A za ovo trovanje... nemam riječi!"

"Neke ambiciozni penzioneri i penzionerke sami sebe edukuju vikendima. Mi radimo težak i odgovoran posao s djecom i odmor za vikend nam je neophodan."

"25-tu godinu radim i shvatila sam da u biti neko ti nešto predaje da bi ispredavao i naplatio. Ti dobiješ papir i odneseš u školu. To je seminar."


vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de