SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

"Danas" TV Alfa: Saudin Sivro (06.03.2019.)

Ako smo mogli sa predhodnom Vladom dogovoriti da plata bude povećana devet posto, smatramo da i u ovoj godini možemo povećati platu dva posto, pa u narednoj godini dodatnih tri posto i na kraju šest posto u 2023. godini, da bi na kraju dobili tu razliku od dvadeset posto, kazao je Sivro.

Prije nekoliko godina na području Federacije BiH uvedeno je testiranje učenika poznatije kao eksterna matura. Projekat je predstavljen kao revolucionaran jer je zamišljeno da učenicima osnovnih i srednjih škola pomogne u daljem obrazovanju.

Međutim, kako je u popodnevnom programu TV Alfa rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, kurikularna reforma je djeci izuzetno teška.

- Mi u cjelokupnom sistemu još uvijek tražimo rješenja. Ništa se nije konkretno i kvalitetno radilo na reformi, ne samo kurikularna reforma koja je izuzetno teška djeci. Djeca u školama ne uče stvarne stvari za život, djeca se boje eksterne mature. Prije sedam godina smo započeli sa tim procesom, u Zakonu je to bila ideja da se krene u Kantonu Sarajevo, jer nije bilo volje u cijeloj BiH. Ne postoji modalitet kako da se nametne taj neki državni ispit koji bi služio prohodnosti učenika i da pokaže da li djeca zaista tokom devetogodišnjeg obrazovanja imaju ta znanja i vještine za života, ističe Sivro.

Sivro je u programu govorio i o prijedlogu koji je Sindikat uputio premijeru KS, a koji se odnosi na povećanje plata u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

- Provođenje reformi u obrazovanju dovelo je do povećanja opterećenja radnika. Mi izvršavamo sve obaveze i za te obaveze kako redovne tako i vandredne tražimo da budemo plaćeni. Odgovor na naš prijedlog nismo dobili, mi samo želimo da imamo status kao i prosvjetni radnici u Hrvatskoj koji imaju poseban dodatak. Ako smo mogli sa predhodnom Vladom dogovoriti da plata bude povećana devet posto, smatramo da i u ovoj godini možemo povećati platu dva posto, pa u naredoj godini dodatnih tri posto i na kraju šest posto u 2023. godini, da bi na kraju dobili tu razliku od dvadeset posto, kazao je Sivro. 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version