SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Hoće li 2010. biti jubilarna?

 

RESORNO MINISTARSTVO PREDVIĐA SREDSTVA ZA JUBILARNE NAGRADE

Jučer, 1.2.2010. godine resorni ministar uputio je dopis u vezi sa nacrtom budžeta Kantona Sarajevo, a na osnovu zahtjeva Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, u kojem se trebaju planirati sredstva za zaposlenike u osnovnom obrazovanju koji će u 2010. godini otići u zasluženu penziju i sredstva koja su neophodna za dodjelu jubilarnih nagrada zaposlenicima u osnovnom obrazovanju koji ispunjavaju uslove za isplatu istih u 2010. godini.

Prije više od mjesec dana smo pisali o jubilarnim nagradama i našim članovima i onima koji to još nisu, poželjeli smo SRETNU 2010. JUBILARNU GODINU.

 

Predviđanja su bila tako realna i očekivana što potvrđuje dopis resornog ministra. Zahvaljući, prije svega uspostavi partnerskog odnosa sa Vladom Kantona Sarajevo, a naročito sa resornim ministarstvom, došli smo u situaciju da otvoreno razgovaramo o pravu koje su naše kolege iz srednjeg obrazovanje "uživale" u 2009. godini.

Stav našeg Sindikata je jasan - želimo prava ne manja od drugih budžetskih korisnika uz uvažavanje svih specifičnosti osnovnog obrazovanja kao ustavne kategorije. Takvu formulaciju smo napravili u Inicijativi za Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo koju smo jučer, 1.2.2010. godine dostavili premijeru, resornom ministru i drugim relevantnim ministarstvima u Vladi Kantona Sarajevo. Očekujemo pozitivan odgovor i početak dogovora sa pregovaračkim timom koji će formirati Vlada Kantona Sarajevo te potpisivanje Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo prije usvajanja budžeta u Kantonu Sarajevo. Na dosadašnjim sastancima konstantno smo nudili saradnju i izražavali spremnost sa naše strane što očekujemo i od naših partnera u Vladi Kantona Sarajevo, prije svega od  premijera Mehmedića i resornog ministra Keše.

A u prilog navedenom o jubilarnim nagradama svjedoči vijest koju smo na našoj web stranici objavili 19.12.2009. godine.

Navodimo vijest ponovo kako bi se svi oni koji sumnjaju u naše sindikalne aktivnosti i naš rad, koji neki čak nazivaju "mešetarenjem" i "razgovorima na sijelima" uvjerili u djelotvornost i našu efikasnost kao JAKOG I MUDROG SINDIKATA. Naš moto je DOGOVOR I PARTNERSKI ODNOS a ne PRIJETNJA I PREKID ODNOSA sa nadležnim institucijama.

Vijest objavljena u subotu, 19.12.2009. godine, citiramo:


Subota, 19. decembar 2009.

 

HOĆE LI BITI JUBILARNIH NAGRADA U 2010. GODINI?!

Kada su predstavnici SSOOiO Kantona Sarajevo sa bivšim ministrom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, doc. dr. Emirom Turkušićem, u julu 2006. godine potpisivali Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo nisu razmišljali da u njega ugrade jubilarne nagrade ili nisu mogli?!

Svejedno, mnogi naši članovi su oštećeni i jedan od naših prioritetnih zadataka, prije rješavanja pitanja Izmjena i dopuna kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, u 2010. godini bit će ISPLATA JUBILARNIH NAGRADA U 2010. GODINI ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOM OBRAZOVANJU U KANTONU SARAJEVO.

Opće poznata činjenica koju znaju svi članovi SSOOiO Kantona Sarajevo koji su u Sindikatu od 2000. godine ili prije jeste da je Opći granski kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u FBiH neuporedivo bolji za zaposlenike u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo od ovog našeg "katastrofalnog" kantonalnog iz 2006. godine koji nam liči na blijedu kopiju Općeg kolektivnog ugovora za FBiH koji je samo  OKVIR za ostale Kolektivne ugovore potpisane nakon njega.

Da bi situacija bila gora, u 2008. godini predstavnici SSOOiO Kantona Sarajevo su potpisali jedan loš i štetan Sporazum sa sadašnjim ministrom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo u kojem se za koeficijente nastavnika sa SSS i VŠS spremom predviđaju sredstva namijenjena za jubilarne nagrade u 2008. godini.

Time su sredstva od "jubilarnih zaposlenika" nepravedno preusmjerene dvjema skupinama našeg članstva. Slažemo se da je trebalo doći do tog povećanja, ali ne na štetu drugih zaposlenika.

Dakle, sadašnji Kantonalni odbor se našao u teškoj situaciji po pitanju jubilarnih nagrada, ali svaki problem se može riješiti.

ŠTA PODUZIMAMO PO OVOM PITANJU?

- Provjeravamo da li ima zakonske utemeljenosti da se traže jubilarne nagrade, odnosno da li u ovom segmentu imamo prava iz Općeg granski kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u FBiH  i da li postoji prostor za eventualna potraživanja putem suda.

- Pregovaramo sa nadležnim institucijama oko jubilarnih nagrada po principu "ako su kolege iz srednjih škola Kantona Sarajevo imali jubilarne nagrade 2008. i 2009. godine, zašto bi nama u osnovnom obrazovanju bile uskraćene?!".

- Jubilarne nagrade se isplaćuju u drugim kantonima FBiH u djelatnosti osnovnog obrazovanj, pa i taj argument ide u našu korist.

ZAKLJUČAK

Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo ima realna očekivanja da se i ovo pitanje riješi, na način kako smo riješili pitanje Pravilnika sa kriterijima za tehnološki višak, pitanje smanjenja plaća, isplate regresa i njegovoj visini, pitanje visine toplog obroka i niz drugih pojedinačnih i kolektivnih problema na terenu.

Očekujemo da će zaposlenicima u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo 2010. godina bitiu duhu čestitke u kojoj će pisati:

SRETNA VAM NOVA 2010. JUBILARNA GODINA

PREDSJEDNIK

 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version