SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik VII vanredne sjednice SP

Broj: 1540/19

Sarajevo, 04.10.2019. godine                                                 - I Z VO D –

Z A P I S N I K

Sa VII vanredne sjednice Skupštine povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koja je održana u petak, 04.10.2019. godine uDomu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo (prvi sprat – sala I) u 10:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne i konstatovao da sjednici prisustvuje 51 član te da postoji kvorum za punopravno odlučivanje. Sjednici prisustvuje i Alma Kečo, stručni saradnik Sindikata za pravne poslove.

Za zapisničara je određena Sanela Hadžiabdić.

Predložen je sljedeći:

Dnevni red:

1. Usvajanje zapisnika sa 7. redovne sjednice Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo,

2. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo sa posebnim akcentom na zahtjev za povećanje osnovice u 2020. godini sa 315 KM na 380 KM,

3. Podrška aktivnostima Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo,

4. Tekuća pitanja.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja prijedlog da se objedini diskusija i rasprava u okviru tačaka 2. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo sa posebnim akcentom na zahtjev za povećanje osnovice u 2020. godini sa 315 KM na 380 KM i 3. Podrška aktivnostima Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Zapisnik sa VII redovne sjednice Skupštine povjereništva usvojen je bez diskusije jednoglasno.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo insistira da pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo pregovaraju o osnovici za 2020. godinu u visini od 380 KM, a u skladu sa Zahtjevom Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo koji je u dva navrata upućen premijeru. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, sindikalnim povjerenicima, koordinaciji sindikata koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo i na web stranicu Sindikata.

Većinom glasova ZA i jedan SUZDRŽAN usvojen je zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo traži da se u Kolektivni ugovor i ostala akta koja se odnose na radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo uvrsti beneficirani radni staž s klauzulom za povoljnije penzionisanje i smanjenje obaveza u 40-časovnoj radnoj sedmici za radnike koji imaju 30 i više godina radnog staža.Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, sindikalnim povjerenicima, Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - KO KS i na web stranicu Sindikata.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo konstatuje da je apsolutna većina prosvjetnih radnika kroz referendum odnosno pisano izjašnjavanje izjasnili se protiv prijenosa nadležnosti nad predškolskim odgojem i osnovnim odgojem i obrazovanjem u Kantonu Sarajevo sa kantona na općine.Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zadužuje Kantonalni odbor da o rezultatima referenduma upozna Vladu Kantona Sarajevo, Skupštinu Kantona Sarajevo, javnost i članstvo. Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje punu podršku Kantonalnom odboru za provođenje svih mjera sindikalne borbe uključujući i prijedloge za pokretanje procedure za organizovanje protesta, štrajka upozorenja i generalnog štrajka po navedenom pitanju.Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, Skupštini Kantona Sarajevo, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, sindikalnim povjerenicima, printanim i elektronskim medijima i na web stranicu Sindikata.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo podržava borbu Sindikata zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koja je usmjerena prema potpisivanju Kolektivnog ugovora, povećanju neto satnice i stavljanje u ravnopravan položaj svih radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zadužuje članove organa: Skupštine povjereništva, Kantonalnog i Nadzornog odbora da svojim prisustvom u ponedjeljak, 07.10.2019. godine u 12:00 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo podrže zdravstvene radnike Kantona Sarajevo.  Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, predsjedniku i članovima Nadzornog odbora, članovima Skupštine povjereništva, Sindikatu zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, printanim i elektronskim medijima i na web stranicu Sindikata.

Ad4.Jednoglasno je usvojen zaključak: Skupština povjereništva SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo podržava projekat Radničkog media servisa - specijalizirane novinske agencije Atrakcija koji se odnosi na brendiranje poštivanja prava radnika uz oznaku ˝Radnička preporuka za kupovinu proizvoda i usluga - Solidarna kupovina - Kupujmo od onih koji posebno poštuju prava radnika - Ne kupujmo i ne koristimo odizrabljivača radnika˝ te poziva članstvo da kupovinu proizvoda i usluga vrši u onim firmama i preduzećima koji poštuju prava radnika. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti sindikalnim podružnicama – članstvu, Radničkom media servisu - specijaliziranoj novinskoj agenciji ˝Atrakcija˝ i na službenu stranicu Sindikata.

Sjednica Skupštine je završena u 12:00.

ZAPISNIČAR                                                                                               PREDSJEDNIK

Sanela Hadžiabdić                                                                                              Saudin Sivro

 

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de