SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik XI vanredne sjednice KO (nastavak)

Broj: 771/20                                                          - IZVOD-

Sarajevo, 11.5.2020. godine

Z A P I S N I K

Nastavak XI vanredne (elektronske) sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja je sazvana u ponedjeljak, 11.5.2020. godine u 16:00 sati. Ista održanaonline, putem aplikacije Zoom meeting.

Sjednici prisustvuju predsjednik, dopredsjednica i članovi Kantonalnog odbora (izuzev Aljo Dervišević, koji je odsustvo pravdao problemima tehničke prirode). Sjednici prisustvuje i Alma Kečo, stručni saradnik za pravne poslove. Za zapisničara je određena Sanela Hadžiabdić. 

Predložen je i jednoglasno usvojen sljedeći

D n e v n i   r e d

- Radno-pravni i ekonomsko-socijalni status radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

            Poziv članovima Kantonalnog odbora je dostavljen putem elektronske pošte (email). Obavijest o istom dostavljena članovima Kantonalnog odbora putem Viber grupe. U pozivu za nastavak 11. vanredne, elektronske sjednice je naglašeno da do naznačenog vremena svi pozvani imaju instalirati aplikaciju Zoom, kako bi se navedena sjednica održala uredno, bez tehničkih problema. 

 

R E A L I Z A C I J A 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se Odluka o stalnom zasjedanju Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH Kantona Sarajevo, broj 612/20 od 3.4.2020. godine stavlja van snage.   

Jednoglasno je usvojena odluka kojom Kantonalni odbor SSOOiO F BiH Kantona Sarajevo poziva Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo za zajednički nastup u pregovorima za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Kantonalni odbor SSOOiO F BiH Kantona Sarajevo poziva Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Kantonalni koordinacijski odbor Sarajevo i Sindikat zdravstva Kantona Sarajevo na saradnju po pitanju izmjena Budžeta Kantona Sarajevo kao i novih kolektivnih ugovora. 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se prihvata prijedlog teksta Protokola o pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i prijedlog teksta novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koji je nastao kao rezultat javne rasprave provedene u 70 sindikalnih podružnica/vrtića/škola. Ovlašćuje se predsjednik Kantonalnog odbora da prijedlog teksta Protokola o pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i prijedlog teksta novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo kao i inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja navedenog Kolektivnog ugovora, dostavi premijeru Kantona Sarajevo najkasnije do utorka, 12.5.2020. godine. 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo oštro se protivi usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu jer je stav ovog Sindikata nepromijenjen: o institutima koji su predmet Izmjena ne može se pregovarati, jer bi svako upuštanje u pregovore davalo dovoljno prostora poslodavcima da ostvare svoje krajnje namjere koje prelaze granice humanog čovjeka uz naglasak da se protivimo i zato što se radi o klasičnom „Zakonu po slobodnoj volji poslodavca“. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Vladi Kantona Sarajevo, SSS BiH, sindikalnim podružnicama, te dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora. 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo traži stavljanje van snage saglasnosti za imenovanje pomoćnika direktora u JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, Sindikalnoj podružnici JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo, te dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora. 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je spreman da nastavi socijalni dijalog s Vladom Kantona Sarajevo po pitanju odredbe Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, kojom se Vlada Kantona Sarajevo obavezuje da s reprezentativnim sindikatima nastavi socijalni dijalog, u cilju pronalaženje rješenja za dodatnu podršku privrednim subjektima pogođenim negativnim posljedicama izazvanim epidemijom koronavirusa te Kantonalni odbor zadužuje predsjednika Kantonalnog odbora da zastupa prethodno iznesene stavove po ovom pitanju. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama, te dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora. 

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo preporučuje članovima Sindikata, radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, da u narednoj školskoj godini ne prihvataju rad preko norme i prekovremeni rad jer je plaćanje istog upitno. Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo smatra da je stav Vlade Kantona Sarajevo donesen nepromišljeno jer svi časovi i poslovi koji su u prethodnoj školskoj godini plaćeni kao rad preko norme ili prekovremeni rad postojat će i u narednoj školskoj godini. Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo traži da se u šk. 2020/2021. godini odobri plaćanje prekovremenih sati odnosno sati preko norme. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, sindikalnim podružnicama, te dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora. 

Jednoglasno je usvojena odluka o rasporedu koordinacije sindikalnim podružnicama. 

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju: odluka broj 268/20 od 7.2.2020. godine,  odluka broj 458/20 od 11.3.2020. godine i odluka broj 634/20 od 7.4.2020. godine. 

XI vanredna, elektronska sjednica Kantonalnog odbora završila je 11.5.2020. godine, u 18:20.

ZAPISNIK SAČINILA                                                                                  PREDSJEDNIK

    Sanela Hadžiabdić                                                                                     Saudin Sivro

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de