SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik XIV sjednice KO

- I Z V O D -

Broj: 1863/19

Sarajevo, 18.11.2019. godine

Z A P I S N I K

Sa XIV sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja je održana u utorak, 18.11.2019. godine u sali II Doma sindikata, Obala Kulina bana 1/IV, (prvi sprat), u 18:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 13 članova Kantonalnog odbora prisutno te da postoji kvorum za punovažno odlučivanje.

Sjednici prisustvuju i gosti – predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Faruk Bešlić), Sindikata policije Kantona Sarajevo (Sadik Ećo, Damirel Alihodžić, Almir Obuća i Elmir Beganović) i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (Elvis Zornić, Jasmina Lukovac i Almin Hrelja). Također, sjednici prisustvuje stručni saradnik za pravne poslove, Alma Kečo. Za osobu koja će sačiniti zapisnik određena je Sanela Hadžiabdić.

Predsjednik Kantonalnog odbora je predložio da se Dnevni red iz Poziva izmijeni te da se uvrsti pod tačkom 2. Prijedlog Odluke o saradnji 380/2022.

Jednoglasno se usvaja zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja prijedlog izmjene dnevnog reda XIV sjednice kojim se u dnevni red uvrštava pod tačkom 2. Prijedlog Odluke o saradnji 380/2022, čime tačke 2, 3. i 4. iz prijedloga dnevnog reda prelaze u tačke 3, 4. i 5.

Jednoglasno se usvaja sljedeći

Dnevni red:

1. Usvajanje zapisnika sa 13. svečane sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo,

2. Prijedlog Odluke o saradnji 380/2022,

3. Razmatranje prijedloga Odluke o organizaciji Štrajka upozorenja,

4. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

5. Tekuća pitanja.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik s 13. svečane sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevojednoglasno je usvojen.

Jednoglasno je usvojen zaključak:SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka s 13. svečane sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo prihvata predloženi tekst Sporazuma o saradnji 380/2022 koji podrazumijeva saradnju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo sa Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikatom Univerziteta u Sarajevu, Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Kantonalni koordinacijski odbor Sarajevo, Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo i Sindikatom policije Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojena odluka: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da potpiše Sporazum o saradnji 380/2022 sa sindikatima u Kantonu Sarajevo koji zastupaju interese radnika u ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo poziva Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Kantonalni koordinacijski odbor Sarajevo da se do utorka, 26.11.2019. godine, u pisanoj formi izjasne pozitivno ili negativno na poziv za potpisivanje pomenutog Sporazuma, kako bi isti bio potpisan do kraja novembra 2019. godine.

Ad3. Jednoglasno je usvojena odluka: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da donese odluku o organizovanju štrajka upozorenja, a zbog odbijanja Vlade Kantona Sarajevo da poveća osnovicu za obračun plaća u 2020. godini. Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da odredi tačno vrijeme i datum štrajka upozorenja koji će biti usaglašeni sa ostalim sindikatima koji zastupaju radnike u javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.O tačnom vremenu i datumu održavanja štrajka upozorenja članstvo će biti blagovremeno obaviješteno, odnosno najmanje pet dana prije održavanja istog.

Ad4. Jednoglasno je usvojena odluka: Za predstavnika SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, člana Komisije za izradu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju imenuje se Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora. Za predstavnika SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, člana Komisije za izradu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju imenuje se Envera Šukman, dopredsjednica Kantonalnog odbora.

Većinom glasova ZA i jedan suzdržan (S.L.) usvojen je zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo traži da se u svim sindikalnim podružnicama u periodu 19-26.11.2019. godine provede pisano izjašnjavanje članstva o prijedlogu Vlade KS da se od 01.01.2020. godine za 535 radnika, koji sa IV i VI stepenom stručne spreme rade iste poslove kao radnici VII stepena, povećaju koeficijenti u iznosu od cca. 10% i za tu namjenu izdvoji dodatnih cca. 1.000.000,00 KM, čime bi bile izvršene dopune člana 52. Kolektivnog ugovora. Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zadužuje sindikalne povjerenike da pribave saglasnost većine članova Sindikata, a prije konačnog izjašnjavanja Skupštine povjereništva. Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo upućuje poziv članstvu na jedinstvo i solidarnost prema kolegama/kolegicama na koje se povećanje odnosi. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti dostaviti sindikalnim podružnicama, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora i na službenu web stranicu Sindikata.

Ad5. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju sljedeće odluke: broj 1453/19 od 24.9.2019. godine, broj 1472/19 od 26.9.2019. godine, broj 1661/19 od 24.10.2019. godine, broj 1695/19 od 30.10.2019. godine, broj 1738/19 od 4.11.2019. godine, broj 1740/19, 1741/19 i 1745/19 od 4.11.2019. godine i broj 1583/19 od 10.10.2019. godine.

Sjednica je završena u 22:00.

ZAPISNIK SAČINILA                                                   PREDSJEDNIK

 

       Sanela Hadžiabdić                                                           Saudin Sivro

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de