SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Zapisnik III sjednice KO

Broj: 722/17

Sarajevo, 29.08.2017.                                   IZVOD

Z A P I S N I K

S III sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja je održana u utorak, 29.08.2017. godine u Domu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo, s početkom u 18:00 sati.

Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da su svi članovi Kantonalnog odbora prisutni. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović. Za zapisničara je određena Sanela Hadžiabdić. 

Predložen je i jednoglasno usvojen sljedeći:

D n e v n i   r e d 

1. Usvajanje prijedloga zapisnika s II sjednice Kantonalnog odbora,

2. Informacija o realizaciji odluka i zaključaka s II sjednice Kantonalnog odbora,

3. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

4. Aktivnosti povodom obilježavanja 05. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo,

5. Tekuća pitanja. 

R E A L I Z A C I J A 

Ad1. Predloženi Zapisnik s II sjednice KO jednoglasno je usvojen

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa II sjednice Kantonalnog odbora. 

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, u skladu s članom 188. stav (2) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 51/16), upućuje Vladi Kantona Sarajevo zahtjev za otpočinjanje procesa pregovora oko zaključivanja Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i svim sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo traži da se riješi dugogodišnji problem statusa članova Sindikata sa promijenjenom radnom sposobnosti (invalidi II kategorije) te da se prava članova Sindikata – invalidnih osoba zaštite, na način da im se, u skladu sa zakonom, dodijeli prednost pri zapošljavanju i omoguće nesmetani uslovi za rad. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i svim sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo oštro osuđuje izjave ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Elvira Kazazovića u kojima se vidi čisti spin i ministrov neodgovoran odnos prema mladim prosvjetnim radnicima, koji su siti mita, korupcije i nepotizma u segmentu zapošljavanja. Podsjećamo resornog ministra Kazazovića da podzakonske akte donosi ministar, a ne Sindikat te da se Sindikat godinama borio, bori i borit će se za postojanje kriterija, ukidanje subjektivnog faktora i za zapošljavanje sposobnih, a ne podobnih. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo poziva ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da odmah, a najkasnije do 01.09.2017. godine potpiše i u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavi novi Pravilnik sa kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo na koji je Vlada Kantona Sarajevo prethodno dala saglasnost i koja je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo. U protivnom, očekujemo ministrovu ostavku i izvinjenje svim prosvjetnim radnicima, koji su direktno oštećeni u konkursnim procedurama. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i svim sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva finansija i Vlade Kantona Sarajevo, očekuje da se ispoštuje član 70. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 51/16) prema kojem nastavnicima – voditeljima sekcija-ekipa i drugih oblika vannastavne djelatnosti čiji učenici postignu zapažene rezultate kroz učešće na takmičenjima, smotrama, javnim nastupima i konkursima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a koja se održavaju u organizaciji Ministarstva, stručnih asocijacija i međunarodnih organizacija, a koje su planirane Godišnjim programom rada ustanove i koje odobri Ministar, pripada novčana nagrada za osvojeno 1., 2. i 3. mjesto na kantonalnom, federalnom, državnom i međunarodnom nivou, u skladu sa tabelama iz ovog člana. Novčane nagrade obezbjeđuju se iz sredstava planiranih u budžetu Kantona, a isplaćuje ih Ministarstvo. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva finansija i Vlade Kantona Sarajevo traži da se školama dostavi odobrenje za plaćanje rada u školskim komisijama. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva finansija i Vlade Kantona Sarajevo traži da se školama dostavi odobrenje za plaćanje časova preko norme.  Ukoliko se ne postupi po ovom zaključku, Kantonalni odbor će uputiti instrukciju svim članovima Sindikata kojom ćemo ih obavijestiti da niti moraju niti trebaju raditi neplaćene časove preko norme niti potpisati normu časova koja prelazi 40 sati sedmično, ne trebaju raditi u školskim komisijama koje nisu plaćene niti se zalagati za pripremanje učenika za takmičenja. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ministru finansija i premijeru Kantona Sarajevo te svim sindikalnim podružnicama.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i od ministra prof. dr. Elvira Kazazovića traži da, u skladu sa svojim ovlastima, završi započeti proces izbora i imenovanja direktora Prosvjetno-pedagoškog zavoda, a s ciljem unaprijeđenja kvalitete odgojno-obrazovnog procesa. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a isti će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje puno ovlaštenje Komisiji za pripremu i realizaciju seminara i obilježavanja Dana nastavnika da, na prijedlog predsjednika Kantonalnog odbora, a u skladu s programom rada i finansijskim planom prihoda i rashoda, realizira aktivnosti povodom 5. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti članovima Komisije i sindikalnim povjerenicima.

Ad5. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se utvrđuje sastav ovlaštenog pregovaračkog tima SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Sindikat), a kako slijedi: Saudin Sivro, predsjednik tima, Envera Šukman, sekretar tima, Salih Muharemović, član tima, Sabdudin Fejzović, član tima, Fahrudin Bičo, član tima. Pregovarački tim Sindikata iz člana 1. ove Odluke obavezuje se da s Pregovačkim timom Vlade Kantona Sarajevo pregovara za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Predmet pregovora iz člana 2. ove Odluke trebaju biti sva pitanja koja mogu biti sadržaj Kolektivnog ugovora prema pozitivnim materijalnim propisima BiH, te konvencijama MOR-a, Preporuci o statusu učitelja UNESCO-a te drugim međunarodnim propisima koji se odnose na djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja. Osnov za pregovore iz člana 2. ove Odluke treba biti Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 51/16). Tokom kolektivnog pregovaranja sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo pregovarački tim Sindikata ima obavezu poštovati odluke i zaključke Skupštine povjereništva i Kantonalnog odbora. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a prestat će da važi danom potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Jednoglasno je usvojena odluka: Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da, u okviru pripreme i realizacije seminara za sindikalne povjerenike o temi: "Radno zakonodavstvo u sektoru predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja", donese neophodne odluke o programu i plaćanju aktivnosti za isti.

Jednoglasno je usvojena odluka: Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da odredi mjesto, datum i satnicu održavanja II sjednice Skupštine povjereništva Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, te da izvrši sve neophodne aktivnosti za kvalitetnu realizaciju iste.

Jednoglasno je usvojena odluka: Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da izvrši narudžbu promotivnih majica sa logom SSOOiO F BiH za članove organa SSOOiO F BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju sljedeće odluke: odluka br. 495/17 od 15.05.2017; odluka br. 539/17 od 24.05.2017; odluka br. 582/17 od 07.06.2017; odluka br. 662/17 od 05.07.2017.

Sjednica je završena u 20:50.

ZAPISNIČAR                                                                                                         PREDSJEDNIK

Sanela Hadžiabdić                                                                                                    Saudin Sivro 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de