SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa I sjednice KP

 

Izvod iz zapisnika sa I sjednice KP

Predmet: Izvod iz zapisnika sa I sjednice Kantonalnog povjereništva koja je održana u četvrtak, 29.10.2009.godine, u zgradi Doma Sindikata BiH, u velikoj sali, sa početkom u 18:20 sati.

Predsjedavajući je pozdravio prisutne i članova Sindikata se zahvalio na ukazanom povjerenju. Ukratko je dao informacije o onome što je urađeno od 8.9.2009. godine. Zatražio je nove inicijative iz SP te zamolio prisutne da budu konkretni u diskusijama, predlaganju i da posebnu pažnju obrate prilikom donošenja stavova, odluka i glasanja. Konstatovao je da sa 59 prisutnih i 6 odsutnih članova postoji kvorum za odlučivanje. Za zapisničara ja odredio Maidu Redžić.

 

Predložio je da se na predloženi dnevni red koji je poslan uz poziv, urade određene izmjene i dopune. Iako je Predsjedavajući  tražio izjašnjavanje po pitanju dnevnog reda, otvorena je diskusija oko nekih pitanja. Nakon diskusije predsjedavajući  je dao se glasa za predloženi dnevni red sa ponuđenim izmjenama s tim da se u okviru Operativnog plana rada KO do kraja 2009. godine razgovara o materijalno-finansijskom statusu zaposlenika i načinu izbora direktora. Nakon glasanja podizanjem listića, konstatovao je da je predloženi dnevnim red sa dopunama i izmjenama koje su predložene usvojen jednoglasno sa 59 glasova ZA, bez SUZDRŽANIH i bez PROTIV  te je predsjedavajući pročitao usvojeni

                                                                           D N E V N I     R E D

  1. Usvajanje Poslovnika o radu Kantonalnog povjereništva;
  2. Usvajanje Zapisnika sa prethodne sjednice Kantonalnog povjereništva;
  3. Informacija o web stranici SSOOiO BiH – Kantona Sarajevo i izradi kvalitetnih baza podataka SSOOiO BiH – Kantona Sarajevo;
  4. Operativni plana rada KO do kraja 2009. godine;
  5. Prijedlog izvještaja o radu Komisije za Statut SSOOiO BiH za period oktobra 2005. godine do novembra 2009. godine;
  6. Prijedlog izvještaja o radu Kontrolnog odbora SSOOiO BiH za period oktobra 2005. do novembra 2009. godine;
  7. Razmatranje Prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Statuta SSOOiO BiH;
  8. Razmatranje Nacrta aktivnosti SSOOiO BiH u periodu oktobar 2005-oktobar 2009. godina;
  9. Razmatranje Nacrta programskih ciljeva i zadataka SSOOiO BiH za period 2009-2013. godine;
  10. Razmatranje Nacrta Odluke o broju i kriterijima izbora delegata za IV kongres, članova Glavnog odbora, Komisije za statut i Kontrolnog odbora SSOOiO BiH;
  11. Izbor delegata za IV kongres SSOOiO BiH, članova Glavnog odbora, Komisije za statut i Kontrolnog odbora SSOOiO BiH ispred SSOOiO Kantona Sarajevo i prijedlozi kandidata za predsjednika i dopredsjednika GO SSOOiO BiH ispred SSOOiO Kantona Sarajevo;
  12. Tekuća pitanja.

 

 

 

 

AD1. Predsjedavajući je nakon diskusije dao se glasa za predloženi Poslovnik sa jednom izmjenom (dopuna člana 4.). Nakon glasanja, konstatovano je da je Poslovnik o radu Kantonalnog povjereništva usvojen sa 57 glasova ZA, bez SUZDRŽANIH i 2 glasa PROTIV.

AD2. U međuvremenu je na sjednicu došao još jedan član Kantonalnog povjereništva. Predsjedavajući je otvorio diskusiju. Budući da nije bilo prijave za diskusiju, predsjedavajući je Zapisnik dao na glasanje. Konstatovao je da je zapisnik usvojen sa 59 glasova ZA, 1 SUZDRŽAN i bez PROTIV.

AD3. Predsjedavajući  je dao informacije o web stranici. Zamolio je da se zaposlenicima u školama ukaže za stranicu, te da se ista koristi. Istakao je na važnost izrade baze podataka, kao i na to da su direktori škola dužni dati potrebne podatke članovima Sindikata. Predložio je zaključak: "do 31.12.2009. je neophodno uraditi bazu podataka za što se zadužuju svi organi SSOOiO Kantona Sarajevo: članovi SP, KP i KO." Nakon diskusije predsjedavajući je predloženi zaključak dao na glasanje. Zaključak je usvojen sa 59 glasova ZA, bez SUZDRŽANIH i 1 glas PROTIV.

AD4. Predsjedavajući  je otvorio raspravu i predložio donošenje Odluke:  "kojom se KO ovlašćuje da, u okviru Operativnog plana rada KO do kraja 2009., pristupi dogovorima i pregovorima oko potpisivanja Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora i drugih zakonskih i podzakonskih akata. O visinama plaća i naknada na plaću u okviru pregovora sa Vladom, KO treba konsultovati mišljenje sindikalnih podružnica i na osnovu toga, sa usaglašenim stavom, ići u pregovore i dogovore." Nakon diskusije predsjedavajući je dao na glasanje predloženu Odluku. Odluka je usvojena jednoglasno.

AD5. Predsjedavajući je obavijestio prisutne da na prijedlog Izvještaja o radu Kontrolnog odbora, najkasnije do četvrtka, 5.11.2009. u pisanoj formi putem pošte, fax ili e-maila povjerenici dostave sugestije, mišljenja i primjedbe iz svojih SP. Nakon diskusije predsjedavajući je konstatovao da je prijedlog Izvještaja usvojen.

AD6. Predsjedavajući  je obavijestio prisutne da na prijedlog Izvještaja Komisije za Statut, najkasnije do četvrtka, 5.11.2009. u pisanoj formi putem pošte, fax ili e-maila povjerenici dostave sugestije, mišljenja i primjedbe iz SP. Nakon diskusije predsjedavajući je konstatovao da je prijedlog Izvještaja usvojen.

AD7. U međuvremenu su na sjednicu došla još tri člana Kantonalnog povjereništva. Predsjedavajući je obavijestio prisutne da na Nacrt izmjena i dopuna Statuta SSOOiO BiH, najkasnije do četvrtka, 5.11.2009. u pisanoj formi putem pošte, fax ili e-maila povjerenici dostave sugestije, mišljenja i primjedbe iz SP. Nakon diskusije predsjedavajući je konstatovao da je Nacrt usvojen.

AD8. Predsjedavajući  je obavijestio prisutne da na Nacrt aktivnosti SSOOiO BiH u periodu oktobar 2005-oktobar 2009. godina, najkasnije do četvrtka, 5.11.2009. u pisanoj formi putem pošte, fax ili e-maila povjerenici dostave  sugestije, mišljenja i primjedbe iz SP. Predsjedavajući je otvorio raspravu. Riječ je dobio predsjednik GO SSOOiO BiH, gospodin Ibrahim Halvadžija koji je pozdravio sve prisutne. Objasnio je o setu dokumenata koji čini materijal samog Kongresa. To je izvještaj o tome šta se radilo u prethodne četiri godine od strane Glavnog odbora, Komisije za statut i Kontrolnog odbora. Iskazuje svoje zadovoljstvo što je Sindikat održan. Nakon njega niko nije javio da diskutuje, te je konstatovao da je Nacrt usvojen.

AD9. Predsjedavajući  je obavijestio prisutne da na Nacrta programskih ciljeva i zadataka za period 2009 - 2013. godine, najkasnije do četvrtka, 5.11.2009. u pisanoj formi putem pošte, fax ili e-maila povjerenici dostave  sugestije, mišljenja i primjedbe iz SP. Predsjedavajući  je otvorio raspravu. Pošto se niko nije javio da diskutuje, konstatovao je da je Nacrt usvojen.

AD10. Predsjedavajući  je obavijestio prisutne da je na sjednici GO SSOOiO BiH od 24.10.2009. izglasan Nacrt Odluke o broju i kriterijima izbora delegata za IV kongres, članova Glavnog odbora, Komisije za statut i Kontrolnog odbora SSOOiO BiH te da u članu 3. stoji da će IV kongres imati 67 delegata od kojih je 14 delegata iz Kantona Sarajevo. Predsjedavajući obavještava o delegatima po funkcijama. Predsjedavajući  je obavijestio prisutne da na Nacrt ove Odluke, najkasnije do četvrtka, 5.11.2009. u pisanoj formi putem pošte, fax ili e-maila povjerenici dostave  sugestije, mišljenja i primjedbe iz SP. Predsjedavajući  je otvorio raspravu. Pošto se niko nije javio da diskutuje, konstatovao je da je Nacrt usvojen.

AD11. Predsjedavajući  je ponovio da ispred KS na IV kongres ide 14 delegata: 7 delegata iz Kantona Sarajevo u sadašnjim organima SSOOiO BiH i 7 delegata koji se danas biraju. Informisao je prisutne da danas imenujemo 5 članova GO iz KS, 1 člana Kontrolnog odbora iz KS, 1 člana Komisije za Statut iz KS te da predlažemo kandidata za predsjednika i dopredsjednike GO SSOOiO BiH iz KS. Predsjedavajući je predložio da se prije bilo kakve diskusija glasa za prijedlog Kantonalnog odbora: "na sjednici održanoj 27.10.2009. godine KO je donio zaključak da se na današnjoj sjednici KP u okviru ove tačke dnevnog reda, prije diskusije i predlaganja, glasa o usaglašenom prijedlogu članova KO za navedene organe našeg Sindikata. Prijedlozi članova KO su: 7 delegata koji će KS predstavljati na IV kongresu (pored 7 delegata koji su trenutno u organima Sindikata) da budu:

  1. Sanela Halač,
  2. Envera Šukman,
  3. Irfana Kožljak, 
  4. Sabiha Kadrić, 
  5. Sulejman Lekperić,
  6. Husein Mehmedović i 
  7. Jusuf Avdić. 

Da članovi GO ispred KS u budu:

  1. Maida Redžić, 
  2. Fahreta Sijerčić, 
  3. Fahrudin Bičo i 
  4. Husein Mehmedović. 

Da član Kontrolnog odbora ispred KS bude:

  1. Salih Muharemović

Da član Komisije za statut ispred KS bude:

  1. Aljo Dervišević

Da se za dopredsjednika GO SSOOiO BiH predloži:

  1. Fahreta Sijerčić 

Da se za predsjednika GO ne pošalje kandidatura.

Predsjedavajući je dao obrazloženje zašto nemamo prijedlog za predsjednika. Rasprava je otvorena uprkos nastojanju predsjedavajućeg da se odmah glasa za prijedlog KO. U više navrata predsjedavajući je ukazao na to da ukoliko neko nije za ovaj prijedlog, neka neko da drugi prijedlog pa da se glasa i vidi koji prijedlog će dobiti više glasova Predsjedavajući je zaključio diskusiju te pošto nije bilo drugih prijedloga, prijedlog KO dao je na glasanje. Prijedlog KO usvojen je sa 58 glasova ZA, 4 SUZDRŽANA i 1 glas PROTIV.

 

AD11. Predsjedavajući je prisutne upoznao sa zaključkom KO: "na svojoj III sjednici KO je donio zaključak da se KP predloži donošenje odluke da se presjedsjednik KO ovlasti da zaključi ugovor sa osobom koja će uraditi opširno uputstvo za povjerenike te da se za taj posao izdvoji maksimalan iznos do 300,00 KM. Uputstvo bi potom bilo štampano u oko 500 primjeraka." Predsjedavajući je otvorio raspravu. Pošto se niko nije javio za diskusiju, dao je na glasanje predloženi zaključak. Odluka je usvojena jednoglasno.

***

Predsjedavajući je prisutne upoznao sa zaključkom KO: "na svojoj III sjednici KO je donio zaključak da se KP predloži donošenje odluke da se predsjednik KO ovlasti da zaključi ugovor sa osobom koja će obavljati administrativno-tehničke poslove u kancelariji SSOOiO Kantona Sarajevo zbog obimnosti poslova u okviru 20 sati sedmično. Za ovu namjenu KO predlaže da se mjesečno iz budžeta KO izdvoji bruto iznos do 500,00 KM." Predsjedavajući je predložio da se glasa za odluku koja glasi: "predsjednik KO se ovlašćuje da zbog povećanja obima poslova u okviru SSOOiO Kantona Sarajevo a s ciljem efikasnijeg rada KO SSOOIO Kantona Sarajevo sklopi Ugovor skladu sa Zakonom. Ugovor se sklapa  sa osobom koja će obavljati administrativno-tehničke i materijalno-finansijske poslove u okviru 20 sati sedmično a maksimalni  mjesečni bruto iznos za ovu namjenu je 500,00 KM." Predsjedavajući je otvorio raspravu. Pošto se niko nije javio za diskusiju, dao je na glasanje predloženi zaključak. Odluka je usvojena jednoglasno.

Sjednica je završena u 22:00

Zapisničar                                                                                                        Predsjedavajući

Maida Redžić                                                                                                    Saudin Sivro

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de