SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XIX sjednice KO

Broj: 38/17

Sarajevo, 12.01.2017                                                        -izvod-

Z A P I S N I K 

Sa XIX sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo koja je održana u četvrtak, 12.01.2017. godine u Domu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo, sa početkom u 12:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 10 članova Kantonalnog odbora prisutno, odsutni su Sanel S, Sehka K, Esma Ć, Nevzeta D. i Nihad S. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović. Za zapisničara je određena Envera Šukman.

Predložen je sljedeći:

 D n e v n i   r e d

1. Usvajanje zapisnika s XVIII sjednice Kantonalnog odbora,

2. Informacija o realizaciji odluka i zaključaka s XVIII sjednice Kantonalnog odbora,

3. Usvajanje prijedloga odluke o održavanju XVIII izvještajne sjednice Skupštine povjereništva,

4. Razmatranje i usvajanje nacrta Izvještaja o radu Kantonalnog odbora za 2016. godinu,

5. Razmatranje i usvajanje nacrta Programa rada Kantonalnog odbora za 2017. godinu,

6. Razmatranje nacrta Izvještaja o finansijsko-materijalnom poslovanju SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo u periodu 01.01.31.12.2016. godina,

7. Razmatranje i usvajanje nacrta Finansijskog plana prihoda i rashoda Kantonalnog odbora za 2017. godinu,

8. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

9. Tekuća pitanja.

Predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno. 

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa XVIII sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2.Jednoglasno je usvojen zaključak:SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa XVIII sjednice Kantonalnog odbora.

Ad3. Jednoglasno je usvojena odluka: Daje se ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da odredi mjesto, datum i satnicu održavanja XVIII izvještajne sjednice Skupštine povjereništva Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, te da izvrši sve neophodne aktivnosti za kvalitetnu realizaciju iste.

Ad4.Jednoglasno je usvojen zaključak: Usvaja se Nacrt Izvještaja o radu SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo za period 01.01.2016. - 31.12.2016. godina. Isti se u obliku prijedloga upućuje članovima Skupštine Povjereništva SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje na narednoj sjednici Skupštine

Ad5. Jednoglasno je usvojen zaključak: Usvaja se Nacrt Programa rada SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo za 2017. godinu. Isti se u obliku prijedloga upućuje članovima Skupštine Povjereništva SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje na narednoj sjednici Skupštine.

Ad6. Jednoglasno je usvojen zaključak: Usvaja se informacija sa 7. sjednice Nadzornog odbora KP SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo.Prijedlog Izvještaja o finansijsko-materijalnom poslovanju Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo za period 01.01.2016.-31.12.2016. godine usvojen je jednoglasno i isti će biti upućen Kantonalnom povjereništvu na usvajanje

Ad7. Jednoglasno je usvojen zaključak: Usvaja se Nacrt Finansijskog plana prihoda i rashoda SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo za 2017. godinu. Isti se u obliku prijedloga upućuje  članovima Skupštine Povjereništva SSOOiO F BiH – KO Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje na narednoj sjednici Skupštine.

Ad8. Jednoglasno je usvojen zaključak: Podržavamo Sporazum o osnovici za obračun plaća u 2017. godini za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koji je predsjednik Kantonalnog odbora sa premijerom Kantona Sarajevo potpisao 27.12.2016. godine. Od Vlade Kantona Sarajevo tražimo da na kraju svakog kvartala u 2017. godini razmotri i sa Sindikatom sporazumno utvrdi veću osnovicu od one koja je utvrđena u Sporazumu od 27.12.2016. godine kako bi se plaće radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo povećale za dodatnih 7,5%. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a njegovim stupanjem na snagu prestaje da važi Zaključak Kantonalnog odbora broj: 1152/16 od 17.10.2016. godine.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Agencija za državnu službu FBiH je na svojoj web stranici objavila javni konkurs za prijem državnih službenika u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (06/896) za četiri pozicije:

- Stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje - 1 (jedan) izvršilac

- Stručni savjetnik za plan, analizu i statistiku - 1 (jedan) izvršilac

- Stručni savjetnik za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost - 1 (jedan) izvršilac

- Stručni savjetnik za matematiku - 1 (jedan) izvršilac.

Zadužuje se predsjednik Kantonalnog odbora da, u skladu sa zakonom i Statutom SSOOiO FBiH, reaguje na javni konkurs iz tačke I ovog Zaključka budući da je Sindikat podržao mjere racionalizacije, ne da bi se od ušteđenih sredstava zapošljavali novi državni službenici, već da bi se osiguralo kvalitetno i pravično obrazovanje na način da ušteđena sredstva investiraju u plaće, stručno usavršavanje i bolje uvjete za rad prosvjetnih radnika, te bolje uvjete za odgoj i obrazovanje učenika, pri čemu upražnjena radna mjesta u Ministarstvu, ne za 4 pozicije, već za 24, može i mora popunjavati izborom stručnih savjetnika iz vrtića i osnovnih škola u kojima se nalaze na stotine kvalitetnih i dokazanih stručnjaka za sve oblasti.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje punu podršku Zahtjevu Osnovne muzičke škole Ilidža koji se odnosi na ocjenjivanje, napredovanje i sticanje viših stručnih zvanja. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i sindikalnom povjereniku SP JU OMŠ Ilidža.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje punu podršku Zahtjevu za pokretanje inicijative o promjeni člana 52. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo (Sl.novine Kantona Sarajevo, broj 51/16). Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo daje punu podršku inicijativi aktiva računovođa za izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo.Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti aktivu računovođa, dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora, Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo smatra da ne treba prihvatiti prijedlog sporazuma sa Bosna Sunce Osiguranjem i ponudu za osiguranje članova Sindikata jer su radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja, a u skladu sa Zakonom osigurani kroz kolektivne police osiguranja od strane Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo. Zaključak stupa na snagu danom donošenja a isti dostaviti dopredsjenici i članovima Kantonalnog odbora i sindikalnim povjerenicima

Ad9.Jednoglasno je usvojena odluka kojom se daje ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da sklopi Ugovor sa web administratorom koji će u 2017. godini vršiti održavanje aktuelne web stranice www.ssooioks.com.

Jednoglasno je usvojena odluka: U Komisiju za tumačenje i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 51/16) ispred SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, kao predstavnika radnika u navedenim djelatnostima, imenuju se Saudin Sivro i Envera Šukman.

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju sljedeće odluke: 1158/16 od 18.10.2016, 1256/16 od 14.11.2016, 1258/16 od 15.11.2016, 1269/16 od 21.11.2016, 1283/16 od 22.11.2016, 1401/16 od 27.12.2016, 08/17 od 04.01.2017. i 18/17 od 05.01.2017. godine.

Sjednica je završena u 14:30.

ZAPISNIČAR                                                                                                     PREDSJEDNIK

Envera Šukman                                                                                                    Saudin Sivro

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de