SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa XI sjednice KO

 

 

Broj: 319/15                                          -I Z V O D-

Sarajevo, 10.04.2015.

Z A P I S N I K

Sa XI sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo koja je održana u petak, 10.04.2015. godine u Domu sindikata BiH, Obala Kulina bana 1, Sarajevo, s početkom u 9:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 15 članova Kantonalnog odbora prisutno, odsutni su Maida R. i Sanel S. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović. Prisustvo sjednici najavio je i g-din Sanel Nezirić, advokat.

Predložen je sljedeći:

 

D n e v n i   r e d

1. Usvajanje prijedloga zapisnika sa X sjednice,

2. Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa X sjednice,

3. Informacija sa prvog sastanka sa ministrom Kazazovićem,

4. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo,

5. Situacija u JU OMŠ Ilidža,

6. Razmatranje i usvajanje prijedloga Pravilnika sa kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo,

7. Tekuća pitanja.

Predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno.

R E A L I Z A C I J A

Ad1. Predloženi Zapisnik sa X sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa X sjednice Kantonalnog odbora.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o prvom sastanku sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS, prof. dr. Elvirom Kavazovićem.

Ad4. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, u skladu sa svojim nadležnostima koje proističu iz međunarodnih konvencija, zakona, kolektivnog ugovora i Statuta SSOOiO FBiH, a u skladu sa Programom rada za 2015. godinu, zadužuje predsjednika Kantonalnog odbora da se od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Vlade Kantona Sarajevo tokom svih konsultacija, dogovora i pregovora izričito traži preuzimanje pune odgovornosti nadležnih institucija, ali i da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od organa upravljanja i organa rukovođenja u JU Djeca Sarajeva i svim osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo zahtijeva strogo poštivanje zakona, a posebno poštivanje radničkih prava. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a bit će dostavljen Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, Vladi Kantona Sarajevo i svim sindikalnim povjerenicima.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo oštro osuđuje sve učestalije neosnovane napade i klevete na sindikalne povjerenike, članove i predsjednika Kantonalnog odbora. Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva pravde i uprave i Vlade Kantona Sarajevo zahtijevamo zaštitu sindikalnih predstavnika na svim nivoima sindikalnog organizovanja. Ukoliko se to ne desi, umjesto legalnog, legitimnog i reprezentativnog socijalnog partnera za pregovaračkim stolom, resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo mogu očekivati radikalne sindikalne aktivnosti, koje neće donijeti ništa dobro ni osnivaču, ni poslodavcu, ni učeniku niti zaposleniku. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a bit će dostavljen Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, svim sindikalnim povjerenicima, SSOOiO FBiH i SSS BiH – Kantonalni odbor Sarajevo.

Jednoglasno je usvojena odluka: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo donosi odluku o angažmanu advokatske kancelarije za potrebe Kantonalnog odbora putem ugovora o djelu, a u tu svrhu odobravaju se novčana sredstva u mjesečnom iznosu do 1.000,00 KM.

Ad5. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Vlade Kantona Sarajevo zahtijeva da u roku od 30 dana poduzme sve neophodne radnje i aktivnosti sa ciljem zaštite radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa članova SSOOiO FBiH u JU OMŠ Ilidža, odmah obezbijede uslovi za nesmetan rad školskog odbora i direktora JU OMŠ Ilidža, da transparentno djeluju i da nas redovno izvještavaju o poduzetim pravnim radnjama i aktivnostima. Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva finansija i Vlade Kantona Sarajevo tražimo poštivanje Rješenja Općinskog suda u Sarajevu, akt broj: 65 0 Rs 422497 14 Rs od 29.05.2014. godine, a od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzimanje radnji sa ciljem osiguranja izvršenja Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, akt broj: 65 0 K 459946 14 Kpp od 25.09.2014. godine. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a bit će dostavljen Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, svim sindikalnim povjerenicima, SSOOiO FBiH i SSS BiH – Kantonalni odbor Sarajevo.

Ad6. Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je razmotrio prijedlog Komisije Kantonalnog odbora i jednoglasno donio zaključak o usvajanju teksta prijedloga Pravilnika sa kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Usvojeni prijedlog Pravilnika će biti dostavljen Kantonalnom odboru SSVOONK BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo sa zahtjevom za pribavljanje stava o istom. Nakon što se dobije stav iz prethodnog člana, Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo će donijeti odluku o usvajanju konačnog usaglašenog teksta prijedlog Pravilnika koji će putem protokola biti dostavljen Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Ad7.  Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verifikuju sljedeće odluke: odluke o isplati finansijske pomoći za liječenje članova Sindikata u ukupnom iznosu od 3360,00  KM; odluka za isplatu naknade za obavljanje poslova razglasa odnosno tehničke podrške na VIII redovnoj sjednici Skupštine povjereništva; odluka na ime vaučera za večeru u restoranu LGHTS, povodom 08. marta 2015. godine; odluka za troškove obilježavanja  8. marta u hotelu Hollywood; odluka kojom se vrši izmjena Ugovora za administrativno-tehničkog sekretara; odluka za kupovinu goriva za korištenje automobila u sindikalne svrhe.

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se odobravaju novčana sredstva za adaptaciju i čišćenje zajedničkog prostora Sindikata, ul. Alipašina 9/III, Sarajevo.

Sjednica je završena u 13:00. 

   ZAPISNIČAR                                                                                                     PREDSJEDNIK 

Sanela Hadžiabdić                                                                                                    Saudin Sivro

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de