SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

Izvod iz zapisnika sa IX sjednice KO

 

Broj: 998/14

Sarajevo, 01.10.2014.

I Z V O D

Z A P I S N I K

Sa IX sjednice Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo koja je održana u srijedu, 01. oktobra 2014. godine u sali za sastanke, ul. Alipašina 9/III, Sarajevo, sa početkom u 18:00 sati. Predsjedavajući je pozdravio prisutne, konstatovao da je 13 članova Kantonalnog odbora prisutno, odsutni Maida R., Sanel S., Mirsad H. i Zafer L. Sjednici prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora, g-din Salih Muharemović.

 

Predloženi dnevni red je dopunjen sa dvije tačke i kao takav usvojen jednoglasno: 

1. Usvajanje prijedloga zapisnika sa VIII sjednice Kantonalnog odbora;

 2. Informacija o realizaciji odluka i zaključaka sa VIII sjednice Kantonalnog odbora; 

3. Radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo; 

4. Informacija o aktivnostima povodom obilježavanja 05. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo; 

5. Informacija o finansijsko-materijalnom poslovanju SSOOiO FBiH – KO SSOOiO Kantona Sarajevo u periodu 01.01.2014.-30.06.2014. godina; 

6. Informacija o prednacrtu Statuta SSS BiH; 

7. Razmatranje i donošenje odluke o održavanju V sjednice Skupštine povjereništva; 

8. Razmatranje i donošenje odluke o izdavanju publikacije - lista SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo; 

9. Tekuća pitanja.  

Ad1. Predloženi Zapisnik sa VIII sjednice KO jednoglasno je usvojen.

Ad2. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO F BiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo usvaja informaciju o realizaciji odluka i zaključaka sa VIII sjednice Kantonalnog odbora.

Ad3. Jednoglasno je usvojen zaključak: SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo izražava zadovoljstvo i zahvalnost svim sindikalnim povjerenicima i cjelokupnom članstvu koje je ove godine dalo svoj puni doprinos na rješavanju radno-pravnog statusa članova Sindikata, a posebno onih kolega i kolegica, njih 115, koji su djelomično ili potpuno trebali ostati bez posla u školskoj 2014./2015. godini. SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od sekretara Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, g-đe Ljiljane Prelčec, u skladu sa Pravilnikom sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka imenuje Fahrudina Biču članom Drugostepene komisije, kao predstavnika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, kako bi navedena Komisija mogla raditi u skladu sa Zakonom i kako bi njen rad bio odblokiran. SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo daje punu podršku svojim predstavnicima u svim Komisijama na nivou škola posebno na nivou Ministarstva te izražava zadovoljstvo zajedničkim učinkom sindikalnih predstavnika po pitanju ekonomsko-socijalnog statusa članova Sindikata u proteklom periodu.

Jednoglasno je usvojen zaključak: Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo podržava aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo po pitanju rješavanja problema zaštite radno-pravnog i  ekonomsko-socijalnog statusa članstva Sindikata, koji su zaposleni u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja na području Kantona Sarajevo. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo zahtijeva da odmah, odnosno na narednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donese zaključak kojim će se osigurati poštivanje zakona i kolektivnog ugovora, te da najkasnije do srijede, 08.10.2014. godine isplati sve zaostale novčane naknade za prijevoz na posao i sa posla, a koje nisu isplaćene već sedam (7) mjeseci. Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo upozorava Vladu Kantona Sarajevo da je situacija krajnje alarmantna, odnosno Vlada Kantona Sarajevo je ignorisanjem naših šest (6) zahtjeva iz mjeseca februara, marta, aprila, maja i augusta ove godine stvorila toliko nezadovoljstvo među prosvjetnim radnicima Kantona Sarajevo da bi isto vrlo brzo moglo dovesti do socijalnog bunta svih oštećenih radnika, a koji bi se mogao odraziti na širu društvenu zajednicu, jer su prosvjetni radnici svoja prava spremni braniti i na ulici i na saobraćajnicama, pa čak i potpunom obustavom nastavnog procesa, a sve aktivnosti će imati punu podršku SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo. Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo do srijede, 08.10.2014. godine ovaj problem ne riješi, SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo će organizovati štrajk upozorenja na nivou Kantona Sarajevo i/ili održati press-konferenciju na kojoj će javnost upoznati sa ovim problemom i pozvati svoje članstvo da u nedjelju, 12.10.2014. godine kazni odgovorne pojedince u Vladi Kantona Sarajevo, ali istovremeno i sve političke subjekte koji su ih postavili na ove funkcije.

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se predsjedniku KO daje puno ovlaštenje da poduzme sve radnje i aktivnosti po pitanju realizacije Zaključka broj 1003/14 od 01.10.2014. godine.

Ad4. Jednoglasno je usvojena odluka: za prosvjetne radnike sa područja Kantona Sarajevo kojima povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja treba dodijeliti priznanje i novčanu nagradu predloženi su Zlata Ajdarpašić, učiteljica i sindikalni povjerenik SP  JU ˝Deveta osnovna škola˝ Ilidža i Sead Hanjalić, nastavnik fizike i hemije, sindikalni povjerenik SP JU OŠ ˝Edhem Mulabdić˝ Sarajevo i član Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH Kanton Sarajevo.

Jednoglasno je usvojena odluka: Za pripremu i realizaciju aktivnosti na obilježavanju Dana nastavnika Kantona Sarajevo a koji predviđa provođenje literarnog i likovnog konkursa, turnir u odbojci za žene i muškarce, turnir u šahu za žene i muškarce i turnir u stolnom tenisu za žene i muškarce, oglašavanje u printanim medijima i drugih aktivnosti kojima je svrha promocija značaja 5. oktobra – Dana nastavnika Kantona Sarajevo odobravaju se novčana sredstva u iznosu do 8.000,00 KM.

Ad5. Jednoglasno je usvojen zaključak: Usvaja se informacija o prijedlogu Izvještaja o finansijsko-materijalnom poslovanju SSOOiO F BiH – KO SSOOiO Kantona Sarajevo u periodu 01.01.2014-30.06.2014. godina i izvještaj se ima uputiti Skupštini povjereništva na razmatranje i usvajanje.

Ad6. Jednoglasno je usvojen zaključak kojim se usvaja informacija o prednacrtu Statuta SSS BiH odnosno o toku izmjena i dopuna Statuta Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ad7. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se daje ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da odredi mjesto, datum i satnicu održavanja V sjednice Skupštine povjereništva Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo te da izvrši sve ostale aktivnosti za kvalitetnu realizaciju iste.

Ad8. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se daje ovlaštenje predsjedniku Kantonalnog odbora da izvrši sve neophodne pripreme za izdavanje publikacije – lista SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo. Ovlaštenje se odnosi na donošenje odluke o imenovanju Komisije za izdavanje Lista, odabir naziva Lista, pripremu budžeta za navedenu namjenu, odabir i imenovanje glavnog urednika, urednika i redakcijskog kolegija Lista, kao i drugih fizičkih i pravnih lica koje će raditi pripremu, štampu i distribuciju Lista, kao i na druge radnje i aktivnosti za kvalitetnu realizaciju ove Odluke.

Ad9. Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verificiraju odluke o isplati finansijskih pomoći broj 621/14, 622/14, 638/14, 639/14, 650/14, 673/14, 677/14, 683/14, 739/14, 779/14, 842/14, 843/14, 844/14, 845/14, 846/14, 926/14, 927/14, 928/14, 929/14, 930/14, 931/14, 952/14, 953/14, 954/14 i 964/14.

Jednoglasno je usvojena odluka kojom se verificira odluka broj 865/14 od 28.08.2014. za kupovinu laptopa i prateće opreme a koji će biti korišteni u sindikalne aktivnosti.

Jednoglasno je usvojena odluka: Na svečanosti povodom 05. oktobra Dana nastavnika Kantona Sarajevo dodijeliti posebnu Zahvalnicu Udruženju učitelja Kantona Sarajevo i JU ˝Deseta osnovna škola˝ Ilidža, za  izuzetnu saradnju sa Sindikatom kroz koju se promoviše značaj i uloga nastavnika u odgojno-obrazovnom procesu Kantona Sarajevo a povodom 05. oktobra – Dana nastavnika KS.

Sjednica je završena u 20:15.

ZAPISNIČAR                                                                                                     PREDSJEDNIK

Sanela Hadžiabdić                                                                                                    Saudin Sivro

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de