SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Razgovor sa Premijerom o plaći zaposlenika-2

 

U ponedjeljak, 2.11.2009. godine ponovo smo obavili razgovor sa premijerom Kantona Sarajevo, Besimom Mehmedićem. Premijer je danas razgovarao sa ministrom finansija Kantona Sarajevo, Muhamedom Kozadrom. U telefonskom razgovoru od premijera smo dobili informaciju da oktobarska plaća neće kasniti kao prošlog mjeseca te da je nemoguće "fisirati" termin isplate plaća zbog načina na koji se budžet puni i prazni.  Premijera smo upozanli da je "fiksiranje" isplate plaće po sistemu SVI U JEDNOM DANU tehnički izvodljivo te da se već nekoliko mjeseci uspješno primjenjuje u Zeničko-dobojskom kantonu. Premijer je rekao da će Sindikat u roku od 24 sata dobiti zaključak Vlade Kantona u vezi sa ovim pitanjem. Naglasio je da su plaće Zakonom zagarantovane, odnosno da nema govora da neko može "ukrasti" decembarsku plaću koja je planirana budžetom.

 

Ovim putem želimo otkloniti sve špekulacije i dezinformacije koje su upućene na ovu adresu, odnosno priča po školama o krađi decembarske plaće je neutemeljena i samo je u službi rušenja socijalnog dijaloga između Vlade i Sindikata.

Oko ovog pitanja bit će govora i na zajedničkom sastanku Premijera, Ministra i predstavnika SSOOiO BiH Kantona Sarajevo koji bi trebao da se održi tokom ove sedmice.

Također, u ovoj sedmici planiran je prvi sastanak predsjednika sva četiri sindikata budžetskih korisnika  u Kantonu Sarajevo. Na tom sastanku bi trebala biti dogovorena buduća saradnja, a između ostalog i pronađeno rješenje za "fiksiranje" isplate plaća po sistemu SVI U JEDNOM DANU. Cilj KO SSOOiO BiH Kantona Sarajevo jeste uspostava jake i efikasne koordinacije sindikata budžetskih korisnika koja će biti "udarna" pesnica u prosecu  otvorenog i efikasnog socijalnog dijaloga sa Vladom Kantona Sarajevo.  

O svim promjenama i dešavanjima oko ovog i sličnih problema, članovi SSOOiO BiH Kantona Sarajevo bit će blagovremeno obavještavani.

 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version