SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Želimo fiksan termin isplate plaća

Od početka 2009. godine plaće i naknade zaposlenih u osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo stalno  su isplaćivane sa zakašnjenjem, odnosno termin isplate se stalno pomjerao do te mjere da se do srijede, 14.10.2009. godine uopće nije znalo kada će biti isplaćena septembarska plaća. Nakon intervencije SSOOiO BiH Kantona Sarajevo, Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i premijer Vlade Kantona Sarajevo u srijedu, 14.10.2009. godine dogovorili su se da se, uprkos problemu sa prevelikim iznosom sredstava koji su direktori osnovnih škola Kantona Sarajevo "tražili" za septembarsku plaću po osnovu rada preko norme, počne sa obradom plaća u trezorskoj jedinici kako bi plaće bile u bankama do petka što se nije desilo zbog tehničke nemogućnosti da se u tako kratkom roku obrade plaće 3600 zaposlenika iz 71 osnovne škole Kantona Sarajevo.

 

Predsjednik SSOOiO BiH Kantona Sarajevo u razgovoru sa premijerom Kantona Sarajevo kazao  je da Sindikat shvata ovakvu situaciju i način na koji "sistem" funkcioniše rekavši premijeru da nema razloga da se već od sljedećeg mjeseca termin isplate plaća i naknada za zaposlenike u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo fiksira, odnosno da svaki zaposlenik u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo unaprijed zna da će mu plaća i naknade biti isplaćivane redovno i u tačno određeno vrijeme /datum/ koje će biti poznato svim zaposlenicima u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Napominjemo da se ovo pitanje ne tiče iznosa sredstava niti od njega "može boliti glava bilo koga", radi se o "čisto" tehničkom problemu koji SSOOiO BiH Kantona Sarajevo može riješiti sa Vladom Kantona Sarajevo u kratkom roku a ovakvo rješenje će vratiti povjerenje zaposlenika u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo i odbacit će se nedobronamjerne špekulacije da stalnim pomjeranjem isplate plaće i naknada Vlada Kantona Sarajevo ima namjeru da do kraja 2009. godine "ukrade" jednu plaću. Odbacujemo ovakve špekulacije i smatramo da one ne doprinose rješavanju problema već, naprotiv, samo stvaraju nove probleme.

 

 

 

 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version