SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3458076
DanasDanas193
JučeJuče1868
Ove sedmiceOve sedmice4070
Ovaj mjesecOvaj mjesec34566
UKUPNO:UKUPNO:3458076

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 304 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa sekretara škole

Broj: 1950/24

Sarajevo, 17.10.2024.

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r ministrice, Naide Hota-Muminović

PREDMET: Zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa sekretara škole, dostavlja se.

Poštovana, 

Dana 17.10.2024. godine Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo zaprimio je dopis sindikalne povjerenice JU OŠ „Džemaludin Čaušević“ Sarajevo, u prilogu kojeg je dostavljeno obraćanje sekretara pomenute Škole.

Sekretar u svom obraćanju navodi da je od 1994. godine zaposlena na mjestu sekretara i da je svoj posao uvijek obavljala ažurno, pravovremeno, uredno i tačno. Kao savjesna i odgovorna osoba u svom radu je uvijek gledala interes „škole“, pa tek onda „lični“ interes, preuzimajući pri tome često poslove koji ne spadaju u djelokrug rada sekretara škole, a sve za dobrobit i uspješan rad i funkcioniranje škole. Donošenje Odluke o pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br. 10/24, 21/24 i 35/24), je uticala i na poslove sekretara. Poslovi sekretara su se znatno promijenili i jedan dio poslova je definisan, dok drugi nisu, a sekretar ih obavlja. Posao sekretara nije štampanje elektronske pošte niti prosljeđivanje kome je namijenjena, nije skeniranje akata za potrebe škole, nije da prima niti šalje poštu, nije izdavanje niti uručivanje potvrde radnicima koje se tiču ličnih primanja, kredita i sl., nije izdavanje nastavnicima dokumentacije, nije preuzimanje i podjela platnih listi, nije izdavanje, a niti uručivanje potvrde učenicima, da vrši poslove vezane za osiguranje učenika, da vodi protokol škole i... Prema navodima kolegice, direktor škole nastoji iznaći najbolje rješenje, zadužujući druge radnike, koji će jedan dio navedenih poslova obaviti, kako ne bi bio ugrožen proces rada u školi, ali nije dovoljno i često bude kritizirano od strane radnika škole. Također, sekretar JU OŠ „Džemaludin Čaušević“ Sarajevo navodi da, zbog preopterećenja poslovima iz djelokruga rada sekretara škole, ne može a i „neće“ da obavlja poslove drugog radnog mjesta, jer to ne rade ni drugi radnici. Pored navedenog, kolegica ukazuje na to da se svi otežani uslovi radnika plaćaju različitim dodacima, plaća se svaki prekovremeni rad, a sekretari treba da budu zadovoljni sa 1% dodatka na plaću za otežane uslove rada i još 3% što pripada svima.

Kolegica je u svom obraćanju postavila jasne i precizne zahtjeve, a to su da se zaposle administrativni radnici, da se i sekretarima plati prekovremeni rad, da se omogući stručno usavršavanje kao i svim drugim radnicima, a u konačnici da im se omogući da rade posao za koji su se školovali.

Imajući u vidu naprijed navedeno, ovim putem podnosimo Zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa sekretara škole i pozivamo Vas da se u okviru svojih nadležnosti uključite u rješavanje naprijed navedene problematike. Svakako želimo da naglasimo da ovaj problem imaju svi sekretari osnovnih škola, a ne samo sekretar koji se obratio svom sindikalnom povjereniku, a u konačnici i Kantonalnom odboru SSOOIO Kantona Sarajevo.

Na kraju, želimo da naglasimo i ukažemo na to da ovaj Sindikat uvijek podržava opravdane i argumentovane zahtjeve radnika, članova ovog Sindikata.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Muhić Suadi, putem sindikalne povjerenice,

5. www.ssooioks.com,

6. a/a. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de