SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449297
DanasDanas705
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice6909
Ovaj mjesecOvaj mjesec25787
UKUPNO:UKUPNO:3449297

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 56 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za poduzimanje aktivnosti - poštivanje člana 65. stav (1) tačka b) Kolektivnog ugovora

Broj: 1889/24

Sarajevo, 3.10.2024.

SSOOiO FBiH - KANTONALNI ODBOR SSOOiO KANTONA Sarajevo

n/r sindikalnim povjerenicima

PREDMET: Zahtjev za poduzimanje aktivnosti - poštivanje člana 65. stav (1) tačka b) Kolektivnog ugovora, traži se.

Poštovani/poštovana, 

U posljednjih nekoliko dana javilo nam se nekoliko članova Sindikata iz različitih osnovnih škola koji tvrde da su im direktori odnosno sekretari škola usmeno rekli da u ovoj školskoj godini nastavnici koji nastavu realiziraju iz više od tri nastavna predmeta, neće ostvariti pravo na poseban dodatak uz platu. Ta tvrdnja im je obrazložena činjenicom da je to pravo definisano u okviru 40-satne radne sedmice na osnovu pedagoških standarda koji su stupili na snagu 01.09.2024. godine.

Članom 65. stav (1) tačka b) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 24/22, 40/22, 7/24, 29/24 i 39/24) je jasno propisano da nastavnici koji nastavu realiziraju iz više od tri nastavna predmeta, imaju pravo na poseban dodatak uz platu po svakom narednom predmetu 1%, a najviše do 5% njihove osnovne plate.

Pedagoški standardi nikada nisu, ne mogu niti će moći van snage staviti odredbe Kolektivnog ugovora!

Članom 2. Kolektivnog ugovora je jasno definisano da su školski odbori i direktori škola obavezni da poštuju odredbe Kolektivnog ugovora.

Članom 5. stav (2) Kolektivnog ugovora je jasno definisano da strane koje su zaključile Kolektivni ugovor moraju se brinuti za izvršenje i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora.

Članom 177. Kolektivnog ugovora je jasno definisano da nadzor nad primjenom Kolektivnog ugovora obavlja kantonalni inspektor rada, da radnik i Sindikat mogu zahtijevati od inspektora rada provođenje inspekcijskog nadzora te da radnici mogu pred nadležnim sudom zahtijevati zaštitu prava ukoliko se prava radnika definisana Kolektivnim ugovorom ne poštuju.

Imajući u vidu sve navedeno, a kako bi preventivno djelovali u skladu sa članom 5. Kolektivnog ugovora, prije nego što dođe do eventualnih prigovora radnika-članova Sindikata prema direktoru škole, žalbi školskom odboru, zahtjeva za inspekcijski nadzor ili tužbenih zahtjeva, neophodno je da odmah obavite usmeni konsultativni razgovor s direktorom škole i utvrdite da li je svim radnicima-članovima Sindikata, koji u školi ostvaruju pravo po članu 65. stav (1) tačka b), izdato rješenje o posebnom dodatku uz platu. Ako nije, usmeno i dobronamjerno upozorite direktora škole na štetne posljedice zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i na direktorovu ličnu odgovornost kao odgovornog lica u školi te zatražite da odmah izda rješenja svim radnicima-članovima Sindikata koji to pravo imaju.

Ako direktor odbije da izda rješenja radnicima-članovima Sindikata, koji imaju pravo na osnovu člana 65. stav (1) tačka b) Kolektivnog ugovora, obavezno ćete uraditi sljedeće:

1. odmah ćete sazvati sindikalni sastanak sa radnicima-članovima Sindikata koji imaju navedeno pravo i posavjetovat ćete ih da putem protokola škole odmah upute pisani prigovor direktoru škole sa zahtjevom da im se odmah izdaju rješenja i izvrši retroaktivna isplata naknade za mjesec septembar;

2. odmah ćete nam putem službenog maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. dostaviti detaljnu informaciju o poduzetim aktivnostima koja obavezno treba da sadrži podatke o radnicima-članovima Sindikata (ime i prezime i naziv radnog mjesta) kojima se navedeno pravo uskraćuje i kojima nije izdato rješenje na osnovu čega će Kantonalni odbor uputiti zahtjev nadležnoj inspekciji da izvrši nadzor nad primjenom Kolektivnog ugovora i sankcioniše nezakonito djelovanje odgovornog lica.

Od vas zahtijevamo da navedenim obavezama pristupite odmah i krajnje profesionalno.

Za sve eventualne nedoumice po navedenom pitanju, obavezno kontaktirajte pravnu službu Sindikata.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostavljeno:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Premijeru Kantona Sarajevo,

4. Direktorima osnovnih škola,

5. Sekretarima osnovnih škola,

6. www.ssooioks.com,

7. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de