SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449716
DanasDanas1124
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice7328
Ovaj mjesecOvaj mjesec26206
UKUPNO:UKUPNO:3449716

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 53 gostiju i nema prijavljenih članova

Informacija članovima komisija u osnovnim školama - odluke i rješenja pripremaju stručna lica (pravnici)

Broj: 1830/24

Sarajevo, 21.9.2024.

SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA FBIH KANTONALNI ODBOR SSOOIO KANTONA SARAJEVO

SINDIKALNE PODRUŽNICE

n/r članovima i članovima organa 

PREDMET: Informacija članovima komisija u osnovnim školama - odluke i rješenja pripremaju stručna lica (pravnici), dostavlja se.

Poštovani/poštovana, 

U posljednje vrijeme u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo se dešava ekspanzija nepotrebnog i nesvrsishodnog administrativnog posla koji nameće i naređuje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Tom sve većem administrativnom zulumu nad školama, direktorima i radnicima, koji snažno uništava osnovnu funkciju škole - odgoj i obrazovanje, često se pridružuje Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Kao da im je cilj u potpunosti uništiti odgoj i obrazovanje u školama i iste pretvoriti u birokratske ustanove, a sve zaposlene u osnovnim školama dovesti u situaciju otvorenog i stalnog konflikta zbog svakodnevnog stresa koji se povećava iz dana u dan. Stanje u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo je takvo da bi se moglo definisati kao mobing nad školama i radnicima od strane Ministarstva i Instituta.

Navedeno stvara ogroman stres svima, a posebno odgovornim licima-direktorima i sekretarima u osnovnim školama. U posljednje vrijeme, između ostalog, članovi komisija u školama se žale na to da se od njih traži da obavljaju dio administrativnog posla za koji niti su stručni niti nadležni dok se s druge strane direktori i sekretari žale da ne mogu ni stići uraditi niti je moguće u zakonskim rokovima uraditi sve poslove iz njihove nadležnosti. Jedina ovlaštena i stručna osoba u osnovnoj školi za pripremu internih akata, rješenja, odluka, ugovora i sl. je sekretar škole (pravnik) kojem je, pored niza drugih poslova, pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sve navedeno propisano. Nažalost, sekretarima osnovnih škola je novim pedagoškim standardima, koji su stupili na snagu 01.09.2024. godine, povećan obim poslova, a Vlada istovremeno nije dala saglasnost za zapošljavanje administrativnih radnika u osnovnim školama.

Članovima komisija koje imenuje direktor ili školski odbor u zakonu niti u rješenjima o imenovanju komisije nije propisano da pripremaju odluke ili rješenja koja su rezultat rada komisija. Da bi bilo jasnije svima, članovi komisija niti su stručni niti nadležni za izradu odluka i rješenja o prijemu radnika, odluka i rješenja o iskazivanju radnika tehnološkim viškom itd.

Savjet radnicima, članovima komisija u školama, sekretarima škola, pravnicima i odgovornim licima-direktorima:

nadmudrivanja i ubjeđivanja po ovim pitanjima ostavite po strani i zajedno svi od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ultimativno i permanentno odmah, a prije usvajanja budžeta za 2025. godinu tražite poštivanje pedagoških standarda u svim segmentima, a naglašeno tražite zapošljavanje administrativnih radnika u osnovnim školama!

- nemojte pristajati da radite poslove za koje znate da niste odgovorni niti stručni, a ni ovlašteni!

radnici u osnovnim školama ne treba da pristaju raditi u komisijama koje nisu adekvatno plaćene!

nastavnici u osnovnim školama moraju ostati posvećeni odgoju i obrazovanju učenika, a ne administrativnim poslovima i posebno ne radu u komisijama te shodno tome i onome što propisuje zakon, imaju pravo odbiti da rade u komisijama, ako to žele!

članovi komisija u školama, dobro provjerite šta vam piše u rješenju o vašem imenovanju u neku od komisija i u slučaju nedoumice ili sumnje da nešto nije u skladu sa zakonom, kontaktirajte sindikalnog povjerenika ili pravnu službu Sindikata!

Srdačan pozdrav, 

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. www.ssooioks.com,

3. a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de